PAYLAŞ

Bu hafta yaşayan değerler etkinliğimizde İTÜ Mimarlık bölümünden 1968 yılında birincilikle mezun olmuş Sayın Cafer Bozkurt ile birlikteydik.

Sayın Cafer Bey’i ofisinde ziyaret etmenin heyecanı ve mutluluğu ile toplantı odasına doğru ilerledik. Hâlen üzerinde çalışmakta olduğu projeler ve hatta öğrencilik yıllarından kalan maketleri bizimle paylaştıktan sonra masadaki yerlerimizi aldık. İkramları ile bizi karşılayan Cafer Bey’e kendimizi tanıttıktan sonra ziyaret sebebimizi anlatıp sohbetimize başladık.

“5 SENE BOYU SINIF BİRİNCİLİĞİ”

Çocukluğundan beri mimariye ve yapıya olan merakını anlatan Cafer Bozkurt, yaz günlerinin çoğunu marangozun yanında geçirdiğini söyledi. İlk deneyimlerini ve çalışma disiplinini burada kazandığını belirtti.

Lisede edindiği disiplin sayesinde üniversitedeki eğitim hayatı rahat geçmiş. Bu sayede 5 sene boyu sınıf birinciliği elde edip, mezun olduğunda bölüm birincisi olmanın gururu ile iş hayatına rahat bir başlangıç yapmış.

“YARIŞMALAR, ESTETİK, YARATICILIK…”

İş hayatına 1971-1972 yıllarında Türkiye’de başlayan mezunumuz ilk projesini Yalova’da tasarladı. Çeşitli yarışmalara katılıp birçok birincilik elde eden mezunumuz, böylelikle üniversitedeki başarılarının devamını iş hayatının ilk yıllarında sürdürmüş oldu. Aynı zamanda uluslararası camiada tanınmış Mete Arat’la Almanya ve Türkiye sınırlarında birçok projede, ülkemizin yetiştirdiği en değerli mimarlardan biri ve kendi hocası olan Doğan Kuban’la iki ortak projede imzası bulunmakta.

Kılıç Ali Paşa Hamamı Restorasyonu,             www.cba-ist.com

Tüm çalışmalarında odak noktasının estetik ve yaratıcılık olduğunu belirten mezunumuz, paranın çalışmalarında kendisi için bir motivasyon kaynağı olmadığını söyledi.

Bursa Atatürk Kültür Merkezi,                 www.cba-ist.com

“5 YILLIK ÖĞRENCİ 4 YILLIK MİMAR”

Eğitimin sadece okulda bitmediğini belirten Cafer Bey, ilk eğitimin ailede başladığını ve sonrasında çevreler aracılığıyla devam ettiğini söyledi. Beyazıt’taki önemli saray ve yapıların içinde büyümesine bağlı olarak hayal dünyası inanılmaz genişleyen ve öğrenimi süresince hocalarından büyük ölçüde etkilenen mezunumuz başarılı projelere imza atacağının sinyallerini verdi.

Öğrencilik hayatında stajın önemini şu sözüyle vurguladı: “5 yıllık mimarlık eğitimim sona erdiğinde 4 senelik mimardım.”

Mezuna Sorular

1) Sizin sınav yıllarınızda ilk önce tercih yapılıp daha sonrasında sınava giriliyormuş. Sizin tüm tercihleriniz mimarlık mıydı?

-Çocukluktan beri maketler yapıyordum. Lisedeki kararımı mimarlık olarak kesinleştirmiştim. Tüm tercihlerim mimarlıktı.

2) Yaptığınız projelerde nelere dikkat edersiniz?

-Projeye tek yönden ele alamazsınız. Birçok konu ve kriter vardır. En basitinden o yapıyı kime yaptığınız, nereye yaptığınız, çevresinin nasıl olduğu gibi birçok etken vardır. Bunların hepsini göz önünde bulundurarak yapmak zorundasınız. Mimarlık sadece resim çizmek değil, tüm konu ve etkenleri düşünmelisiniz.

3)Gençlere önerileriniz nelerdir?

-En başta söyleyeceğim şey yabancı dildir. Yabancı dilsiz olmayacağını herkes farkında. Ne yaparsanız yapın İngilizce seviyenizi ana dil seviyesine çıkartmalısınız. Sadece yakın çevrenize bağlı kalmayın. Çerçevelerinizi kırın ve dünyadaki gelişmeleri takip edin. Ülkenizdeki ve hatta dünyada meslektaşlarınızın neler yaptığını takip edin. Yeniliklere açık olmalısınız.

Eğer yazımızı beğendiyseniz ve daha fazla rol model hakkında bilgi almak istiyorsanız sitemiz alt başlıklarından “Rol Modeller” başlığını ziyaret edebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz