PAYLAŞ

Doğanın mucizelerinden ilham alınarak estetik tasarımı ve sıradışı inceliğe sahip Capital Gate’in inşasına 2007 yılında başlanmıştır. 200 milyon dolarlık projesiyle Abu Dhabi’nin simgesi haline gelmiştir. Şeyh başkentte modern zamanların en gelişmiş binasını inşa etmek istiyordu. Bu yapının aynı zamanda dünya çapında iş,turizm ve kültür merkezi haline gelmesini istemekteydi. Bunun sonucunda Capital Gate ile alt katları iş merkezi üst katları ise otel olarak kullanılacak, tasarımını da çölde rüzgârların biriktirdiği kum tepelerinden örnek alarak hazırlanan proje ile Dünya’nın en eğik binası(18 derece) olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Bu yapı İtalya’da bulunan Pisa Kulesi’nden 5 kat daha fazla eğikliğe sahiptir. 160 metre yüksekliği ve 35 katlı mimarisiyle günümüzde Dünya Ülkelerin en çok ilgi gösterdiği gökdelenlerdendir.

Abu Dhabi’nin Capital Gate Bakışı

1971’de bir araya gelen 7 Birleşik Arap Emirlikleri Devletlerinin en zengin ve en büyük şehirlerinden birisidir.1958 yılında petrol rezervlerinin bulunmasıyla gelişim başlamış ve mühendislik harikası yapılara komşusu Dubai ile ev sahipliği yapmaktadır. Capital Gate’in inşa edilmesinin sebeplerinden birinin Dubai’de yapılan büyük ve yaratıcı binaların önüne geçmekti. Burj Khalifa ve ihtişamlı Burj El Arap yapılarının turizme katkısını görerek CapitalGate’i Abu Dhabi’nin simgesi haline gelmesini istiyordu.

 Sıradışı Tasarımın Ortaya Çıkışı

Etkileyici ve yaratıcı tasarımlı bina çizmek isteyen Mimarlar Abu Dhabi’nin arazisinden rüzgârların kumları sürükleyerek oluşturduğu kum tepelerinin şekillerinden ilham alarak Capital Gate projesini ortaya çıkardılar. Tasarım ekibi yer çekimine meydan okuyan mucizevi yüksekliğe ve eğime sahip binanın 160 metreye kadar spiral formunda oluşması için tasarladılar. Ancak inşaatının üst katlarıyla zemin arasında bulunan 33 metrelik fark binayı temelinden sökmek isteyen büyük kuvvetlere neden olmaktaydı. Bu sorunu engellemek için hiç denenmemiş bir çekirdek profili inşa ettiler.

Eğimin Yaratacağı Sorunların Çözümü

Binanın eğimli olmasından dolayı kulenin bir yanının ağırlığı temeli aşağıya doğru iterken diğer yanındaki ağırlık dışarı doğru çekme kuvveti uyguluyor. Bu yüzden inşaat temelinde 400 kadar beton plaka eğimin olduğu tarafta temel kazıkları yer altındaki zemine kadar gömülmüştür. Binanın eğim korunumunu arttırmak için diğer taraftaki temel kazıkları yerin daha derinlerine kadar çakılmıştır. Bu işlem sonucunda binanın ağırlığını eşit biçimde dağılmasını sağlayacak zemine çelikle güçlendirilmiş beton yerleştiriliyor ve dayanım arttırılıyor. Ayrıca, gökdelenin çekirdeği de binanın eğiminin fazlalığı ve açılıkların fazla olmasından dolayı düz bir çekirdek yapmak yerine eğimin tersi yönünde çekirdek inşa ederek sarmal ve sıkışan yapı ile sürekli gerilim altında tutarak binanın eğimini kontrol altında tutmaya çalışılmıştır.

 Çekirdek Tasarımı ve Yapılışı

Çekirdek kayar kalıp yöntemiyle inşa edilmiştir. Bu yöntem hidrolik çalışma mekanizması ile önce destek elemanları yerleştiriliyor sonra ise çekirdeğin şekli verilerek çevresini beton silindirlerle kaldırılarak işlem 4m de bir tekrarlanıyor. Çelik gövdesinde betonarme demirleriyle dayanım arttırılıyor ancak sıcaklık 50(derece) civarlarına geldiğinde betonun hızlı prizi sonucu betonda çatlaklar oluşacağından beton dökümü gece yapılmaya karar verilmiştir. Gökdelenin yüksekliği arttıkça ise betonu çökme deneyi ile kıvam testi yapılarak beton dökmeye devam edilerek kontrol sağlanmıştır.

Çekirdeğin Sağlamlaştırılması

Çekirdek binanın eğimini ve yer çekimine karşı kaldırabilecek yükün çevresel etkiler sonucunda daha fazlasıyla gerileceği için Mühendisler duvarların içine çelik tendonlar eklediler. 146 adet 20 metre uzunluğundaki çelik teller azami güç elde edilene kadar birbirlerine bağlanarak gökdelenin tepesinde germe işlemi sonucunda tendonların çekilmesiyle ortaya çıkan gerilim kuvveti eğimi yaptığı çekme kuvvetini dengeleyerek betonun kırılmasına engel olmuştur.

Kıvrımlı Dış Cephe Oluşumu
Zemin alanını azami hale getirmek ve büyük panoramik pencerelere imkan sağlaması için bina tasarımın ince ve geometrik olması gerekiyordu. Dış cephe oluşturulurken de yapı mühendisleri yumurtanın dış kabuğundan esinlenerek diagrid sistem uygulamışlardır. Bu sistemin oluşabilmesi için ise gelişmiş 3D yazılımlı programlar kullanılmıştır.Binanın dış cephesine ise ayrıca binaya asılı şekilde duran otelin restorantı ve havuzunu inşa etmek durumunda kaldılar. Burada kullanılan destek kolanlarını ise örümceklerin su üzerinde yürürken oluşan yüzey gerilmesinden esinlendiler. Hafif ve çok formlu kolonlarla oluşumun askıda kalmasını sağladılar.
Bina Şeklinin Son Halini Alması

Binanın iç iskeletinde bulunan açıklıklar yük dağılımını azaltmak ve eğime karşı dayanımı arttırmak için çekirdek ile açılık arasını 6 adet çelik levha ile bağlanarak duvarın delip geçmesini engellemiş oldular. Bunun dışında Şeyh gökdelenin üstünde helikopter pisti istiyordu. Bu helikopter pisti inşaatı için ise maket yaptı Londra’da bulunan rüzgar testine tutarak pistin çatı kısmından sadece 2 metre yüksekte yapılması kararı alınmıştır. Eğer ki daha yüksekte inşa edilseydi rüzgarın emme kuvveti oluşturması yapıda sarsıntılara yol açabilecek ve helikopterin türbülansa girmesine neden olabilirdi. Ancak binanın inşaatında sonu gelinmesiyle eşsiz bir yapıya sahip olan CapitalGate Abu Dhabi’nin simgesi haline gelmiştir.

kaynakça:

1.http://www.anymong.com/capital-gate-dunyanin-en-egimli-gokdeleni/

2.http://www.imo.org.tr/resimler/dosya_ekler/7eb72461ca5896c_ek.pdf?dergi=132

Temeli Gökyüzüne Atılacak: Analemma Tower

Taipei 101

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz