PAYLAŞ

Birçok bölümde olduğu gibi inşaat mühendisliği öğrencileri de “Okulu bitirince ne yapacağım, nasıl bir iş hayatım olacak?” gibi sorular sormaktadır. Kendi adıma konuşmak gerekirse, ne tür işlerin beni beklediğini merak eden biri olarak bu konuda oldukça araştırma yaptım. Bu soruları sürekli soran birçok mühendis adayı olduğunu düşündüğüm için sizleri inşaat mühendislerinin çalışabileceği alanlar hakkında elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım.

 

 A)Devlette Çalışmak

Devlet dairesinde çalışıp, belirli saatler ve standartlar altında çalışmak birçok mühendislik mezunu için kurtuluş olarak görülmektedir. Maaşım, çalışma saatlerim belli olsun diyen herkes bu alana yönelmektedir. Devlette çalışmak, kariyer ve kendini geliştirme adına iyi bir seçenek olmasa da özel sektörde hırpalanacağınızı ve o yoğunluğu kaldıramayacak biri olduğunuzu düşünüyorsanız sizin için rahat bir alandır diyebiliriz. Memur olmak için mezun olduktan sonra KPSS’ye girerek “garanti işinize” yerleşme fırsatı elde edebilirsiniz.

 

 B)Özel Sektör

Ben sabit maaşla ve sürekli aynı yerde çalışamam, kariyer yapmak ve alanımda yükselmek istiyorum diyenler ise özel sektöre yönelmektedir. Yalnız şunu belirtmekte fayda var; kariyer, alanda yükselmek, iyi maaşlar almak fikri sizi cezbediyor olabilir fakat özel sektörde çalışmak zorlukları da beraberinde getirmektedir. Öncelikle özel sektör oldukça acımasızdır. Sürekli artan mühendislik mezunlarının olması, sizle aynı işi yapabilen birçok kişinin olması sektördeki konumunuzu tehlikeye atabilir. Bu alanda tutunabilmeniz için sürekli “çok çalışan” olmanız ve kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Şirketler de eleman sayısının fazlalığından haberdar oldukları için sizi diğerlerinden ayıran özelliklere sahip değilseniz oldukça düşük denilebilecek maaşlar teklif edecektir.

Şimdi özel sektörün çeşitli alanlarına bir göz atalım…

1)Saha Mühendisi

Yapılan işin tam anlamıyla içinde olmayı istiyorsanız ve yorulmaya hazırsanız saha mühendisliği tam size göre diyebiliriz. Saha mühendisleri şantiyenin tüm yükünü sırtında taşıyan elemanlardır dersek abartmış olmayız. Şantiyedeki en ufak işten en kapsamlı işe kadar tüm işlerle ilgilenirler. Bu mühendisler şantiye şefinin altında çalışırlar ve onlara gerekli raporları iletirler. Sahaya gelen malzemelerin teslim alınması, işçilerin çalışmalarının kontrol edilmesi ve yönlendirilmesi, proje paftalarının güncel olarak sahaya ulaştırılması, beton-demir gibi ihrazat siparişlerinde metraj hesaplanması gibi görevleri üstlenirler. Bu alanda kendinizi geliştirdikçe şantiye organizasyonunda daha aktif rol almaya başlayabilirsiniz.

 2)Kısım Şefi

Büyük projelerde şantiye şeflerine bağlı çalışan ara elemanlardır. Görevli oldukları bölgelerdeki saha mühendislerinin kontrolünden sorumludur. Şantiye şefinin koordinasyonu ile görev yaptığı alanlardaki imalatların zamanında ve eksiksiz bir şekilde ilerlemesi için gerekli ekip,ekipman, malzeme yönlendirmelerini ve gerekli yerlerle iletişimi sağlarlar.

3)Şantiye Şefi

Şantiyede çalışan işçisinden mühendisine tüm elemanların yönetimini sağlayarak işlerin zamanında ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlarlar. Satın alma, kontrol ve denetim gibi konularda da üst yönetim ve teknik ofisle koordineli bir şekilde çalışır. Sadece saha yönetimiyle ilgili değil, şantiye dışı disiplinler ile iletişimden de sorumludur. Şantiye şefinin, altında çalışan mühendislerden farklı olarak hukuki sorumluluğu da vardır. Yapılan tüm işlerin hukuka uygun olarak yapılmasında bir numaralı sorumludur. İnşaatlarda şantiye şefi bulunması zorunludur.

 4)Proje Müdürü

Projenin doğru planlanması, bütçenin ayarlanması, imalatların yapılması, gerekli malzemelerin tedariği gibi görevlerin hepsinden sorumludur. İşveren şirket ve üst yönetim ofisi ile sürekli iletişim halindedir. Proje müdürleri sahada fazla görev almazlar. Saha ziyaretleri genelde kalite kontrolü,  iş programına uygunluk ve koordinasyon amaçlıdır. Patronun sahadaki gölgeleridir diyebiliriz. Zaman, maliyet, insan kaynakları kontrolü proje müdürlerinin kontrolü altındadır. Projeyi zarar uğratacak ya da kar ettirecek güce sahiptirler.

5)Proje Ofisleri

İşin proje ayağında çalışan mühendislerin şantiyeyle pek alakaları yoktur. Genelde işin tasarım-dizayn yönüyle ilgilenirler. Statik hesapların yapılması, planların çıkarılması, malzemelerin belirlenmesi vs ile ilgilenirler. Daha çok işin teorik kısmını oluştururlar diyebiliriz. Şantiyeye kıyasla daha rahat bir çalışma ortamları vardır. Şantiyecilik bana göre değil diye düşünenleriniz varsa işin proje kısmında çalışmayı deneyebilirsiniz.

6)Teknik Ofis

Teknik ofisler ise projenin yönetim ayağıdır diyebiliriz. İşin dökümantasyon kısmı, paranın kullanımı, metraj hesaplamaları, planlama ve programlama kısmı teknik ofis tarafından idare edilir. Tüm disiplinlerin yönetildiği merkez ofistir diyebiliriz. Zamanın ve paranın yönetildiği bu alan oldukça önemlidir. İşe merkez ofislerde başlayabileceğiniz gibi, şantiyeyi görerek yönetebileceğiniz şantiye teknik ofisinde de başlayabilirsiniz.

İnşaat projelerinde ofiste çalışmak istiyorsanız çok iyi bir program bilgisine sahip olmanız gerekmektedir. İş hayatınızda sık sık karşınıza çıkacak programlardan bahsettiğim yazımı buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

7)Teklif ve Satış Mühendisliği

Yapılan inşaatların müşterilerle buluştuğu noktadır. İhalelerde teklif vermek, biten inşaatların satışı gibi görevleri vardır. Firmaya para kazandıran konumda oldukları için işinizi iyi yapabilirseniz önünüzün açık olduğu bir alandır diyebiliriz.

8)Bankacılık

İnşaat mühendisliği mezunlarının sıkça tercih ettiği alanlardan biri de bankacılıktır. İnşaat işleriyle uğraşabileceğinizden emin değilseniz bankalarda gayrimenkul değerlendirme uzmanı olarak göreve başlayabilirsiniz. Önü açık ve yükselmeye müsait alanlardan biridir.

9)İş Geliştirme

Bir mühendis olarak asıl amacımız bir şey üretmek. İnşaat deyince de aklınıza sadece binalar yapmak gelmesin. Yapı malzeme ve kimyalları üreten, inşaat teknolojileri geliştiren firmalar mühendisler için güzel çalışma imkanları sunabilmektedir. Bu alanda birçok kimyasal firmaları, inşaat malzemeleri üreticileri, iş makineleri firmaları bulabilirsiniz.

10)Kendi İşini Kurmak

Aileden gelen yeterli maddi birikiminiz varsa ya da sektörde sıfırdan kendimi geliştirip sermaye yapabilirseniz kendi işinizi kurmayı da deneyebilirsiniz. Kendi işini kurmak güzel bir deneyim gibi görünse de özel sektördeki temponuzdan daha yüksek bir temponun sizi beklediğini unutmayın. Ayrıca iş dünyasında neler olacağı belli olmaz, zirvelere oynayabileceğiniz gibi bir anda dibi de görebileceğinizi hatırlatmakta fayda var.

C)Akademisyenlik

Devlet veya özel sektör sizi cezbetmiyorsa; okumaya,öğrenmeye, öğretmeye hevesli biri olduğunuzu düşünüyorsanız akademisyenlik tam size göre olabilir. Daha rahat ve sakin bir ortamda kendinizi akademik olarak geliştirip profluğa kadar yükselebilirsiniz. Ayrıca başarılı akademisyenler de şirketlere danışmanlık yaparak güzel gelirler elde edebilmektedirler.

 

İşimiz bir ya da iki yıllığına değil yaşamımızın sonuna kadar bizle beraber olacağı için, güzel ve mutlu yaşam adına kendimize en uygun alanları seçmenin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Umarım bu yazımla bölümünüzle ilgili kafanızda bir şeyler oluşmasını sağlayabilmişimdir ve umarım siz de kendiniz için en uygun alanda çalışma fırsatını yakalayabilirsiniz.

 

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz