Akıllı saatler, insansız hava araçları ve arabalardan sonra sahne 3 boyutlu yazıcıların. 3D yazıcılar, varoluş serüvenlerine 1984 yılında pahalı bir zorunluluk olarak başlamıştı, ancak daha sonra yaratıcı ellerde hala aynı oranda pahalı ve bir o kadar da hantal birer sanat eseri fabrikasına dönüştüler. 21. yüzyılın her şeyi daha küçük ve daha hızlı hale getirme furyasından nasibini alan bu yazıcılar plastik üretim fabrikalarının sınırlarını aşarak, herkese garajlarını bir imalathaneye dönüştürebilme fırsatı tanıdı. Mevcut makinelerin boyutları giderek küçülürken, büyük makineler de giderek daha marifetli hale geldiler. Daha hızlı, daha dayanıklı ve daha çeşitli malzemelerle baskı yapabilen 3 boyutlu yazıcılar; iç organlardan araba yedek parçalarına, jet motoru parçalarından protez uzuvlara kadar birçok şeyi basabilir hale gelerek fikir babaları Charles “Chuck” Hull’u gururlandırsalar tam anlamıyla yeteneklerini inşaat sektöründe göstereceklerdir.
Gün geçtikçe daha küçük ve karmaşık parçalar üretebilen bu makineler, öte yandan daha büyük ve karmaşık parçalar da üretebilir hale gelmişlerdir. Tesisat sistemlerinden duvarlara, asma tavanlardan taşıyıcı elemanlara kadar birçok parça 3 boyutlu yazıcı ile basılıp, IKEA ürünleri gibi sahada birleştirilebilir hale gelmiştir. Yapı elemanlarının sahada birleştirilmesini sağlayan bu yazıcıların oldukça basit bir çalışma prensibi vardır. 3 boyutlu tasarım yapıldıktan sonra yazıcıya yollanılan tasarım ‘’G-Code’’ adındaki dosya tipine dönüştürülüp daha sonra yazıcı tüm projeyi ince katmanlar halinde üst üste basıp sonuç olarak 3 boyutlu tasarımı ortaya çıkarıyor. Fark ettiyseniz aynı mantık inşaat alanında da geçerli. Sadece daha büyük boyutlarda makinelere ihtiyacınız var.
Hızlı Üretim
Materyal olarak beton kullanan 3D yazıcılar zamandan tasarruf ettirdiği gibi, geleneksel yöntemle inşa edilen yapılardan 3 kat daha sağlam yapılar inşa edebilmektedir. Bununla birlikte 3D yazıcılar hedeflenen projeyi katman katman bastıkları için yapılarda düz çizgilerle birlikte konkav ve konveks sonuçlar elde etmek de mümkün. Yazıcılar yapımı oldukça zor olan parçaları bile betondan üretebileceği gibi, 3D yazıcıları kullanan makinelerle 2300metrekarelik yapılar 1 gün gibi kısa bir sürede tamamlanabiliyor.
Çin gibi şehirleşmenin hızlı olduğu ülkelerde 3D yazıcıların inşaat sektörünü değiştireceği düşünülüyor, aynı zamanda geri dönüşümlü materyalleride kullanarak çevreci olabiliyorlar. Bu yazıyı okurken hayal gibi gelen uygulamaların gerçek hayata aktarılması için atılan birkaç adımlar ise şunlar:
Win Sun
3D yazıcılardan oluşturulan evler deyince akla gelen projelerden biri de Çinli Win Sun firmasının Şangay’da, 24 saatte inşa ettiği ve ev başına maliyetin 5000 dolar tutulduğu 10 evdir. Projenin diğer ilginç yanı ise, evleri katman katman basmaktansa önceden basılan parçaların sahada birleştirilmesi yöntemine gidilmesi. Win Sun’a göre 3D yazıcılar tarafından yapılan inşaatlar gelecekte geleneksel yöntemlerin yerini alacak. Aynı zamanda firma, bu teknolojinin ABD’ye ithali için oralardaki firmalarla görüşmelere başlamış.
Contour Crafting
Güney Kaliforniya Üniversitesinden Dr. Behrokh Khoshnevis’in geliştirdiği ve temelde 3D yazıcılar ve montaj sistemleri kullanarak otomatik olarak bütün yapıyı inşa etmek için geliştirilmekte bir sistem olan Contour Crafting, 24 saatten çok kısa bir zamanda 1 günlük projeleri hayata geçirmek amacıyla tasarlanmış. Yapılan bu projeler daha çok toplu konut projeleri. Şu an hala geliştirilmekte olan bu sistem Dr Khoshnevise göre 2-3 yıl gibi bir süre sonunda halka açılacak. Ayrıca Contour Crafting, Ay’da inşa edilecek bir Ay üssü projesi için NASA ile birlikte çalışıyor.
Dus Architects
Amsterdam’daki DUS Architects firması da 3D yazıcıları kullanarak geleneksel Hollanda kanal evlerini yapmaya başladı, ilginç nokta ise şu; yapının mimari dizaynını alıcılar kendileri yapıyor. Yani tüm yapılar kişiye özel. Bu evleri özel kılan bir başka özellik ise, evlerin KamerMaker adı verilen firmanın kendi 3D yazıcısında biyoplastik kullanılarak basılan cephelerin içine geliştirdikleri ekolojik ve hafif betondan konularak hazırlanması.
Hazırlayan: Efe Çavuşoğlu
Eğer yazımız ilginizi çektiyse ve 3D printer hakkında farklı bakış açılarını merak ediyorsanız sitemiz yazarlarından Merve Ayhan’ın yazdığı “3D Yazıcı Kullanarak Yapılan Yapılar” başlıklı yazısını da okumanızı tavsiye ederiz.