PAYLAŞ

Burç Halife / Burj Khalifa – Dubai

Modern zamanların Babil kulesi, insan yapımı çöl çiçeği gibi birçok lakaba sahip olan Burj Khalifa tamamlandığı yıldan itibaren dünyanın en yüksek binası rekorunu elinde bulunduruyor. Adını şimdiki Abu Dabi emiri ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet başkanı olan Halife bin Zayid el-Nehyan’dan alıyor. Toplam uzunluğu 828 metre, kat sayısı ise 164 olan binanın asansörünün saatlik hızı ise 64 kilometredir. Eylül 2004 yılında inşaatı başlayan bina (yaklaşık 5.5 yıl sonunda ) Ocak 2010 yılında tamamlanmış. 150 katın altındaki kısımlarının beton , üstündeki kısımlarının çelik olarak yapılmasıyla ; dünyada bu özelliğin kullanıldığı ilk bina. Ayrıca rüzgar etkisini azaltmak için binanın dış yüzeyi (keskin ve düz kısım bulunmayacak biçimde ) oval olarak tasarlanmış.

Şanghay Kulesi – Şanghay / Çin

29 Kasım 2008 yılında başlayıp 7 yılın ardından 2015 yılında tamamlanan dünyanın 2. en yüksek binası ünvanına sahiptir. 632 metre –127 katlı- yüksekliğe sahip olup dünyanın 2. en yüksek binası ünvanına sahip olsa da; en hızlı asansör onda.
Guinness Dünya Rekorlarında yer alan asansör saniyede 16,8 metre kat edebiliyor. Kulenin asansörleri Mitsubishi Elektrik tarafından yapıldı. Kulenin genel yapısı; süper kolon, beton çekirdek, çelik iskeleden oluşmaktadır. Asimetrik şekli ise binanın; tayfun , fırtına ve şiddetli rüzgara karşı sönümleyici bir etki oluşturmasını sağlamıştır.

Makkah Kraliyet Saat Kulesi – Mekke / Suudi Arabistan

2004 yılında başlanıp 2012 yılında tamamlanan 601 metre ve 120 kata sahip olan bu bina hükümete ait olan devasa uzunlukta bir yapıdır. Kulenin dört bir yanı dev bir saatle kaplı ve üstünde Allah lafzı yer alıyor. Aslında bu kule; Kâbe ve çevresinin yeniden düzenlenmesi projelerinden biridir.

Özgürlük Kulesi – New York / ABD

2014 yılında faaliyete başlayan 541.3 metre yani 104 katlı Dünya Ticaret merkezinin ana kompleksidir. Şu anda ABD’nin en uzun binası olarak geçiyor. 11 eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi ve burada hayatını kaybedenler adına bir anıttır.

Taipei 101 – Taipei / Tayvan

2010 yılına kadar dünyanın en yüksek binası ünvanını elinde tutsa da şu an 508 metre yüksekliği ile 5. sırasındadır. Bunlara ek olarak dünyanın en yüksek yeşil binası ünvanına sahip. Finans merkezi olarak kullanılan bina adını kat sayısından almaktadır.

Hazırlayan: Alara Ocak

Teknik Boyut – 2018

 

Eğer yazımız ilginizi çektiyse 2041 yılında yapımı tamamlanacak en yüksek ahşap yapı hakkında sitemiz yazarlarından Furkan Ertaş’ın yazdığı “Dünyanın En Büyük Ahşap Gökdeleni: W350” başlıklı yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz