PAYLAŞ

Günümüzde hava kirliliği çevre ve sağlık sorunları çözülmesi gereken sorunlar olarak devam ederken hava kirliliğini azaltmaya çalışmak için çalışmalar sürüyor. Milan’ da yapılan Expo 2015’te İtalyan mimarlık firması Nemesi & Partners ödül alan ve havayı temizleme özelliğine sahip olan çevre dostu Palazzo Italia adlı projeyi tanıttı.

Daha önce hava kirliliğini azaltmak adına çalışmalar yapılmıştı. Hollandalı bilim insanları fotokatalitik malzemeleri yollarda kullanarak, havadaki nitro oksijen konsantresini %45 azalttıklarını iddia etmişlerdi.

Hava kirliliğini azaltan bir diğer yapı da, Dünya üzerinde hava kirliliğinin yüksek olduğu bilinen Mexico City şehrinde bulunan Manuel Gea González Hastane binasıdır. 2013 yılında 2,500 metre kare üzerine yapılan bu bina titanyum oksit yüzeyi ile günde yaklaşık 1000 aracın ürettiği kirliliği temizleyebiliyor. Berlin merkezli Elegant Embellishments şirketi tarafından geliştirilen bu teknolojiyle titanyum oksitli kiremitler gün ışığıyla aktive olup kirliliği (nitrojen dioksidi) nötralize ediyor.

“Ozmotik Bir Organizma”

Benzer bir teknolojiyle inşaa edilmiş Palazzo Italia 13 bin metre karelik alanıyla daha büyük bir çalışma özelliğini taşıyor. Bina mimarlarından Michele Molè “Ozmotik bir organizma yapmak istedik, karbondioksidi içine çekip, oksijeni dışarı veren bir ağaç gibi” diyor. Dış cephesi titanyum oksit içeren biyodinamik çimento, yapısıyla nitrojen oksit kirliliğini yakalayıp zararsız tuza çeviriyor. Bu zararsız tuz yağmurla beraber yüzeyden akıp gidiyor. Italcementi şirketine ait bu malzeme, inşaat maliyetini sadece yüzde 4-5 arttırıyor. Ayrıca Palazzo Italia aynı zamanda geleneksel yapılardan yüzde 40 daha az enerji tüketiyor ve havayı hiç kirletmiyor.

Italcementi tarafından, “yapının tüm dış yüzeyi ve iç yapının bir kısmının aktif biyodinamik çimento paneller içerdiği” söyleniyor. Bu teknolojiyle, direk güneş ışığıyla malzeme içindeki aktivasyon ile havadaki belli kirleticiler yakalanıyor ve tuza çeviriliyor. Böylece atmosferdeki kirletici gazlar temizleniyor. Hava temizleyen çimentonun yüzde 80’ni “Carrara mermeri” gibi geri dönüşüm malzemelerinden elde ediliyor. Enerji tasarruflu yapı Palazzo Italia’ya yerleştirilecek fotovoltaik cam çatı sayesinde de gün boyu enerji üretilebilecek.

Havayı temizleyen binaların doğadan esinlenmesi, çevre dostu ve insan sağlığını korumaya karşı yapılan gelişmeler biz inşaat mühendislerini oldukça heyecanlandırıyor. Şantiyelerimizde en yeni teknolojiyi kullanmak ve geleceğimizi kurtarmaya çalışmak dileği ile.

 

Eğer yazımızı beğendiyseniz ve bunun gibi ilginç yapı türleri ve fikirleri görmek istiyorsanız sitemiz alt başlıklarından “Yapılar” alt başlığına göz atabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz