Ana sayfa Güncel BIM_2= BIM NEDİR?

BIM_2= BIM NEDİR?

PAYLAŞ

Günümüzde bütün sektörlerde olduğu gibi inşaat sektöründe de teknolojinin kullanılmasıyla dijitalleşmeye gidilmektedir. Artık inşaat endüstrisinin geleceği de bütüncül bir bakış açısıyla multidisipliner çalışma imkanı sağlayan dijital sisteme dayanır. İnşaat sektöründe var olan temiz yapılar, verimli süreçler, düşük maliyetler, daha az zaman ve yapının tüm yaşam süreci boyunca yüksek kaliteye sahip olmasını sağlanması gibi hedeflere ulaşılması dijital sistemlerle daha kolay olacaktır. Bu dijital sistemler inşaat sektöründe BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) adıyla karşımıza çıkıyor.

BIM Nedir?

         Yaygın olarak bilinenin aksine BIM bir mimari yazılım veya program değil, bir bilgi yönetim sistemidir. Kendisinin BIM olduğu sanılan programlar sadece bu sistem’in araçlarıdır.

“Building Information Modelling” yapı sektöründe büyük oranda üretkenliğe olanak sağlayan ve binaların planlama, inşa etme ve daha sonrasında yapının işletilmesi için kullanılan ve bunları dijital olarak destekleyen,1970’li yıllarda ortaya çıkmış olan bir süreçtir.

BIM,  IT’nin (IT bilgisayarlar aracılığıyla bilginin dijital ortama işlenmesi, dijitale dönüştürülüp saklanması ve bu bilgiye güvenli bir biçimde ulaşılmasını sağlar.), gelişiminde yaşanan ivmeyle birlikte inşaat sektöründe hızla önem kazanıp sadece bir yazılım olarak kalmamıştır. Aynı zamanda bir inşaat projesinin veya yapı inşasında planlama ve geliştirilmesinde mühendislere, mütahitlerden mimarlara projede görev yapan farklı aşama ve katmanlardaki herkes projenin süreciyle ilgili güncel bilgilere ve detaylara kolayca ulaşılabilmesine olanak vermiştir. Metodolojik bir yaklaşım olan Yapı Bilgi Modellemesi sadece binanın geometrik yapısıyla ilgili değil aynı zamanda yapı için gerekli olan enerji temini, aydınlatma, tesis yönetimi ile ilgili verilerin de 3 boyutlu modellenmesine de dayanır.

 

Yapı Bilgi Modellemesi benimsendiği takdirde ;

  • Binanın 3B modeli oluşturulduğu için planlama ve tasarım süreçleri daha verimli bir hal alacak.
  • Yapı yönetimi, proje yönetimi , varlık yönetimi gibi süreçlerde verimlilik maksimuma çıkarak olası riskler minimuma indirgenir.
  • Ayrıca karmaşık ve büyük projelerde sıkça karşılaşılan dokümantasyon ve proje bazlı izleme ve yönetimi daha verimli sürdürülmektedir.
  • Çakışma analizleri ile daha sonra imar sırasında meydana gelebilecek sorunlar proje aşamasında çözülür.
  • Sürdürülebilir bir gelecek için kritik öneme sahip olan BIM metodolojisi endüstri 4.0’ın yapı sektöründeki uygulanma biçimi olarak geleceğin inşasında sektörün vazgeçilmezlerinden olacak.

 

Bu bağlamda yenilikçi ve geleceğe dönük olan yaklaşımıyla son yıllarda önemli bir ilerleme kaydeden BIM metodolojisi ilerleyen süreçte inşaat sektörünü yeniden şekillendirecek bir sistem olacağının güçlü sinyallerini vermiştir.

KAYNAKÇA:

IT (Information Technologies) Nedir ?

BIM Nedir ? BIM’in Avantajları Nelerdir?

BIMSOFT

Bina Bilgi Modellemesi (BIM) Nedir?

 

BIM hakkında başka bir yazımızı daha okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz