Ana sayfa Yapılar Divriği Ulu Camii ve Külliyesi

Divriği Ulu Camii ve Külliyesi

PAYLAŞ

Sivas’ın Divriği ilçesinde bulunan Divriği Ulu Camii ve Külliyesi, ülkemizin en önemli tarihi eserlerinden olan ve dünya miras listesinde yer alan özel bir yapıdır. Yazıma konu etmemin sebebi ise ülkemizin bu değerinin inşaat mühendislerinin ilgisini çekebileceğini düşünmemdir.

Divriği Ulu Camii 1228-1243 yılları arasında Mengücekli Ahmet Şah ve onun eşi Turan Melek tarafından yapılmış, 1985 yılında da UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alınmış Bu yapı camii, darüşşifa ve türbeden oluşan bir külliyedir. Kapılarda ve sütunlarda külliyenin birçok yerinde bulunan taş işçiliğinin en nadide ve en ince örneklerini yansıtan fevkalade motifler bulunmaktadır. Bu motiflerin tamamı uzaktan bakılınca aynı ve simetrik gibi dursa da bütün kapılardaki motifler ve süslemeler birbirinden tamamen farklı ve asimetriktir. Camii çok büyük ve taş bir yapı olmasına rağmen muazzam bir yerden ısıtma sistemiyle Sivas’ın soğuğunda bile sıcak kalabilen bir yapıdır. Camii inşa edilirken aynı zamanda camiye 100 metre uzaklıkta bir hamam da inşa edilmiş ve bu hamamın sıcak suyunu safların altından geçen oluklarda gezdirerek caminin ısınma problemi çözülmüştü. Bu sistem günümüzde de çalışabilir durumdadır.

Camii Kapısı

Divriği Ulu Camii Darüşşifası’nın ortasında bir havuz vardır ve su sesiyle beraber ney çalgısı eşliğinde psikolojik rahatsızlığı olanlar insanlar burada tedavi ediliyordu. Bu bölümde nereye giderseniz gidin çalınan ney sesini ve akan suyun sesini aynı şekilde duyabiliyorsunuz. Gerçekten mucizeyi bir akustik özelliği var. Daha sonralarında ise burası medrese olarak kullanılmış. Bu şifahanenin tavanı helezonik kilit taşı sistemiyle yapılmış ve günümüzde de sırrı çözülememiş bir tonoz örneğidir. Baş mimar ismini şifahanede kimsenin kolaylıkla fark edemeyeceği bir noktaya, tonozu taşıyan doğu kemerinin başına çok basit bir şekilde nakşetmiş ve eserinin kıyameti görmesi için dua etmiştir. Camiyi yaptıranların kabirleri de bu bölümde yer alıyor.

Dünya Miras Listesinde yer alan ve ülkemizin en önemli tarihi eserlerinden olan bu yapıyla ilgili Evliya Çelebi “Methine diller kısır, kalem kırıktır” demiştir. Divriği Ulu Camii ve Külliyesi ile ilgili anlatılacak birçok şey var ve gezip görmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Caminin Cennet Kapısı olarak bilinen kapıda ikindi vakitlerinde güneşin vurduğu açı hesaplanarak sanki namaz kılan bir erkeğin gölgesi kapıya vuruyormuş gibi görünür.

Tayyib AKIN

Teknik Boyut Dergisi, 2019

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz