PAYLAŞ
Artvin Deriner Barajı

Yüksekliği 250 metre eni ise 800 metre olan ve dünyanın en uzun barajlarından biri olan Deriner Barajı Artvin, Çoruh Nehri üzerinde bulunmaktadır. Çoruh nehri en şiddetli akıntıya sahip nehirlerden biridir.

Deriner Barajı  yılda 2000 GWH’lik elektrik üreten 19 trilyon litre su depolayabilecek kapasiteye sahiptir. Bu miktar yaklaşık olarak yedi yüz elli bin evin yıllık elektrik enerji miktarıdır.  Deriner Barajı aynı zamanda da yüz yıldan fazla süre kullanılabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Türkiye’nin Hoover Barajı da diyebiliriz bir bakıma. Su gücü dayanıklılığı için baraj inşaatlarında tabanları, kalın betonla kaplanır ama Deriner Barajı’nın taban kalınlığı sadece 60 metredir.

Kavisli dizayn sayesinde su gücüne dayanıklılık göstermektedir. Su kavisli duvara çarparak ikiye ayrılıyor ve bu sayede farklı yollara giderek dağın diğer taraflarına doğru yol alıyor. Böyle bir inşaat yolunun seçilmesinin sebeplerinden biri de kullanılan çimentoyu azaltmak çünkü böyle bir devasa yapıya çimento dökmek kolay bir iş değildir. Deriner Barajı aynı zamanda büyük bir avantaja sahip çünkü su duvarları iterken, kavisli duvarı bozmak yerine onu daha da sağlamlaştırıyor ve bu sayede de neredeyse tüm inşaatlarda kullanılan betonarme demiri bu yapının inşaatı sırasında kullanılmamıştır. Betonarme demir yerine katı çimento kullanılmıştır(Katı çimento neredeyse betonlaşmış bir çimentodur).

Barajın sağanak yağmurlardan hasar görmemesi için de yerden 60 metre yukarıya “orifis” adı verilen 6 metrelik 8 adet su boşaltma vanası konulmuştur. Böylece farklı su seviyeleri için şiddetli bir taşma olayında su tahliyesi gerçekleşebilecektir.

Barajın inşaatına 1998 yılında Türkiye-Rusya işbirliği ile başlanmış ve 2012 yılında açılmıştır. Türkiye’ye ekonomisine yıllık sağladığı katkı da 850 milyon dolara yakındır.

 

Diğer mühendislik harikası yapılar hakkındaki belgeselleri izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz