Dünyadaki baraj projelerinin yarısı Çin’dedir. Bunlar arasında da dünyanın enleri de Çin’de bulunmaktadır. En yüksek Jinping Barajı(305 m) ve en büyük su havzasına sahip Üç Boğaz Barajı(Three Gorges Dam)’dır.
Üç Boğaz Barajı, Çin’in Hubei eyaletinde, Yiling bölgesindeki Gök Irmak olarak da bilinen Yangtze Nehri üzerine kurulmuştur.
Baraj inşaatına 1993’te başlanıp 2003’te faaliyete açılmıştır.
Yangtze Nehri, Asya’nın en büyük nehri olduğundan bir ticaret yolu halini almıştır ve bu yüzden gemi trafiği açısından oldukça yoğundur. Ulaşım ve ticaret yollarının bozulmaması adına baraj üzerine gemi lifti yapılmaya başlanmıştır. Gemi liftinin de bitimiyle baraj tam performans çalışmaya 4 Haziran 2012’de başlamıştır. Asansör düzeneği sayesinde barajın olduğu bölüme gelen gemiler asansörle en yüksek düzeye dek çıkartılıyor. Bu yaklaşık 36 dakika sürüyor.

İnşasında 1,4 milyon insan çalışan ve 22,5 milyar dolara mal olan barajın yapımında toplam 27.200.000 m³ beton ve 463.000 ton çelik strüktür kullanılmıştır. 22.500 MW’lık elektrik üretmekte olan dünyanın en büyük hidroelektrik santralidir.
Hidroelektrik barajının gövdesi 3,5 kilometre genişliğinde, derinliği 100-175 metre arasında, baraj gölünün uzunluğu 500 kilometreyi geçmektedir ve sahip olduğu su havzası hacmi 116.000 m3 , alanı 1045 km2 olmak üzere yaklaşık bir İsviçre büyüklüğündedir. Bu devasa mühendislik harikası barajın su kapasitesi yaklaşık 39 milyar 300 milyon metreküptür.
Üç Boğaz Barajı’nın amaçları ve fonksiyonları, elektrik üretmek, sel önleme, taşımacılık, su ürünleri yetiştirme, turizm, ekolojik koruma, çevre temizleme, Çin’in güneyinden kuzeyine su nakledilmesi ve sulamadır.

Üç Boğaz Barajı’nın kurulduğu dünyanın en uzun üçüncü nehri olan Yangtze Nehri’nin üstten görünümü.


Üç Boğaz Barajı dünyada su toplayan en büyük baraj olduğunu söylemiştik. Yaklaşık 39 trilyon kg su kütlesinin bir yerde toplanması inertia denilen bir durumun oluşmasına neden olmuştur ve bu dünyanın dönüş hızının yavaşlaması demektir. Barajın dünya üzerindeki bu değişime neden olan etkisi NASA tarafından incelenmiş, bir günün 0.06 mikro saniye uzadığı açıklanmıştır.

KAYNAKÇA
NATIONAL GEOGRAPHIC- Üç Boğaz Barajı