PAYLAŞ

İnsanoğlu hiç şüphesiz geçmişten günümüze kadar yaşamımızı kolaylaştırmak için birçok şey keşfetti. Peki, bu keşifleri hiçbir yardım almadan mı gerçekleştirdi? Her alanda doğadan esinlenildiği gibi inşaat sektöründe de doğadan ilham alınmıştır. İşte karşınızda sizleri hayretlere düşürecek 5 gerçek inşaat mühendisleri.

Termit

Kör işçilerin Burj Khalifa büyüklüğünde bir bina inşa etmeleri pek mümkün değildir. Peki, bunu herhangi bir canlı yapabilir mi? Böyle bir şeyi hiçbir canlının yapamayacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü kör termitler hayatları boyunca kendi boyutlarına göre Burj Khalifa yüksekliğinde yuvalar inşa ederler. Termitlerin boyu 1-2 cm olmasına rağmen 7 metre yükseklikte gökdelenler yapabilir. Ayrıca içinde labirentler, havalandırma sistemleri ve kanallar gibi detaylı sistemler bulunan yuvaları toprak, kendi salgıları ve atıklarından inşa ederler.

Çayır Köpeği

Avrasya tünelimi daha iyi inşa edilmiştir yoksa çayır köpeklerinin inşa ettikleri tüneller mi? Artık doğru cevabı biliyorsunuz. Çayır köpekleri üstün özellikleri sayesinde sel, yırtıcılara, yangın ve aşırı sıcaklık ve soğukluğa karşı tüneller inşa ederler. National Geographic’in haberine göre çayır köpeklerinin inşa ettiği en geniş yeraltı yuvası Teksas’ta saplanmıştır. Yaklaşık olarak 65000 km2 alanında ve 400 milyon nüfuslu bir yapılaşma olduğu belirlenmiştir.

Örümcek

Aynı çaptaki bir örümcek ağı inşaat sektörünün en önemli malzemesi olan çelikten kat ve kat dayanıklıdır. Örümcekten çıktıktan sonra havayla temasa girerek katılaşan ağlar dayanaklı olmasının yanında esnek ve yapışkan olma özelliği de vardır. Örümcekler bu tür özellikleri ile yaklaşık olarak 25 m uzunluğunda bir ağ üretebilir.

Kunduz

Sıra geldi bu listenin olmazsa olmazına. Hayvanlar âleminin en gerçek inşaat mühendisleri olarak adlandırsak yalan olmaz. Kunduzlar yaşayacakları evleri akarsuların içerisine yaptıkları yaklaşık 3 metreyi bulan barajlar ile gerçekleştirirler. Bir kunduz, bu barajı yapmak içinse yılda ortalama 200 kadar ağaç devirir. Ağaçları akarsuya kunduzların mühendislik yetenekleri bu kadarıyla bitmemektedir. Oluşan çatlakları, kil ve ölü yapraklardan yapılan su geçirmez ve oldukça dayanıklı özel bir harçla kapatmaktadırlar. deviren kunduzlar, ağaçları üst üste koyarak akarsu içerisinde içbükey bir set oluştururlar ve yıkılmaması için setin önüne kazıklar inşa ederler.

Çömlekçi Kuşu

Çömlekçi kuşların yuvaları ekmek fırınına benzediği için “fırıncı kuşları” olarak da bilinen bu kuşlar güneşte yanmış kilden veya sertçe bir çamurdan son derece sağlam, dayanıklı ve büyük hacimli yuvalar inşa ederler. Yakın geçmişte büyüklerimizin yaptığı, bugün ise hala bazı yerlerde yapılmakta olan kerpiç evlere öncülük etmiştir. Uzun kuluçka dönemi sebebiyle belirli aralıklarla yuvalarını çeşitli malzemelerle koruyarak yuvanın ömrünü uzatırlar. Bu işlemi yapmalarına rağmen her yıl fırın biçiminde yeni bir yuva inşa ederler.

Enes Ay

Teknik Boyut – 2018

 

Eğer yazımızı beğendiyseniz yapı sektörü hakkındaki güncel bilgilere “Güncel” üst başlığı altındaki yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz