PAYLAŞ

Dünyanın Enleri

Bu yazımızda, sizler için 10 farklı yapıyı ele aldık. Bazıları adını sıklıkla duyduğumuz, bazıları da artık kimsenin gitmediği yerler ama hepsinin ortak bir özelliği var ki o da hepsinin kendi kategorilerinde ‘en’ olması. Bazıları en uzun, bazısı en büyük, en eski gibi… Her biri hakkında kısa kısa bilgiler ve hangi konuda dünyanın enleri olduklarını açıkladığımız yazımızı okurken umarız ki beğenirsiniz.

Yeni Güney Çin Alışveriş Merkezi

Ülke: Çin.
Tarih: 2005.
Özelliği: Dünyanın en büyük alışveriş merkezi.

Güney Çin’in Guangzhou şehrindeki Güney Çin Alışveriş Merkezi, dünyanın en büyük alışveriş merkezi olma ününe sahip. Brüt kiralanabilir alanı 659,612 m2 olan New South China alışveriş merkezi bu alanda dünya 1.si olmakla beraber 892,000 metre kare toplam alanıyla ise 2.sırada yer alıyor. Burası, Çin’in ekonomik süper güç haline gelmesinin ve ABD yi gölgede bırakmaya başlamasının sembolu olarak görülüyor. Ancak açılışından dört yıl sonra, neredeyse halen bomboş duruyor.

Keops Piramidi (Büyük Piramit)

Ülke: Mısır.
Tarih: M.Ö 2500.
Özelliği: Birçok en’i vardır fakat dünyanın en büyük anıt mezarı olması en kesin özelliğidir.

Binlerce yıl önce nasıl yapıldığına dair sırlar hala çözülememiştir. Binlerce kiloluk taşlardan, mükemmel oranlardan oluşmuş bir yapıdır ve “Dünyanın Yedi Harikası” içinde anılmayı başararak günümüzde hala ayaktadır.

Buddha İlkbahar Tapınağı

Ülke: Çin.
Tarih: 2002.
Özelliği: Dünyanın en büyük heykeli.

2002 yılında yapımı tamamlanan, Çin’in Zhaocun şehrinde yer alan ve Vairocana Buddha’yı tasvir eden, 128 metre uzunluğa sahip dünyanın en büyük heykelidir.Heykel, 20 metre yüksekliğindeki lotus tahtı ve 25 metre yüksekliğindeki bir binanın üzerine yerleştirilmiştir. Taht ve binada dikkate alındığında anıt 153 metre toplam yüksekliğe sahiptir. Tüm proje maliyeti yaklaşık $55.000.000 dolardır.

Jiaozhou Körfezi Köprüsü

Ülke: Çin.
Tarih: 2011.
Özelliği: Dünyanın en uzun deniz geçiş köprüsü.

Tam 42 km uzunluğundaki köprünün yapımı 4 yıl sürmüştür. Deniz üstünde yapılmış en uzun köprüdür. Toplam 8 şerit vardır. Jiaozhou Körfezi Köprüsü, havaalanı için Quidgao adasını, Huang Deo ve Qingdao’yu birbirine bağlıyor.

Üç Boğaz Barajı

Ülke: Çin.
Tarih: 2012(full kapasite).
Özelliği: Dünyanın en büyük hidroelektrik santrali.

Kurulu kapasite bakımından 22,500 MW ile dünyanın en büyük barajı elektrik üretiminin yanı sıra baraj Yangtze Nehri üzerindeki gemi trafiği kapasitesini artırmayı ve sel baskınlarını önlemeyi hedeflemektedir. Barajın gövde inşaatı 2006 yılında tamamlanmış, tam kapasite ile çalışmaya 4 Haziran 2012’de başlamıştır.

Mescidi Haram

Ülke: Suudi Arabistan.
Tarih: (?)
Özelliği: Dünyanın en büyük camisi.

Mescid-i Haram dünyanın en kutsal ve en büyük camisidir. Kabe bu mescidin içinde yer almaktadır. Boyut olarak bazı yönlerden diğer camilere oranla daha küçüktür. 19 kapı, 92 kubbe ve 7 minaresi olan caminin kapasitesi, 900.000 kişidir ve hac döneminde bu sayı 4.000.000’a kadar ulaşmaktadır. 361.000 m2 bir alanı kapsamaktadır.

Rungrado 1 Mayıs Stadyumu

Ülke: Kuzey Kore.
Tarih: 1989.
Özelliği: Kapasite bakımından dünyanın en büyük stadyumudur.

Adını üzerine inşa edildiği nehir üzerindeki adacıktan ve 1 Mayıs işçi bayramından alan stadyum 150.000 kişilik kapasitesiyle bu unvanı almıştır. İçe doğru çukurlaşan çatısı bir çember içindeki 16 kemerden oluşmaktadır ve paraşüte benzetilir.

King Fahd Uluslararası Havalimanı

Ülke: Suudi Arabistan.
Tarih: 1999.
Özelliği: Kapladığı alan bakımından
dünyanın en büyük havalimanı.

Guinnes rekorlar kitabı 2013 ve daha birçok kaynakta 780 m2 ile dünyanın en büyük alan üzerine kurulu havalimanı olan King Fahd, çok amaçlı bir havalimanı.

Burj Khalifa

Ülke: Suudi Arabistan.
Tarih: 2010.
Özelliği: Dünyanın en uzun binası (gökdeleni).

828 metrelik yüksekliğe sahiptir ve 160 katı kullanılabilir bir yapıdır. Binanın yaklaşık 150. kattan sonra geri kalanı çelik olarak yapılmıştır. Bu da binaya aynı zamanda dünyada ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen yapı olma özelliğini verir. Ayrıca binanın cephelerine gelen rüzgâr yüklerini en aza indirmek için binanın hiçbir cephesi düz olarak tasarlanmamıştır. Köşeleri ise keskin değil, dairesel birleşimlerle yapılmıştır.

Aziz Petrus Bazilikası

Ülke: Vatikan.
Tarih: 1506-1626.
Özelliği: Alan bakımından dünyanın en büyük katedrali.

Rönesans mimarisinin en önemli yapılarından biri ve Katolik cemaatinin önemli merkezlerinden sayılan bazilika,iç ve dış alan bakımından en yakın rakiplerini dahi geride bırakıyor. Vatikan’daki en göze çarpan binadır. Kubbesi ile Roma’nın siluetindeki en önemli parçalardan biridir.Hıristiyanlığın en büyük kilisesidir. 23.000 m² arazi üzerine kuruludur. 60.000 kişilik kapasitesi vardır.

Hazırlayan: Hümeyra Cengiz

 

Dünyanın enleri konulu yazımızı beğendiyseniz ve daha fazla ilginç yapı görmek istiyorsanız sitemiz alt başlıklarından “Yapılar”ı inceleyebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz