Yeni bir işe başvurduğunuzda özgeçmişiniz mülakata çağrılmanız için en önemli şansınızdır. Başarılı bir CV hazırlamak kolay değildir ve CV hazırlarken sunacağınız şeylerin niteliği kadar bunları nasıl sunduğunuz da önemlidir. CV hazırlama konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz çeşitli internet sitelerinde, kariyer platformlarında doldurulmuş hazır CV’lerin size yararı olmayacaktır. Bu yazımda özellikle ilk defa CV hazırlayacakların bilmesi gereken detaylardan bahsetmeye çalışacağım.
Sunum en önemli detaydır
Sunum şekliniz CV’nizi eline alan kişide oluşan ilk izlenim için çok önemlidir. Başarılı CV, net bir şekilde okunur olmalıdır. İnceleyen kişiyi yormamalı, gereksiz kafa karışıklıklarına yer vermemelidir. CV’nizdeki her bölümün düzenli olduğundan ve güzel göründüğünden emin olmalısınız.
Sunumla ilgili bir başka konu ise CV’nin uzunluğudur. CV’niz asla iki sayfadan uzun olmamalıdır. Anlatmak istediklerinizi net ve kısa bir biçimde karşı tarafa aktarmalısınız. Yapılan araştırmalara göre ortalama bir uzmanın CV üzerindeki dikkat süresi 6 saniyedir.
Fotoğraf
Fotoğraf CV’nin en önemli detaylarındandır. Dış görünüşün işe alımlarda önemli bir etken olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Mümkünse düz bir arka planı olan bakımlı ve takım elbiseli olduğunuz fotoğrafınızı koyun. Selfie kesinlikle koymayın. Fotoğrafta dinamik görünmeye çalışın.
Başvurduğunuz işle alakalı yeteneklerinizi ön plana çıkarın
Başvurunuz değerlendirilirken, sizin ne kadar fark yaratıp fayda sağlayabileceğiniz dikkate alınmaktadır. Bu nedenle işe uygun yeteneklerinizle karşı tarafı etkilemelisiniz. Gerçek ipuçları iş ilanının kendisinde bulunur. Bu yüzden ilanını baştan sona tüm ayrıntılara dikkat ederek okuyun ve orada gördüğünüz detayları CV’nizde vurgulayın.
Hedeflerinizden bahsetmeyi unutmayın
Kariyer hedefleriniz işvereninizin sizden umutlu olmasına yardımcı olur. Gerçekçi ve yüksek hedefler koyarsanız emin olun size bakış açılarını değiştirecektir. Mülakata gittiğinizde de bu hedeflerinizi destekleyen bir konuşma yaparsanız işe alım sürecinde avantajlı olabilirsiniz.
CV’nizi güncel tutun
Akademik veya iş hayatınızda öğrendiklerinizi, edindiğiniz tecrübelerinizi CV’nize sürekli ekleyerek öz geçmişinizi güncel tutun. Farklı başvurular için sürekli aynı CV’yi göndermekten kaçının.
İlgi alanlarınızdan en iyi şekilde bahsedin
Hobilerin bireye birçok şey kattığı bilindiğinden, işverenler başvuru yapanların hobilerine de dikkat etmektedirler. İlgi alanlarınız kazandığınız becerileri ve nitelikleri ortaya koyar. Bir toplulukta takım halinde çalışabildiğinizi ya da kendi inisifiyatinizi etkili biçimde kullanabildiğinizi belirtmek size fayda sağlayacaktır. Mesela bir okul kulübünde görev aldıysanız ya da herhangi bir spor takımında bulunduysanız bunlardan mutlaka bahsetmelisiniz.
Referanslar önemlidir
Referanslar yeteneklerinize ve deneyimlerinize kefil olabilecek, sizle alakalı sorular sorulduğunda olumlu yanıtlar verebilecek kişilerdir. Referanslarınızı toplumda belli bir yeri olan, saygıdeğer kişilerden seçtiğinizden emin olun. Bu kişiler daha önce çalıştığınız yerdeki yetkililerden biri olabileceği gibi, okulunuzdaki eğitmenlerden de olabilir.
CV hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenlerden bahsettik. Şimdi de CV’nin temel bölümleri üzerinde duralım.
CV temel olarak şu bölümlerden oluşur:
1)Kişisel Bilgiler
Bu bölüm temel olarak şunları içerir:
İsim Soyisim:
Adres:
Telefon:
E-mail:
Doğum Tarihi:
Medeni Durum:
Uyruk:
2)Eğitim Bilgileri
Okuduğunuz okullardan kronolojik olarak bu bölümde bahsetmelisiniz. En üstte en son okuduğunuz okul olacak şekilde aşağıya doğru sıralama yapılır.
3)İş Deneyimleri / Stajlar
Eğer daha önce bir işte çalıştıysanız ya da staj yaptıysanız bu kısımda tarihleriyle birlikte bahsedin.
4)Bilgisayar Bilgisi
Bilgisayar işlerine ne kadar hakim olduğunuz ve bildiğiniz programlar işverenler için oldukça önemlidir. Bu kısmı eksiksiz doldurduğunuza emin olun fakat sırf doldurmak için de çok az bildiğiniz programları yazmayın. Mülakatta size sordukları ufak bir soruyla bilginizi ölçebileceklerinden dolayı bu durumun ortaya çıkması aleyhinize olabilir.
5)Yabancı Diller
Bildiğiniz yabancı dilleri düzeyleri ile birlikte yazın. Bildiğinizden fazlasını yazmamaya dikkat edin, çünkü bir dili bilip bilmediğinizi anlamak işvereniniz için zor olmayacaktır. Varsa dil sertifikalarınızı da ekleyebilirsiniz.
6)Hobiler / Sosyal Aktiviteler
Size bir şeyler kattığını düşündüğünüz hobilerinizi, katıldığınız sosyal aktivitelerden bolca bahsetmeye çalışın.
7)Seminerler ve Kurslar
Başvurduğunuz işle alakalı katıldığınız seminerlerden ve aldığınız kurslardan bahsedin. Bunların size olumlu dönüş ihtimalini arttıracağını unutmayın.
8)Referanslar
Referansların öneminden bahsetmiştik. Referanslarınızı iletişim bilgileriyle birlikte bu kısımda belirtin.
Evet, artık CV hazırlanmasıyla alakalı önemli detaylara sahipsiniz. Şimdi tek yapmanız gereken bilgisayarınızın başına oturup özgeçmişinizi sayfaya dökmek. İş hayatınızda başarılar!