PAYLAŞ

Gün geçtikçe dünyada her şeyin değişim ve dönüşüm hızı artış gösteriyor. Bir önceki gün bir bilginin bütün insanlar tarafından kabul edildiği ve ertesi gün ise aynı bilginin yanlış olduğu gerçeği karşımıza çıkıyor. Bu gün en iyi telefon x marka iken yarın yerini y marka telefon alıyor. Daha düne kadar çocuklar sokaklarda arkadaşlarıyla oyun oynarken bu gün ise bütün çocuklar sanal ortamda ihtiyaçlarına karşılık buluyor. Bu hızlı değişim ve dönüşüm olayı sadece yukarıda bahsedilen örneklerdeki gibi küçük çaplı da değil aynı zamanda dünyanın dev şirketlerini de içine alabilen büyük çapta ve aynı hızla faaliyet gösteriyor. Bunu gözlemlemek için Fortune 500 listesine göz atmanız yeterli olacaktır.

Fortune 500 Nedir?

Fortune 500 ABD’deki en yüksek ciroya sahip 500 kurumun ciro miktarlarına göre sıralandığı ve Fortune dergisi tarafından yayınlanan yıllık listenin adıdır.

Bu listeye bakarak hangi firmalar gittikçe büyüdüğünü, hangilerinin kazançlarını arttıramayıp yok olmaya mahkum kaldığını gözlemleyebiliriz.

Araştırmalara bakıldığında 1955-2017 yılları arasında yaşanan süreçte, 1955’teki şirketlerin sadece 60 tanesinin 2017 yılında ayakta kalabildiğini görebiliriz. Aslında buradaki değişim ve dönüşüm hızı bu kadar da yavaş değil.

Yakın tarihe de baktığımızda bu ölüm-kalım sıralamasındaki şirketlerde ilk 10’da da bu büyük yıkıcı bir değişim olduğunu görebiliriz.

 

Peki bu kadar büyük şirketler nasıl bu kadar kısa sürede yok oluyor ve diğer şirketler bu kadar kısa sürede nasıl en büyük ciroya sahip olabiliyor? Adaptasyon sağlayabilenleri üstünde taşıyan, adapte olamayanları yok olmaya mahkum bırakan bu dalganın ismi Dijital Dönüşüm.

Dijital Dönüşüm hayatımızda var olan her türlü nesne ve deneyimin dijitalleşme sürecine girmesidir. Bir nesne veya bir deneyiminizi dijital hale getirirseniz artık onu bir fotoğraf ya da lazer dalgası üzerine bindirebileceğiniz anlamına gelir. Günümüzde bu yıkıcı dalganın yani dijital dönüşümün hızı inanılmaz boyutlara ulaştı. Artık insanların ömründe akıllarının alamayacağı ve hazmedilmesi çok zor olan değişimler üst üste geliyor.

Küreselleşme

Küresel boyuta çıkma potansiyeli internet sayesinde çok yüksek olan bu değişimlerin kısa sürede gerçekleşmesi, hazmetme sorunlarını ortaya çıkarıyor ve bu sürece ayak uyduramayanlar bu dalganın yıkıcı etkisinden kaçamayıp yok olmaya mahkum oluyorlar.

Bütün sektörleri kapsayan dijital dönüşümün inşaat sektörüne nasıl yansıdığına baktığımızda burada BIM (Building Information Modelling) Türkçe karşılığı ile Yapı Bilgi Modellemesi karşımıza çıkıyor.

BIM çoğu kişinin yanlış bildiği bilgi olan bir program türü, içeriği vb. değildir. BIM bir bakış açısıdır. Bu bakış açısı kısaca sanal bir ortamda multidisipliner bir çalışma yetkinliği kazanılmasıdır. Temelleri 1970’lerde ortaya atılmış bir süreçtir. Günümüzde ise IFS teknolojisi ile gittikçe kullanımı artan bir metodolojik yaklaşımdır. Bu metodolojik yaklaşım yalnızca binanın üç boyutlu sanal görüntüsünü oluşturmak değil aynı zamanda yapılacak olan inşaat uygulamasıyla ilgili zaman çizelgesi, maliyet tahmini, optimum enerji kaynağı, kullanımı inşaattan sonra yapıda kullanılan malzemelerin sürdürülebilirliği ve tesis yönetimi ile ilgili bilgilerin üç boyutlu olarak bir arada modellenmesine denir.

BIM’in detaylı içeriği ikinci ölümde yer alacaktır.

 

Faydalı videolar:

 

 

Yararlanılan kaynaklar:

24 Soruda Dijital Dönüşüm, Mustafa Acungil

www.endustri40.com/bina-bilgi-modellemesi-bim-nedir/

www.right-mind.us/fortune-500-firms-1955-v-2017

jenningsvaluation.com/2018/03/14/fortune-500-companies-in-2000-versus-2017

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz