PAYLAŞ

Temel atma işleminin üstünden 100 yıldan fazla geçmesine rağmen hala tamamlanmamış olan Sagrada Familia’nın hikayesi 1882’de başlıyor. Yapının ilk mimarı olan Francisco de Paula del  Villar ile kilise destekçileri arasında çıkan anlaşmazlıklardan dolayı 1883 yılında Antoni Gaudi projeye dahil oluyor. Gaudi, yapının inşasının bu kadar uzun süreceğini tahmin etmiş midir bilinmez ama 43 yıllık çalışması boyunca gelen tepkilere “işverenim acele değil” diye cevap vermiştir.

Sagrada Familia Ön Cephe

 

Bir ders niteliğinde…

Uzun ve zorlu dönemlerden geçen, mimari açıdan bir dönemi temsil eden Sagrada Familia’nın inşasının başka bir dönemde tamamlanacak olması da bu bazilikayı farklı kılan yönlerden birisi. Kilisenin yapımı birçok dönemde kesintiye uğruyor. 1926 yılında Gaudi’nin ölümünden sonra fon bulunamadığı için duruyor. Ardından II.Dünya Savaşı’nın da başlaması inşaata büyük darbe vuruyor. Bunlar da yetmezmiş gibi savaş sürecinde mimarın çizimleri hasar görüp kayboluyor. Yapımı o denli uzun sürüyor ki inşaat tamamlanmadığı halde yapılan ilk kısımların restore işlemleri başlıyor. Bu özelliğiyle Sagrada Familia tarihte yapımı bitmeden restoresi yapılan tek binadır.

Bazilikanın İç Tasarımı

Gaudi’nin güçlü tasarımı süreci zorlaştıran diğer etkenlerden biri.  Yapının projesinin baş mimarı Mark Burry  bu eseri “kendi içinde devasa bir heykel” olarak yorumluyor. Burry, bu yorumunda yanılmıyor dersek hata etmiş sayılmayız. Ciddi anlamda Gaudi işini bir heykeltıraş titizliğiyle yapmış, binadaki detayları ilmek ilmek işlemiş. Ancak günümüzdeki teknoloji imkanlarıyla yapının inşaatının 2026 yılında bitmesi öngörülüyor.

 

İnşaatın devam etmesi sanatçıların tepkisini çekti

Gaudi öldükten sonra inşaatın devam etmesi mühendislerin ve mimarların dışında sanatçıların da tepkisini çekmişti. Ressam Antoni Tapies bu proje için “mimari ve dini bir hata” demiş, Salvador Dali ise “Projeyi sanatçısı olmadan devam ettirmek ihanettir, bırakın çürüyen bir diş gibi kalsın.”  demiştir.

Gaudi’nin orijinal çizimlerinin kaybolmasından sonra inşaata devam edilmesini isteyenlere karşı yapının mimari tasarım ve üslup alanında çok şey kaybettiğini savunanlar vardı. Bunların karşısında yapının inşaatının devam etmesi gerektiğini savunanlar ise “bir binaya resim muamelesi yapılamaz” diyordu. Mimar ölse de inşaatın devam etmesi gerektiğini savunan kesim, Gaudi’nin de bu projeyi kendisinin tamamlayamayacağını öngördüğünü ve bu yüzden sanatçıya saygı açısından yapının inşaatının bitirilmesi gerektiğini söylüyordu.

 

Sagrada Familia’nın Yapım Süreci

Gaudi kiliseyi üç farklı cephe şeklinde tasarlamıştı. Yapıma ilk başlanan bölüm Nativity Facede idi. Gaudi’nin çalışmalar sırasında bizzat başında durduğu bu bölüm 1894-1930 yılları arasında tamamlandı. İsa’nın doğumuna dair simgeler içeren bu bölümü Gaudi kiliseyi tamamen bitiremeyeceğini öngördüğü için ilk olarak bitirmek istediği tahmin ediliyor.

Nativity Facade (Doğuş Cephesi)

Passion Facede olarak isimlendirilen diğer cephede ise tamamen sadelik hakim. İsa’nın çarmıha gerilişindeki acıya atıf bulunan bu cephenin inşaatına 1954’te başlandı. 1976-1987 arasında heykeltıraşlardan oluşan ekip bu bölümün inşasını tamamladı.

Passion Facade(Tutku Cephesi)

En büyük ve en görkemli cephe olan Glory Facade’in inşası ise 2002’de başladı. İnsanlığın tanrıya yükselişini temsil eden bu cephede Gaudi’nin mimari çizimleri kullanılmakta.

Glory Facade (Zafer Cephesi)

Eserin mimarının ölümünden sonra geçen sürede mühendisler,mimarlar, heykeltıraşlar ve çeşitli disiplinlerden ekiplerle yürütülen Sagrada Familia’nın yapımının 2026’ta sona ermesi planlanıyor. Bazilika tahmin edilen sürede bitirilebilecek mi, bitirilince Antoni Gaudi’nin ruhunu tam olarak yansıtabilecek mi tüm bu soruların cevabını zaman içinde görmüş olacağız.

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz