PAYLAŞ

Earthship (kara gemisi), insanın temel ihtiyaçlarını çevreci ve doğal imkanlarla belirli bir mekanik sisteme (doğalgaz, elektrik vb.) bağlı olmadan, tıpkı doğanın kendi işleyişi gibi sürdürülebilir yapı tasarımıdır. Bu yapı akımının öncüsü; Amerikalı mimar Michael Reynolds’dur. Kendisi, bu yapı sisteminin tasarımı ve pazarlaması dışında Eco Construction School (Çevreci İnşaat Okulu) adı altında eğitim verip, bu yapı alanı için stajyer kabul etmektedir.

Yapının genelde %50’sinden fazlası atık malzemelerden inşa edilir. Bu yapılar inşa edilirken, insanın yaşamını sürdürebilmesi için 6 temel ihtiyacı göz önüne alınır. Bunlar; besin, enerji, temiz su, barınak, atık malzemelerin yönetimi ve arıtma sistemidir.

http://www.cumhuriyet.com.tr/foto/bilim_ve_teknoloji/49343/11/Surdurulebilir_Yasam_Teknesi__Earthship.html

Earthship (Kara gemisi)’in kendi besinini üretebilmesi için yapının içine sera oluşturulur. Yapı, tasarım verimliliğinden dolayı genellikle U şeklide inşa edilir. U şeklinin açık tarafına sera kurulur. Yapılar, yağmur suyunu toplar ve depolar. Yağmur suyunu toplayan yapı; evin temizliğinde ve seranın sulanmasında kullanır. Genelde, suyun depolanması dışında yapının kendi suyunu temizleme sistemi de bulunur.

https://magicalmysterytourbuzz.tumblr.com/image/99010214012

Earthship (Kara gemisi), güneş enerjisinden verimli şekilde yararlanılacak şekilde tasarlanır. Örneğin, aydınlatma ve ısının doğrudan yapının içine girmesi için atık cam şişelerinden duvar inşa edip, güneş ışığının verimli bir şekilde girmesini sağlanır. Genelde yapının iç ısısı dolgu malzemesi olarak kullanılan topraktan dolayı sabit kalır. Yapının duvarı, üst üste tekerleklerin dizilmesinden ve aralarına toprak doldurulmasıyla oluşur. Bazen de duvarlar yapılırken teneke kutuları vb. atık malzemeler de kullanılır. Bu sürdürülebilir yapıların malzemeleri sadece bunlar değil, geri dönüşüme ve enerji verimliliğine katkı sağlayacak her malzemedir.

https://freedomfor.wordpress.com/2016/04/17/tire-houses/

Earthship (Kara gemisi) inşası sırasında kullanılan bazı teknikler

Lastiğin içine öncelikle karton yerleştirilir ve sonra içi yaklaşık 1 kova dolusu toprak ile doldurulur. Bir balyoz yardımı ile lastiğe lastik genişleyene kadar vurulur. Amaç içine doldurulan toprağı tam olarak yayılmasını sağlamaktır.

Su terazisi kullanımı lastiklerin içinin teker teker doldurulduktan sonra üst üste dizilip, farklı seviyede ve yamuk olmamasını sağlar.

Teneke kutuları duvar yapımında kullanılır. Teneke kutularının kullanılmasının nedeni kullanılacak çimento miktarını azaltmak ve hacim kaplamaktır. Teneke kutularının kolay bir şekilde şekil almaları büyük kolaylık sağlar.

Aşağıdaki videodan bu tekniklerle ilgili videoyu izleyebilirsiniz:

 

Kaynakça

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz