“Sürdürülebilirlik” her alanda karşımıza çıkan bir kavram. Hayatımızın her yerinde yer alan bir gereklilik. Bizim alanımız olan sürdürülebilir mimari biçimi, otonom ve yenilenebilen kaynaklara dayalı bir enerji tüketimini öngörüyor. Yenilenebilir kaynaklarını ön plana çıkarmak gerekiyor. Güneşten, rüzgardan faydalanmak gibi. Yapımıza aldığımız güneşi, ısıyı, sesi de kontrol altına almamız gerekiyor. Bu kavram bina yapımında standart malzemelerin değil, çevreye uygun kaynakların kullanılmasının gerektiğini söylüyor. Bu konforu sağlayacak birçok malzeme var.


İşte bu malzemelerden biri de “Neptutherm”. Evlerimize, ofislerimize doğrudan okyanustan gelen yüksek performanslı bir yalıtım malzemesidir. Richard Meier, günümüzde Karlsruhe’de yaşayan “neptutherm” yalıtım malzemesinin mucidi olarak bilinir. Kendini mimarlık, mühendislik bunların yanında inşaat malzemeleri bilimi, yapı malzemesi uygulaması, yapı yenileme ve anıt koruma alanlarında yetiştirmiş bir profesördür. Yapay katkı maddeleri olmadan çalışan yalıtım malzemesini bizlere tanıtmıştır.
Bu %100 doğal yalıtım malzemesinin mucidi, bu malzemeyi aslında Akdeniz’e tatile giden herkesin gördüğünü söylüyor. “posidonia oceanica” deniz yosununun dayanıklı kalıntılarıdır.
Posidonia oceanica neptün otu olarak da bilinen yosun yığınlarıdır. Yılın büyük bölümü Akdeniz sahilleri bu yığınlarla doludur.
Öncelikle sahilleri erezyondan koruyan, yağmur ormanlarından kat kat fazla oksijeni üreten bu canlılar kıyılara vurduklarında çöp olarak kalmayıp yaşam alanlarımıza kusursuz bir yalıtım malzemesi olarak geliyor.
Malzemenin küçük bir hikayesinden bahsetmek gerekirse; sahilde oturdukları bir zamanda bu liflerin yalıtım malzemesi olarak kullanılması fikri ortaya atılıyor. Kenevir, çimen, tahıl kabukları kullanıldığını buna ihtiyaç olmadığını savunanlar oluyor. Bu işe yaramaz şömineyi bile yakamaz deniyor. Ve çakmakla yakmayı deniyorlar. Çok az parlayıp söndüğü görülüyor. Sonra çalışmalara başlanıyor. Isı yalıtım testlerine tabi tutuluyor. Çıkan sonuçlar malzemenin piyasa çıkmasını zorunlu hale getiriyor.
Uygulamasında bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulmayan, çevreye zarar vermeyen, yüksek buhar geçirgenliğine sahiptir. Yalıtım malzemelerinde olması gereken ‘nefes alabilirlik’ yeteneği oldukça yüksektir. Isı ve ses yalıtımını mükemmel karşılayan bu malzemenin daha çok bilinmesi gerekiyor. Lifler son derece sağlamdır. Tekrar tekrar kullanılabilir. Yani atık oluşturmayan bir malzemedir. Herhangi bir koku yaymadığından ve içinde kimyasal bulunmadığından insan sağlığına asla zarar vermemektedir. Aynı zamanda çürüme direnci de yüksek olan NeptuTherm’in, kullanmadan önce herhangi bir kimyasal işlemden geçirilmesine gerek yoktur.

Malzemenin dezavantajları tedarik ve üretim maliyetleri nedeniyle piyasaya vuran yüksek fiyatlarıdır. Malzemenin mucitleri hammadde tedarikini sosyal proje olarak gördüklerini, işsiz insanlara iş imkanları yaratmak istediklerini söylüyorlar.
Malzemeyi işlemek için yöntemler düşünüldü. Yığınları parçaladılar ve lifler halinde kestiler. Böylece çatılarda (özellikle eğimli çatılar için kolaylık sağlar.) duvarlarda, tavanlarda kullanılır hale gelir.

Özetlemek gerekirse neptün otu olarak bilinen deniz çayırı Posidonia Oceanica’nın doğal olarak yanmaz liflerini yangına dayanıklı bir yalıtım malzemesi olarak kullanarak çevreye önemli bir katkı sağlamıştır. Neptün otu elyaflarının inşaat ve otomotiv sektörlerinde izolasyon olarak kullanıma uygun hale getirilmesini amaçlamış ve bunun için gerekli işleme ve test tekniklerini ve prosedürlerini geliştirmiştir.
Teknik konularda daha fazla içeriğe ulaşmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz..
ECE PINAR KESKİN
Dokuz Eylül Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi
Kaynakça:
https://materialdistrict.com/material/neptutherm/seaweed-insulation-neptutherm-ona450-9/
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/777815
https://www.energieheld.de/daemmung/daemmstoffe/neptutherm-seegras
https://www.projem.com.tr/haber/81/akdeniz-den-gelen-100-dogal-yalitim-malzemesi-neptu-term
https://tr.thewick.info/5393-neptune-balls-a-new-algae-heater.html
https://www.projem.com.tr/haber/81/akdeniz-den-gelen-100-dogal-yalitim-malzemesi-neptu-term