PAYLAŞ

Küresel ısınma, kaynakların hızla tükeniyor olması, artan nüfus tasarımda sürekliliği gerekli kılıyor. Geleceğin yapıları güneş ve rüzgar enerjilerin kullanıldığı, minimum enerji kayıplarının olduğu kendine yeten yapılar olarak planlanıyor. Böylece daha sağlıklı bir kent dokusu oluşturulabilir. Yarınlar kapımızı çaldı. Tarihsel semboller atılıyor, bilgisayar destekli tasarım teknikleri geliştiriliyor. Binalarımızı robotlar yapacak çünkü artık onların üreteceği formlara hazırız. Dünyanın giderek daha yoğun olacağını kabul etmek gerekiyor. Geleceğin yapıları bunu kabullenmiş durumda daha iri ve yoğunlar. İhtiyaçlar ve problemler tasarımı tetikleyen faktörlerden. Geleceğin yapılarını öngörmek demek aslında geleceğin ihtiyaçlarına cevap vererek problemleri şimdiden öngörerek çözmek demek. Mutlu yarınlar geleceği tahmin ederek ona göre alınan pozisyonlarda ve bilgiyi en iyi nasıl kullanabiliriz sorusunun cevaplarında. Fakat nerede duracağımızı bilmemiz gerekiyor. Gelişimlerimiz dünya ile uyumlu olursa doğanın dengesine katılabiliriz. Geleceğin mimarisi her ne kadar teknolojiye dayansa da tarihsel, kültürel ve sosyolojik değerler çağdaş formlarda yorumlanabilmeli, geçmişle gelecek arasında köprüler kurulabilmelidir. Geleceğin yapılarının ortak paydada buluşturan unsurlar ise sürdürülebilirlik, kendine yetebilme, minumum seviyede enerji kaybı, teknoloji ve fütüristik bakış açısıdır. Kimisi bir ütopya kurarak var olacakken, kimisi sadece bir inşaattan ziyade yeni bir kültür inşa ederek var olmayı hedefliyor.

Venüs Projesi

Aslında bir çeşit ütopya olan venüs projesinin gerçekleşmesi oldukça yüksek. Temel mantığı bilim ve teknolojiye dayanıyor. Amaç yeni bir  kültür tasarlamak ve yeni bir ekonomik sistem kurmak. Proje şehirlerden oluşuyor ve her şehir bir daire biçiminde kuruluyor. Sebebi ise ulaşımı kolaylaştırmak, merkezi herkese yakın kılmak. Dairesel sehir planı, mezopotamyada nehir ve kolları üzerıne kurulan sehir devletlerinin modelini andırıyor. Projenin geçmişle bir köprü kurduğunu, çağdaş ütopik şehirlerde yeniden yorumlandığını görebiliriz. Bu proje konutlar, enerji üretimi yapılacak yerler, fabrikalar, sosyal alanlar gibi kendine yeten birçok faaliyeti barındırıyor. Şehirlerin altyapıları geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji üzerine kurulacağından minimum seviyede enerji kaybı yaşanacak. Şehirler arasında ihtiyaçlara göre takas yapılınabilecek. İş yükü azalacak, işçilerin yerini robotlar alacak. Böylece insanlar kendilerini eğitime ve kültüre adayabilecek. Venüs projesi aynı zamanda parayı ortadan kaldırmayı hedefliyor. Jacque Fresco, ekonomi sistemleri çöktüğünde bu projeyi hayata geçirmeyi amaçlıyor.

 

House of peace, Kopenhag, Danimarka

Duyulara yolculuk yaptıran bu yapı, çatı olarak bulutu, zemin olarak okyanusu kullanmıştır. İnsanların barışı düşünmesi için bir ortam yaratılmıştır. Bu ev, barış içinde yaşamanın bir sembolüdür. Yapı, organik şekli ve güçlü sadeliği ile kendisini suya uyumlu bir şekilde suya gömer. Bu yapıyı deneyimleyecek ziyaretçiler dairesel teknelere binerek su yüzeyinin sessizliğine girebilir. Bu tekneler tüm odalara sürüklenebilir. 3000 m2’lik su yüzeyinde kendi başına var olan barış evi Nordhavn’da güçlü bir ikonografik kaliteye sahip entegre bir dönüm noktası olarak görünecektir.

City in the Sky, New York

Lotus çiçeklerine benzeyen bu yapı New York’un üzerinde yükseliyor. Lotus çiçeği karanlık ve kirli sularda yetişmesine rağmen saf ve temizdir. Tsvetan Toshkov, lotus çiçeğini fütüristik bakış açısıyla yorumlayarak tasarlanıyor. City in the sky tıpkı lotus çiçeği gibi kirli gürüntülü şehrin üzerinde sakin ve refah bir alan vaadediyor. Gökyüzünü kazıyarak var olması ise bir ütopyayı temsil eder.

 

Yüzen şehir, Çin

Çin artan nüfusuyla baş etmekte zorlanmaktadır. Bu da Çin’in yeni alternatif yaşam alanları tasarlamasını tetiklemiştir. Hong Kong ile Macau arasında inşa edilmesi planlan bu ada şehir, 10 kilometrekarelik alanı kaplıyor. Projenin mimarlarından biri olan Anthony Phan “İnsanların iş veya başka sebeplerle anakara ulaşmasına gerek kalmayacak. Her şey ada üzerinde olacak” diyor. Küresel gelişmelere uygun olarak tasarlanan ada şehir, su seviyesi yükseldikçe kendisi de yükselecek şekilde tasarlanmış. Kendine yetebilmesiyle, sürdürülebilirliğiyle geleceğin yapıları arasındadır.

Water Discus, Dubai

Okyanusun derinliklerini keşfetmek isteyenler için iyi bir alternatif olacak. Uzay gemisi şeklinde, yarısı suyun altına oturtulmuş. Otel iki diskten oluşuyor. Bu iki disk arasındaki ulaşım asansörle sağlanıyor. Suyun üstündeki diskte restoran, yüzme havuzu bulunuyor. Otelin odaları, bar ve dalış merkezleri ise su altındaki diske yerleşmiş. Olası felaketlere uygun olarak yapılmış. Örneğin; tehlike anında alttaki diskte su yüzeyine çıkıyor.

Mall of the World, Dubai

Şehir içinde şehir konseptiyle inşa edilen Mall of the World dünyanın en büyük alışveriş merkezini kurma projesidir. Klimalı bir şehir öngörülen bu şehirde büyük tema parkı, kültür sanat alanları ve 100 oteli barındırmayı hedefleyen bir projedir.

 

Zayed ulusal müzesi                                 Guggenheim Abu Dhabi müzesi

Saadiyat Island, Abu Dabi

Dünyanın en önemli kültür merkezi olmaya hazırlanan bu proje, tamamlandığında içinde Jean Nouvel tasarımı Louvre AbuDhabi müzesi, tasarımı Frank Gehry’e ait Guggenheim Abu Dhabi müzesi ve Zayed ulusal müzesi yer alacak.

Dinamik Gökdeleni

Tasarımı İtalyan mimar David Fischer’e ait olan yapının 80 katının her biri dönebilecek şekilde tasarlanmış. Her bir katında güneş panelleri yer alıyor ve kendi enerjisini üretebilecek potansiyele sahip. Üretilen fazla güç komşu binalara teslim edilebilecek. Odalar merkezden bağımsız bir şekilde dönebiliyor ve hızları ayarlanabiliyor. Sürekli değişim içerisinde olacak bu fantastic bina tamamlandığında dünyanın ilk dinamik gökdeleni olacak.

Fatma Nur Demirtaş 

 

Bu yazı dikkatinizi çektiyse Drone Gökdeleni ve Yüzen Şehir yazılarını da okumanızı tavsiye ederiz.

KAYNAKÇA

https://whatson.ae/dubai/

http://www.brandlifemag.com/

http://www.mimdap.org

http://svendborgarchitects.dk/

https://mymodernmet.com

 

 

 

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz