PAYLAŞ

Tac Mahal, Hindistan’ın Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilmiş bir anıt mezardır. Şah Cihan’ın hâkimiyetinde en parlak dönemini yaşayan Bâbürlüler’in güç ve kudretini temsil etmektedir. Hanedanın gücü ve kudretinin yanı sıra, Şah Cihan ile eşi Ercümend Bânû Begüm arasındaki sevginin de sembolüdür. Eşi Şah Cihan’ın tahta çıkması üzerine Mümtaz Mahal adını alan Ercümend Banu, on dördüncü çocuğunu doğururken genç yaşta hayatını kaybetmiştir. Hükümdarın, eşine duyduğu sevginin hatırasına görkemli bir anıt mezar yaptırarak teselliyi sanat ve mimaride bulduğu anlatılır.

Anıt mezar, oldukça simetrik bir görünüme sahiptir. Tac Mahal’in görünüşü dört açıdan da tıpatıp aynıdır. Tasarımı çok özel olan bu yapıda kendini kopyalayan geometrik bir biçim vardır. İçerisinde camii, konuk evi ve gösterişli bahçelere sahip 17 hektarlık bir alana yayılmıştır. Yüksekliği 171 metredir. İnşası sırasında malzeme taşımak için 1000’den fazla fil kullanılmıştır.

Tac Mahal gün içinde farklı saatlerde farklı renklere bürünecek şekilde tasarlanmıştır. Sabahları saatlerinde pembemsi, gün ortasında beyaz ve akşamları ise ay ışığıyla beraber altın rengini almaktadır.

Yapımı:

1632’de inşasına başlanmıştır. Çevre düzenlemesi ve diğer yapılarla birlikte 1652’de tamamlanmıştır. Hükümdar, anıtın inşaatı için mimar ve ustalardan oluşan bir heyet kurmuştur. Osmanlı, İranlı, Suriyeli usta ve sanatkârlarla birlikte mahallî Hint ustalara da görev vermiştir. Bağdat’tan hattat, Kandahar’dan taş ustası, İstanbul’dan kubbe ustası, Buhara’dan kakma ustası, Semerkant’tan minare yapımcısı, Şiraz’dan çizim ustası getirilmiştir.

Tac Mahal’in yapımında parlak ve ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmıştır. Aynı mermerden yapılan ve yerden yüksekliği 82 metre olan kubbe, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmıştır ve 1648 yılında tamamlanmıştır. Türbenin beyaz mermerden 4 minaresi vardır. İnşaatta çok sayıda ustanın yanı sıra, günde yaklaşık 22 bin işçinin çalışmasıyla türbe 1643’te bitirilmiştir. Çevresindeki avlu ve yapılar ise 1649’da bitirilmiştir. Tac Mahal, 20 yılda 1652’de ise bütünüyle tamamlanmıştır.

305×580 metre ölçülerinde dikdörtgen avluda yer alan Tac Mahal, dört cephesinin ortalarında 33 metre yüksekliğindeki taç kapılarıyla 75 metre yüksekliğindeki anıt kubbeyi çevrelemektedir. İç mekanı örten 30 metre yüksekliğindeki alt kubbeyle üst kubbe arasında türbenin boyutları kadar ölü hacim vardır. Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’ın sandukaları üst katta, kubbenin altındadır. Ancak Şah’ın ve eşinin asıl lahitleri ise, en alt katta bulunmaktadır.

 

Sandukaların bulunduğu yerdeki kubbede insan ağzından çıkan her ses 7 kez yankılanacak şekilde tasarlanmış bir akustiğe sahiptir. Tac Mahal’in yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olan duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci bulunmaktadır. 1857’deki ayaklanma sırasında Tac Mahal’in duvarlarını süsleyen birçok değerli taş çalınmıştır.

Kullanılan yapı malzemesi kırmızı kumtaşı ve mermer ile kaplanmış kireçli tuğla harcıdır. Camii ve Tac Mahal kompleksindeki misafirhane, merkezdeki mermer mezarın aksine kırmızı kumtaşı ile inşa edilmiştir. Ayrıca Tac Mahal dünyanın 7 harikası içinde yer almaktadır.

Kaynaklar:

kaynak1

kaynak2

kaynak3

PAYLAŞ
Önceki makaleAkkuyu Nükleer Santrali
Sonraki makaleSivas Hobbit Evleri
İstanbul Gelişim Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz