PAYLAŞ

Öncelikle herkese merhaba. Bu yazımda, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne düzenlediğimiz gezide karşılaştığım Artemis Tapınağı hakkında öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Hadi başlayalım.

Augustus Dönemi’nde yaşayan mühendis-mimar Vitruvius’a göre Maanesia’nın mimarı Hermogenes’tir. Bu tapınak Artemis Leukophryene yani Beyaz Kaşlı Artemis adını taşıyor. Arkaik döneme ait ilk tapınağın yıkıntıları üzerine Helenistik dönemde inşa edilmiş. MÖ 3.yy sonları ile 2.yy başları arasında inşa ediliyor. Tapınak ion düzeninde olup Anadolu’nun Helenistik Dönemdeki 4. büyük tapınağı. Boyutları 67.5 x 41 metre ve önce 7 sonra 6 basamaklı bir podyum üzerinde yükseliyor. Çevresindeki sütunlar kısa yanlarda 8 , uzun yanlarda ise 15 adettir.

Frizlerin(Eski Yunan ve Roma yapılarında taban kirişiyle çatı arasında kalan, üzeri boydan boya kabartmalarla süslü bölüm) tümünde tek bir konu işlenmiş; Amazonlarla Grekler arasındaki savaş. Amazonlar, Küçük Asya’da yerli atlı savaşçı kadınlar topluluğu ve yurtları, Karadeniz Bölgesi’ndeki Terme Çayı kenarında antik Themiskyra kentidir. Bu frizlerde atlı Amazonlar Anadolu’lu, Grekler ise yabancı savaşçılar anlamındadır. Savaşçı yerli kadınlar Anadolu topraklarını savunmaktadır.

Ay ve av tanrıçası Artemis, toprak ve bereketi de simgeleyen, Anadolu’nun sevilen tanrıçalarındandır. Tapınağın içinde duran ilk Artemis heykelinin ahşap ve altın kaplamadan sonraları mermerden işlendiği bilinmektedir. Tapınağın naos kısmında duran Magnesia Artemis figürünün tipi hakkında fikirleri sikke betimlemeleri veriyor. Figür, aşağı doğru incelmekte, başı yüksek poloslu, kolları iki yanda açık ve asa benzeri bir nesne tutuyor. Tanrıçaya adanan boğa ya da koç yumurtaları, göğsünde oval çıkıntılar biçiminde işlenmiş.

Anıtsal Magnesia Tapınağı’nın, müzede gördüğümüz restitüsyon sergilemesi ise mekanın boyutları çerçevesinde uygulanmış.

Eğer yazımızı beğendiyseniz ve buna benzer yazılar görmek istiyorsanız sitemiz alt başlıklarından “Yapılar” alt başlığına da göz atabilirsiniz.

Sektörle ilgili güncel konular görmek için de sitemiz alt başlıklarından “Güncel” alt başlığına göz atabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz