PAYLAŞ

25. CINEROLEUM, LONDRA

Assemble takımının ilk projesi olan Cineroleum, Londra’daki bir benzin istasyonunu sinemaya dönüştüren bir projedir. Proje İngiltere’deki 4000 adet kullanılmayan benzin istasyonunun yeniden kullanımına yönelik adımlar içermektedir.Cineroleum, ön avludan sarkan bir perde ile çevrelenmektedir ve geri dönüştürülmüş ya da bağışlanan malzemelerle tasarlanmıştır. Yoğun bir cadde üzerinde bulunan Cineroleum,yoldan geçenler için de farklı bir deneyim sunmaktadır.

24. CHILDREN VILLAGE,BREZİLYA

Aleph Zero ve Rosenbaum tarafından tasarlanan yağmur ormanlarının yanında bulunan yurt binası RIBA Uluslararası Ödülü 2018’i kazanmıştır.Yapısal elemanlarda kullanılan okaliptüs ağacı inşaat sürecini hızlandırmak ve okul faaliyetleri esnasında oluşan zorlukları azaltmak için tercih edilmiştir.Children Village 540 çocuk için konaklama imkanı sunabilmektedir.

23. MUZEUM SUSCH,İSVİÇRE

Muzeum Susch, eski bira fabrikası ile doğal kayaların arasında yeni tür laboratuvar olarak yer alıyor.Çağdaş sanat destekçisi Grazyna Kulczyk tarafından kuruldu.Etraftaki tarihi ve doğal miraslara saygılı bir yaklaşımla tasarlandı.Müzenin içinde ve dışında kayalarla birleşik bir tasarım göze çarpmaktadır.Müzenin 1500 metrekarelik galerisinde  sanat eserleri sergilenecek ve sergiler düzenlenecektir.

 

22. BAIT UR ROUF MOSQUE, BANGLADEŞ

2005-2006 yıllarında projelendirilen cami, 2012 yılında kullanıma açılmıştır. Caminin bulunduğu mahallenin nüfus yoğunluğu gün geçtikçe artmaktadır. İnşasında geleneksel yöntemler kullanılmış olup boşluklu konumlandırılmış tuğlalar sayesinde ibadet alanları oldukça havadar ve serindir. Çatıdan inen doğal ışıklar camiyi gün boyunca aydınlatmaktadır.

 

21. BLUE HOUSE, LONDRA

Hackney’de bir ara sokakta FAT mimarlık stüdyosu tarafından tasarlanan yapı sadece bir ev değil aynı zamanda bir ofis ve mimarlık şirketi olarak da kullanılmaktadır.Postmodernizmin hala nefes alıp verdiğine bir kanıt olarak gösterilmektedir.

 

20. TESHIMA SANAT MÜZESİ,JAPONYA

Yapı mimar Ryue Nishizawa tarafından 2010 Setouchi Uluslararası Sanat Festivali için tasarlanmıştır.

Takamatsu liman bölgesinde  bulunan yapı  sergi alanı olarak kullanılmaktadır.

Sanat müzesi 25 cm kalınlığında beton bir kabukla tasarlanmış, kabuk kendini herhangi bir dikey strüktüre sahip olmadan taşıyabilmektedir. Ziyaretçiler 40*60 metrelik hacimde özgürce dolaşabilmekte ve etrafı gözlemleyebilmektedir.

 

19. GANDO İLKOKULU,BURKİNA FASO

Francis Kere tarafından tasarlanan ilkokul en kolay ulaşılabilen malzeme ile iklime en iyi şekilde uyum sağlayan bir yapı olmayı amaçlamaktadır. Proje geleneksel yapım teknikleri ile çağdaş mühendisliği bir araya getirmektedir. Maliyet,kaynaklara ulaşım,iklim; okulun tasarımında belirleyici olmuştur.

Proje 2004’te Ağa Han Mimarlık ödülüne layık görülmüştür ve köyde sürdürülebilir kalkınmanın öncüsü olmuştur.

 

18. MADRİD BARAJAS HAVALİMANI,İSPANYA

Avrupa’nın dördüncü, dünyanın on ikinci en işlek havalimanı olan Barajas Havalimanı’nın yıllık kapasitesi 65 milyon yolcudur. On bin araç kapasiteli otoparka sahip olan havalimanın maliyeti 6 milyon Euro’dan daha fazladır. Sıcaktan korunmak adına yapı kuzey-güney aksına yerleştirilmiş olup çatı ve güneşlikler özel olarak tasarlanmıştır.

 

17. PEKİN ULUSAL STADYUMU, ÇİN HALK CUMHURİYETİ

Hareketli çatı sistemiyle tasarlanıp maddi imkansızlıklardan dolayı tamamlanamamasına rağmen gözleri kamaştıran bir sanat eseri.423 milyon dolarlık maliyeti ile 2008’de tamamlanmıştır.Kuş yuvasını andıran tasarımıyla 91000 seyirciyi ağırlayabilcek kapasitededir.

 

16. BRUDER-KLAUS FİELD ŞAPELİ,ALMANYA

Koruyucu aziz Bruder Klaus’a ithafen yerli çiftçiler tarafından yapılmıştır.

Kilisenin en önemli özelliği yapılış yöntemi; ağaçlarla çerçeve oluşturulmuş sonrasında 50 cm kalınlığında beton tabakalar dökülmüş ve sıkıştırılmıştır. Beton sertleşince çerçeve yakılmış, geride içi boş karanlık bir mekan ve kömürleşmiş duvarlar kalmıştır.

15.PECKHAM KÜTÜPHANESİ,LONDRA 

Bunaltıcı ve sıradan kütüphane önyargısına tamamen karşıt bir yaklaşımla tasarlanmıştır. Southwark Meclisi tarafından inşa edilen yapı enerji ihtiyacını en aza indirgemek adına doğal aydınlatma ve havalandırma sistemlerine sahiptir.

 

14. XİANGSHAN CAMPUS, CHİNA ACADEMY OF ART, HANGZHOU

1928’de Hangzhou’da kurulan Çin Sanat Akademisi’nin iki kampüsü bulunmaktadır. Bunlardan biri bizim bahsettiğimiz Xiangshan kampüsüdür. Mimarlık fakültesinin iki öğretim üyesi, Wang Shu ve Lu Wenyu kampüsü 2002 yılında yeniden tasarlamaya başlamıştır ve hala genişlemeye devam etmektedir. Bu kampüsün yüzyılın en iyi binalarından biri gösterilme sebebi ise ortaya özgün,alışılmamış ve faydalı bir yapının ortaya çıkmış olması olabilir.

 

13. SALA BECKETT, BARSELONA – İSPANYA

1920’lerden kalma bu eser 2011 yılında Ricardo Flores ve Eva Prats’ın liderliğinde yeniden hayata döndürülmüştür. Arkeolojik incelemeler yardımıyla bölgede kalan tarih katmanları da ortaya başarılı bir şekilde çıkartılmıştır. Bu restorasyon işlemiyle beraber  yapı yeni tiyatro kullanımlarına uygun hale getirilmiştir. Canlı ve modern renkleriyle de gözleri  üstüne çekmeye devam etmektedir.

 

12. FUJİ KİNDERGARTEN (FUJİ ANAOKULU), TOKYO, JAPONYA

Serbest bir şekilde öğrenmeyi destekleyen bu yapının tasarımında Tezuka Architects’in görev almıştır. Çocukların hem doğayla iç içe, hem de teknolojiden uzak bir şekilde yetişmesini amaçlayan bu anaokulu dünyada görebileceğiniz en özel yapılardan biri olabilir.

 

11. QUİNTA MONROY EVLERİ, ŞİLİ

Yaklaşık 30 yıldır süren devletin bu bölgede yasa dışı yaşayan insanları ülkeden çıkartmak istemesi  ve aynı zamanda yetersiz maddi yardımdan dolayı ortaya çıkan sosyal bir proje haline gelmiştir. Bu evlerle ilgili en önemli noktalardan biri ise evlerin mutfak, banyo, bazı bölme duvarları ve ahşap bir iç merdivenden oluşuyor olması. Ve tabi ki bütün evlerin boyutlarının aynı olması da dikkatleri çekmiştir.                 

 

10. ELBPHİLHARMONİE, HAMBURG – ALMANYA

2016 yılında inşası biten bu yapı Herzog & de Meuron tarafından tasarlanmıştır. Usta bir işçilikle yapılan bu yapıda en dikkat çeken detaylardan biri cam yüzeyi ile bütün şehrin ve gökyüzünün yansımalarının gözüküyor olmasıdır. İçerisinde konser alanı, bar ve otel gibi sosyal alanlarının bulunması da artı özelliklerinden biridir.

 

9. UTEC KAMPÜSÜ, PERU

2015’te yapımı tamamlanan bu yapı mühendislik enstitüsü olarak tasarlanmıştır. Grafton Architects’in çalışmalarıyla tasarlanan bu kampüs büyük beton yüzgeçler yardımıyla ve kendi içindeki mekan bağlantılarıyla çok güzel bir görsel şölen yaratıyor.

 

8. VASCONCELOS KÜTÜPHANESİ VE BOTANİK BAHÇELER, MEKSİKA

Beton,çelik ve cam oluşan bu yapı aynı zamanda etrafındaki akıl almaz manzarasıyla çok fazla dile getirilmektedir. Alberto Kalach’ın Vasconcelos Kütüphanesi’nin içine girerken iki tarafta boydan boya uzanan raflara yerleştirilmiş bu kitap kümeleri kesinlikle gidilip görülmesi gereken yerlerden biri. Kütüphanede yer alan okuma alanlarının karşısındaki botanik bahçelerinin manzarası da unutulmaması gereken bir detay.

 

7. CASA DA MÚSİCA, PORTEKİZ

Başka bir zamana ait gibi görünen Casa da Música OMA tarafından tasarlanmıştır. Müzik evi anlamına gelen bu yer aslında konser salonu olarak kullanılmaktadır. Modern ve bozulmamış yapısıyla dikkatleri üstüne çekmektedir. Mimari açıdan görebileceğiniz en sıra dışı yapılardan biridir.

 

6. 21st CENTURY MUSEUM OF CONTEMPORARY ART (21. YÜZYIL ÇAĞDAŞ SANAT MÜZESİ), JAPONYA

1999-2004 yılllarında tasarlanıp inşa edilen ve Japon mimarisinden esinlenilen bu müze SANAA tarafından tasarlanmıştır. Minimalist oluşu ve basit geometrisiyle gözleri üstüne çeken bu yapı kamusal alanların geçirgenliğini araştıran bir proje olarak görülmekteymiş. İncelik ve hassasiyetiyle dikkatleri çeken bu yapı minyatür sanat şehri kadar başarılı bir hafifliği içeriyor.

5.HIGH LINE, NEW YORK, US

Terk edilmiş bir demiryolunun 35 metre üstüne inşa edilen bu halka açık park alanı insanların yol boyunca güzel bir manzara eşliğinde ilerlemelerini sağlıyor. Ziyaretçiler farklı bir açıdan şehire bakmasını sağlayan bu yapıda aynı zamanda çeşitli bitkiler hayvanlar ve sanat sergileri bulunabiliyor.

 

4.SEATTLE HALK KÜTÜPHANESİ, ABD

Yapımı 2004’te tamamlanan bu yapı ABD’de bulunan en yaratıcı kamu binalarından biridir. Cam ve çelikten oluşan bu yapı mimar OMA tarafından inşa edilmiştir. Oturma odasında sessizliğin sağlanması amacıyla halı ile kaplanan odanın içinde sayısız roman bulunmaktadır ve 4 kat yüksekliğindeki bu binada her türden bilgi kaynağı yer almaktadır. Adeta bir estetik şölen!

 

3.NEUES MÜZESİ, ALMANYA – BERLİN

1855 yılında inşa edilmiş ve savaş sırasında bombardımana uğrayarak çok büyük hasar altında kalan Neues Müzesi David Chipperfield ve Julian Harrap tarafından yeniden hayata dönmüştür. Mükemmel detaylandırmaları ve başarılı bir restorasyon süreciyle göz alıcı bir yapı yeniden doğmuştur.

 

2.GRAND PARC, BORDEAUX, FRANCE

Bu göz alıcı yapı aslında yeniden yapılanma ve konut onarımı amacıyla yapılan bir yenilenme çalışmasının örneğidir. İnsanlar tarafından başarısız olarak adlandırılan korkutucu konutların yeniden hayat bulması için Fransız mimarlar Lacaton&Vassal  birlikte çalışmışlardır. Kısıtlı bütçe ile gerçekleştirilen bu yapıdan mükemmel bir görünüm ortaya çıkmıştır. Dünya da yıkılmadan da bir şeylerin başarılabileceğini gösteren önemli  örnek yapılardandır.

 

1.TATE MODERN, LONDRA

Daha öncesinde elektrik santrali olarak kullanılan Tate Modern, uluslararası alanda sanat ve modern müzesi olarak kullanımını sürdürmektedir. Kendi içinde  Tate Britain, Tate Liverpool, Tate St Ives ve Tate Online ile birlikte başka yerleri de mevcuttur. Bu yapı mimar Sir Giles Gilbert Scott tarafından başarılı bir şekilde tasarlanmıştır. “Modern sanat pahalıdır” görüşünü yıkan bu önemli müze aynı zamanda beklenen ziyaretçi sayısının da iki katına ulaşmış durumdadır. Kim düşünebilirdi ki bu derece genişleyebileceğini?

Hazırlayan

Kardelen İSTANBULLU

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

DEYAP

Kaynaklar

  1. www.arkitera.com
  2. www.archdaily.com
  3. www.wikipedia.com
  4. www.guardian.com

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz