PAYLAŞ

Karbonatlaşma Nedir?

Kalsiyum hidroksit ürünleri karbondioksit ile birleşerek nötr bir tuz olan kalsiyum karbonata dönüşür. Bu birleşme havayla olan temas veya yağmur sularıyla olan etkileşimlerden dolayı meydana gelebilir. Oluşan tuzlar betonun boşluklu yapısı içinde çökeltiler oluşturur. Normal şartlarda betonun alkali yapısı nedeniyle donatılar korozyondan korunur ancak karbonatlaşma ile donatılarda bu risk tekrar ortaya çıkmış olur. Bu nedenle betonarme yapıların servis ömrü azalır.

pH indikatörü ile kaplanmış bir beton numunesi

Tespit

Kabaca yapılan kontrolde çıplak göz ile bakıldığında betonun rengindeki değişim bize bu konuda bir fikir verir. Açık gri renkten turuncuya dönen renk değişiklikleri karbonatlaşmanın işaretlerindendir.

Optik mikroskop ile kontrolde ise kristallerin bulunması, boşluklu yapıda azalma gözlenir.

Etkileyen Faktörler

  • Gözenek Suyu Varlığı:

Betondaki gözenekler kuru ise, CO2 gaz halinde kalır ve hidratlanmış kireçle reaksiyona girmez. Böylece karbonatlaşma gerçekleşemez.

Bağıl nemin %40-80 olması karbonatlaşmanın oluşması için en uygun değerlerdir.

  • Beton Sınıfı:

Betonun kalitesi ne kadar yüksek olursa, karbonasyon oranı o kadar yavaş olacaktır.

  • Beton Geçirgenliği:

Çatlaklar veya aşırı gözenekliliğin sonucu olarak yüksek geçirgenliğe sahip beton, karbonatlaşma olasılığını arttırmaktadır.

  • Su/çimento Oranı: Su çimento oranının yeterince iyi ayarlanamaması betonun yapısında düzensiz boşlukların oluşmasına dolayısıyla kolay gaz girişine sebep olacaktır.
  • Dış Ortam Sıcaklığı: Aşırı sıcaklık artışı gaz çözünürlüğünü azaltıp karbonatlaşma hızını düşürür ancak normalin biraz üzerindeki sıcaklıklarda ise süreci hızlandırır.
  • Beton Kürü: Uzun bir süre ıslak şekilde kürlenmiş beton boşluklu yapısının azalmasından dolayı karbonlaşmaya elverişsizdir.

 Önlemler:

Betonarme elemanlar, karbonatlaşma nedeniyle kolaylıkla korozyona uğrayabilirler. Bunu önlemek için pas payının doğru şekilde uygulanması oldukça önemlidir.

Beton yüzeyinin organik reçinelerle veya bazı kimyasallar ile karbondioksit nüfuzuna karşı yalıtılması da süreci oldukça yavaşlatacaktır.

Onarım:

Realkalizasyon; betonun neredeyse 8 derecelerine düşen pH değerini tekrar artırarak iyileştirme sağlama işlemidir.

  1. Pasif Realkalizasyon: Beton yüzeyinin kireç oranı yüksek çimentolu bir sıva ile kaplanmasıdır.
  2. Aktif Realkalizasyon: 3-7 gün süresince metrekareye 1A şiddetinde doğru akım uygulanması işlemidir. Oluşan iyonlar betonun pH değerini yükseltir. Agregaların aktif silis oranının yüksek olmadığını durumlarda kullanılmalıdır. Aksi durumda Alkali-Silika reaksiyonuna neden olabilir. Akım şiddetinin artması aderans kaybına yol açabilir.

Aşağıdaki videodan da detaylı şekilde konuyla alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.cimsa.com.tr

https://civilblog.org/

https://precast.org/

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz