PAYLAŞ

TOKYO

Metrolara sığması için kapısından iteklenen insanları çoğumuz videolardan izlemişizdir, evet o insanları itmek için çalışan beyaz eldivenli memurlar bile var Tokyo’nun kalabalık metrolarında. Hatların sıklığına rağmen, yıllık kullanan kişi sayısı 3.41 milyar olunca bu tip memurların gerekliliği reddedilemez. 179 istasyona sahip sistemin şehirde kapladığı uzunluk ise 195,1 km.

NEW YORK

Dünyadaki en çok istasyon sayısına sahip metro sistemini barındıran New York’ta insanlar metro kullanmaya bayılıyor. Her bölgeden insanı bir gün metroda bekleyerek görebileceğiniz bile söyleniyor. Ulaşmak istediğiniz yere birden fazla metro hattı seçeneğiyle gidebiliyorsunuz. Hatların toplam uzunluğu 380,2 km, toplam istasyon sayısı ise 472. “Times Square” durağı yıllık 63 milyonluk kullanıcı sayısıyla da Amerika’nın bir numarası.

MOSKOVA

Diğer gelişmiş şehirlere göre metro sistemini 1935’te kurarak geriden gelen Moskova, şimdi mimari açıdan dünyaca ünlü istasyonlara sahip. Metroyu beklerken çalan Sovyet müziğini dinleyebilir, “Aquarelle Train” adlı mini-müze gibi trende ise duvarlara asılmış sanat eserlerini inceleyebilirsiniz. İşini sağlama alarak kalıcılığı sağlamak için yerin çok derinine kurulmuş bu sistemin uzunluğu 338,8km, istasyon sayısı 204. Joseph Stalin’in soğuk savaş döneminde gizlice inşa ettirmiş olması da metronun neden derinlerde olduğunu açıklıyor. Bugün en çok tercih edilen yolcu hattı durumunda bulunuyor.

SHANGHAI

İlk hattı 1993’te hizmete açılan Şangay metro ağı dünyanın en hızlı gelişen metro sistemi. Bugün; 14 metro hattı, 364 istasyonu, 588 kilometrelik uzunluğuyla dünyadaki en uzun metro ağı haline gelmiştir. Günlük yolcu sayısında 11,299 milyon ile rekor kırılmıştır. Çin dünyanın en kalabalık ülkesi diye boşuna denmiyor.

BEİJİNG

Tokyo’dan sonra 2. en kalabalık metro ağına sahip; yıllık kullanıcı sayısı 3.4 milyar. Üçüncülük ise yine Çin’de; 3,1 milyar ile Şangay.

LONDRA

Yer altı ulaşımının ilk başladığı şehir. Dünyanın en eskisi Londra metrosu 1863’te açıldığından beri metro ağı sürekli geliştirilmeye devam etmiş. 11 hat, 270 istasyona sahip 402km uzunluğuyla günümüzde dünyanın en karışık ağlarından biri haline gelmiştir.

KİEV

Kiev, Dünyanın en derin metro istasyonlarına sahip. Arslena adlı duraktan binmek için 106 metre inmemiz gerekiyormuş, Şişhane durağının derinliği 31 metre, gerisini siz hesaplayın artık.

İSTANBUL

İstanbul’daki metro ağının ilk hattı olan Taksim-Tünel, 1875’te hizmete açılarak dünyadaki en eski ikinci yer altı metrosuydu. Ancak metro kullanımı İstanbul’da 20.yüzyılın sonlarında gerçek anlamıyla hayat bulmuş. Yıllık yolcu sayısı 360 milyon olan bu sistemin toplam uzunluğu 95km, istasyon sayısı ise 70. Umuyoruz ki şehrin gelişmesi doğrultusunda metro ağımız zenginleşecek.

Teknik Boyut Dergisi

Yeşim Duman

http://www.itumhk.com

Yeşile Kaçmak

İstinat Duvarları, Çeşitleri ve Çökme Nedenleri

 

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz