PAYLAŞ

Antarktika, Güney yarımkürenin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbunu içinde bulunduran; dünyanın en büyük 5. kıtasıdır. İçinde ülke bulunmayan tek kıtadır ve Dünyanın en büyük ve en soğuk çölü olarak da kabul edilmektedir. Burada sıcaklık ortalama olarak -93°C’ye kadar düşebilmektedir. Antarktika’daki buzul ve kar örtüsünün altında, yaklaşık 300 tane göl bulunmaktadır ve bu göller gezegenin çekirdeğinden yayılan ısı sayesinde donmazlar. Dünyadaki tatlı su kaynaklarının neredeyse %70’i burada bulunmaktadır. Antarktika’nın yüzeyini kaplayan buz tabakasının ortalama kalınlığı ise 1.6 kilometredir. Peki bu koşullar altında Antarktika’da yapı projesi nasıl tasarlanabilir?

Bharati – New Indian Research Station:

Mimarlar: Bof Architekten

Konum: Antarktika

Kategori: Araştırma

Proje yılı: 2013

Hamburg merkezli çalışan BOF mimarları, aralık 2006’da Antarktika’da yapı örneği olan araştırma istasyonunun inşaatı için yapılan yarışmayı kazandılar. Sözleşme, Antarktika ve Okyanus Araştırmaları Ulusal Merkezi (NCAOR) tarafından verilip, planlamaya 2009 yılının baharında başlanmıştır. Planlama Hamburg’da, koordinasyon toplantıları ise Hindistan’da yapılmıştır. 2010-2011 kışında helikopter pisti ve boru hatları dahil olmak üzere şantiye için altyapı gereklilikleri tespit edilmiştir.

 

İstasyonun konumu Antarktika’nın kuzeydoğu bölgesindeki Larsmann Hills bölgesinde bir yarımada üzerindedir. Projeyle ilgili temel hedefler arasında şunlar bulunmaktadır: fazlalık, sürdürülebilirlik ve hareketlilik.

İstasyonun tamamen kendi kendine yeterli olması gerekiyordu. Bu nedenle bina, kendi kendine yeten bir enerji kaynağı, ısıtma ve soğutma sistemleri ve tatlı su arıtma sistemi ile donatılmıştır. Ayrıca bir elemanın arızalanması durumunda yedek elemanın bulunabileceği şekilde tasarlanmıştır.

Yapının ikinci katında mutfak, yemek odası, kütüphane, spor salonu, ofis ve salon olmak üzere toplam 24 adet tek ve çift kişilik oda bulunmaktadır. Alt seviyede laboratuvarlar, depolama alanları, aynı anda ısı ve elektrik üretebilen CHP ünitesi vardır. Üçüncü seviye ise klima sistemini ve çeşitli bilimsel deneyler için kullanılabilecek terasa ev sahipliği yapmaktadır. Antarktika’daki aşırı düşük sıcaklıklar ve sert rüzgarlar nedeniyle, konteynerler metal panellerden oluşan yalıtımlı ve aerodinamik bir kaplama ile kaplanmıştır. Öncelikli hedef, kar ve rüzgar yüküyle oluşabilecek olumsuz etkileri ortadan kaldırmaktır.

Araştırmacılarda oluşabilecek klostrofobi duygusunu ortadan kaldırmak için yapının büyük bir bölümü camlarla kaplıdır. İstasyon, yaz ayları boyunca 47 araştırmacıya, kış aylarında ise 24 araştırmacıya ev sahipliği yapacak şekilde tasarlanmıştır.

Çalışma koşullarının güçlüğü sebebiyle montaj aşamasında her iki saatte bir 30 dakika mola verilmesi gerekmiştir. Yapının, Antarktika’daki montajından önce Duisburg’da test amaçlı montaj yapılmıştır. Böylece montaj ve demontaj aşamalarında modüler konseptler test edilmiştir. Ayrıca cephe konstrüksiyonu için yeterli esneklik sağlanmıştır.

Kaynakça:

kaynak1

kaynak2

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz