PAYLAŞ

“Ejderhanın enerjisi rüzgârla dağılır, suyu görünce durur.” 

Kwok Po-Defin kitabı

Feng shui nedir, ne değildir? Neden önemlidir?

Çin kültüründe chi denilen bir enerjinin var olduğuna inanılır. Chi, yaşam enerjisidir, doğanın nefesidir. Feng(rüzgar) shui(su), 6000 yıllık geçmişi olan Çin yerleşim uygulaması olup bu felsefeyle yaşam enerjisini kontrol eder ve düzenler.

Chi (yaşam enerjisi) her yerdedir. Evimizde, hayatımızda, bedenimizde, yediklerimizde, nefesimizde, içimizde… Bastığımız toprak, içtiğimiz sudur, sırtımızı yasladığımız ağaç, aldığımız nefestir. Akar, çoğalır, durur, hareket eder.

chi + doğum analizi + 5 element(ateş, su, ağaç, metal, toprak) + yin yang dengesi + pusula + zaman + mekan = FENG SHUI

Bu felsefenin temel ilkesi dengedir. Hayatımızdaki enerjilerin bir denge içerisinde akması ve ilerlemesi gerekir. Bu yöntem bize, iyi ve kötü enerjileri dengeleyerek enerji konforu sunar.

20.yy’da keşfedilen kuantum fiziği de bize her şeyin enerji bakımından bağlantılı olduğunu söyler. Algıladığımız ve algılayamadığımız enerjiler vardır ve hepsi pozitif enerji değildir. Bu açıdan kuantum fiziği, feng shui öğretisini destekler niteliktedir.

Bu yöntem bir din, tarikat yada dekorasyonda bir trend değildir.

 

Arkasında duvar gibi olan yapı ile keskin açılı yapı arasında kalmış araziye keskin hatlardan dilimler alınarak yumuşatılmış, enerjinin daha dengeli akacağı yapı tasarlanmıştır.

Mixed-use High-rise, Singapur, Ole Scheeren

 

Mimarlıkla ilişkisi

Mimarlık gölge, zaman, ışık, rüzgar, gibi etkenleri kullanarak insan ihtiyaçlarına göre mekanı, hacmi, boşlukları, kütleleri düzenleyerek yaşam alanı sunan inşaat sanatıdır. Bu felsefede ise bu hacimlerdeki enerjileri dengeleyerek mimarlığı çok daha güçlü hale getirebilecek bir felsefedir. Tasarımları ruhla bütünleştirir. Bu felsefe için doğada bulunan 5 element (ateş, su, ağaç, metal, toprak), renkler, çevre, yönler, tarihler önemli bir yere sahiptir. 5 elementin doğada farklı etkileri vardır. Feng shui, bu elementleri ve etkenleri mekanı ve kişiyi analiz ederek dengeli bir şekilde yerleştirir. Bir tasarım yaparken de mekanı, kişiyi, çevreyi dikkate alarak tasarlamıyor muyuz? Bu metot ise bunu yaparken sadece parçası olduğumuz doğadan destek alır.

San Franciscolu iç mimar Joan Malter Osbourn, der ki; “Bu bir yerde fiziksel olduğu gibi psikolojik olarak da kendini rahat hissetmektir. Güzel görünen ve işlevsel bir oda iyi Feng Shuiye de sahip olacaktır.” Onun bu bakış açısı feng shui ile mekan ilişkisinin birlikte çalıştığını destekler niteliktedir. Sadece iyi görünen binalar değil, iyi hissedilen binalar için feng shui…

Ölçekli ev planının merkez noktası belirlenerek pusulaya göre bölünmesi.

Evimiz kimliğimiz, bilinçaltımızdır. Kurumlar kimliklerini en iyi şekilde göstermek, iddialı olmak ve bunu yansıtmak ister. Yatırım yaptığımız arazi yada gayrimenkulden maksimum kar elde etmek isteriz. İş kurarken potansiyelli müşteri ve kazancımızın bereketli olmasını isteriz. Feng shui chiyi (yaşam enerjisi) olumlu yönde değiştirerek enerji konforumuzu sağlar, bizi en doğru yere yerleştirir ve düzenler. Daha huzurlu ve bereketli bir yaşam için feng shui.

Bu felsefenin mimarlıkla ilişkisini daha detaylı incelemek isterseniz Mimarlık ve Feng Shui Felsefesi başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yararlanılan kaynaklar:

www.mimarizm.net

www.arcspace.com

www.fengshui.net

www.meltemozertem.com

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz