Isı, enerji türlerinden biridir.Aralarında sıcaklık farkının olduğu ortamlarda sıcaklığın yüksek olduğu tarafdan düşük olduğu tarafa geçiş eğilimi gösterir.Isının bu özelliği yapılarda kış mevsiminde yapıyı ısıtmayı,yaz mevsimlerinde ise yapıyı soğutmayı zorlaştırır.Günümüzde bu zorluğun üstesinden gelmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir.Bunlardan en yaygın ve en ekonomik olan yöntem ısı yalıtımıdır.Özellikle kaynakların tükenmeye başladığı ve karbondioksit salınımının hat safhada olduğu bu günlerde ısı yalıtımı büyük bir yükseliş kazanmıştır.Peki ısı yalıtımı için ne gibi yöntem ve araçlar kullanılmaktadır?
Isı yalıtımı nasıl yapılır?
Isı yalıtımı yapıların özellikle çatı, döşeme ve dış cepheye bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen veya çok az miktarda geçiren malzemenin uygulanmasıyla yapılır. Pencerelerde özel kaplamalı yalıtım camı sistemleri ve ısı yalıtımlı doğramalar kullanılmaktadır. Isı yalıtımı yapılırken binaların iç cepheleri ve dış cepheleri dikkate alınıp uygulamalar yapılır. Isı yalıtımı için tesisatların yalıtılması da önemli bir uygulamadır.
Isı yalıtımı binanın nerelerine yapılır?
- Yapıların çatı ve duvarlarına
- Toprağın temas ettiği mahallere
- Katları birbirinde ayıran döşemelere
- Tesisattaki borulara ve havalandırma kanallarına
- Depo,garaj gibi ısıtılmayan kısımlara bakan duvarlara yapılır
Isı yalıtımı malzemeleri nelerdir?
Bazıları yerli malı bazıları ithal olmak üzere bazı yalıtım malzemeleri şunlardır:
- Camyünü
- Taşyünü
- Seramik Yünü
- Melamin Köpüğü
- Poli İzosiyonat Köpük
- Elastomerik Kauçuk Köpüğü
- Knauf Vidipan
- Poliüretan
- Fenol Köpüğü
- Ahşap Lifli Levhalar
Isı yalıtımının maliyeti nedir?
- Isı yalıtımının binanın inşa aşamasındaki maliyeti, yapının maliyetinin yaklaşık olarak % 2’si ile 6’sına tekabül etmektedir. Yapım aşamasında ısı yalıtımı yapılmış bir binada; daha düşük kapasiteli klima,kazan, küçük radyatör ve tesisat kullanılacağı için yatırım ve işletme maliyeti azalacaktır. Isı yalıtımı için yapılan harcamalar, enerji tasarrufu ile 2-5 yıl içinde kendini geri ödeyerek amorti eder.
- Yapılan hesaplamalar, tüm yapıların gerekli standartlar ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık olarak 3 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir. Ekonominin güçlenmesi, refahın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri diğer önemli avantajlar arasındadır.
- Bu enerji tasarrufunun eğitim, sağlık vb. zorunlu ihtiyaçlara katkıda bulunacağı göz önüne alındığında, yalıtımın toplumsal refah için de önemli katkılarının olacağı bir gerçektir.
- Isı yalıtımı, yapıların daha az yakıtla ısıtılmasını sağladığı için atmosfere salınan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazların salınımı azalır. Böylece atmosferde meydana gelen sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişimi ile olan mücadeleye katkıda bulunulur. Dünyanın küresel ısınma, kutuplardaki buzul kütlelerinin erimesine ve iklim değişikliklerine neden olmakta,buna bağlı olarak doğal hayat giderek kaybolmaktadır..
Isı yalıtımının önemi nedir?
- Kurum,gaz ve toz emisyonunu ve çevre kirliliğini azaltmak için ısı yalıtımı çok önemlidir.
- Sağlıklı , daha rahat ve konforlu bir yaşam uygun ısı ve nem şartlarına sahip olan ortamlar gereklidir.
- Nemli ortamlar, küflerin oluşması ve çatlamalar doğru ve uygun bir yalıtım sisteminin uygulanması ile azaltılıp önelenebilir.
Isı yalıtımının faydaları nelerdir?
1- Yakıt faturalarında yaklaşık %80’e varan tasarruf sağlanabilir.
2- Yapı kendini yaklaşık olarak 2-5 yılda amorti ederek kendini geri öder.
3- Nem, bakteri ve küf gibi olumsuz etkilerin oluşumunu engeller.
4- Yapının iskeleti yalıtım yapılarak koruma altına alınır, korozyona ve depreme daha dayanıklı bir hale gelir.
5- Ülkenin ekonomisine ve çevre kirliliğini önlemeye büyük katkı sağlanır.
6- Daha temiz bir dünya ve daha yüksek yaşam standardı sağlamaya katkıda bulunur.
KAYNAKÇA: https://www.teknoyapi.com.tr/tr/blog/isi-yalitimi-nedir
İMO Yapı Malzemeleri Komisyonu/Binalarda Isı Yalıtımı ve Isı Yalıtım Malzemeleri
Yazarımızın diğer yazıları için tıklayınız.