Denizin Üstünde Bir Şehir: Palmiye Adaları

PAYLAŞ

Yapımında sadece kum ve kaya kullanılmış olan Palmiye Adaları Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai’de Basra körfezi kıyısında bulunmaktadır ve aynı zamanda dünyanın en büyük insan yapımı adasıdır. Yalnızca araştırma ve proje süresi 3 yıl sürmüştür ve projeye 2001 yılında başlanmıştır. Yaklaşık 10 milyar dolar masraf edilerek ve 14 bin işçinin geceli gündüzlü vardiyalar halinde çalışması sonucunda 2008 yılında ada inşaatı bitmiştir.  Peki bu yapay adalar nasıl olur da deniz aşınması, depremler ya da şiddetli fırtınalardan etkilenmeden halen ayakta durabilmektedir?

Temel yapıtaşları kum ve kaya

Doğadaki bütün yapılar doğaya karşı koyarak ayakta durur ve sağlam kalabilmeleri için suni olarak güçlendirilmiş malzemelerden yapılırlar, yani beton ve çelik. Palmiye adalarında ise durum çok farklı. Hem denize inşa edilecek hem de yapımında doğal malzemeler yani kum ve kaya kullanılacaktır. Aslında bu iki malzeme de su aşınımına uğrar bu da her gün yapılan ada inşaatının yıkılma ihtimali var demektir. Bu ihtimali azaltmak için öncelikle deniz seviyesinin altında kum atılarak(gökkuşağı yöntemi) bazı önlemler alınmıştır. Bir yandan da adayı deniz aşınmasından koruyacak beş buçuk milyon metre küp kayalar dalgakıran gibi kullanılmıştır.

Gökkuşağı Yöntemi ile Denizin Doldurulması

Körfezin ortalama derinliği 30 metre genişliği ise 160 km’dir. Aslında böylesi bir yapı için çok da uyumsuz koşullara sahip değildir, felakete sebep olacak dalgalar için fazla kısa ve fazla sığ bir körfezdir. Kumların ve kayaların toplamı dünyanın çevresine iki buçuk metre duvar örmeye yetecek miktardadır. Kumları yerinde tutabilmek için de üstlerine blokaj taşları atılmıştır fakat bu işlemi denizin en durgun halinde yapmışlardır. Kum ve taşlardan oluşan tabaka yapının temelini oluşturuyor, dalgadan asıl koruyan malzemeler ise geniş sağlam kayalar da büyüklük ve ağırlıklarına göre yerleştirilmesi gerekiyor çünkü kayaların birbirine kenetlenmesi gerekmektedir.

Proje uydudan kontrol edilerek yapıldı

İsminden de anlaşıldığı üzere ada yukarıdan bakıldığında palmiye şeklinde görünmektedir, zaten yapımı sırasında da palmiyeye benzemesi için uydular tarafından izlenmiştir. Küresel ısınma, fırtına ya da deniz seviyesinin yükselmesi gibi unsurlar da göz önüne alınarak ada inşaatı bu şekilde devam etmiştir ve iki yıl sonunda dalgakıran tamamlanmış, bundan kısa bir süre sonra da kum dolumu tamamlanmıştır. Birinci aşama yani temellerin atılması bittikten sonra yerleşkelerin dikilmesi için hazırlıklara başlanmıştır.

Palmiye Adası Kuş Bakışı Gece Görünümü
Sıvılaşmanın önüne geçildi

Kum gevşek yapıda olduğu için, üzerine inşaat yapılması güç bir olaydır çünkü herhangi bir deprem sırasında kum parçacıkları hareket eder ve kumlar sıkılaşarak parçacıklar arasındaki suyu yukarı doğru iter yani ada denize batabilir. Bu olaya sıvılaşma denir. Sıvılaşmanın önlenmesi için kumu titreşimli sıkıştırma yöntemi ile sağlamlaştırmışlardır ve sonunda da ada artık inşaat yapımına hazır hale gelmiştir.

Neler bulunuyor

Yapımı yaklaşık 7 yıl süren bu devasa yapay adalarda: oteller, golf sahaları, botanik bahçeler ve villalar bulunmaktadır. Aynı zamanda da dünyanın 8.harikası olarak bilinmektedir.

İlginizi çekebilir

Dünyadaki En Uzun Yatay Gökdelen

Yapıların Geleceği: Akıllı Binalar

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz