PAYLAŞ

Haydar Ali Rızaoğlu Aliyev Azerbaycan’nın halk tarafından oldukça sevilen eski cumhurbaşkanıydı. Azerbaycan halkının gözünde bu kadar değerli olması sebebiyle ülkede inşa edilen çoğu yapı onun adını taşımaktadır. Bu yapılardan biri de Bakü’de bulunan Haydar Aliyev Kültür Merkezidir. Proje dünyaca ünlü mimarlar Zaha Hadid ve Patrik Schumacher tarafından tasarlanmış, proje mimarı olarak da Saffet Bekiroğlu görev yapmıştır. Yapım tarihi 2007-2012 arasında olan yapının mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Tarz olarak, sektörde giderek kendine daha fazla yer bulan fütüristik tarzdadır. Fütüristik tarz; sade, kare, dikdörtgen bir yapı formu yerine daha çok keskin olmayan hatlar; eşsiz açılar, ovallik ve  hareketli görünüme sahip bir yapı formu ortaya koyar.

5 uluslararası yapı firması 

Yapının inşasında ise 5 uluslararası yapı firması yer almıştır. Bunlar Mikodam (Mimari ürünler ve mobilya çözümleri sunan bir firmadır), Lindner Group (İç mimari çözümler,izolasyon ve inşaat hizmetleri sunmaktadır), Penetron (Yapılar için su geçirmez yapı malzemeleri sunmaktadır), Zumtobel (Yapılar için aydınlatma sistemleri sunmaktadır) ve Brimat (Tadilat ve inşaat firmasıdır) dır. Asıl inşaatını ise Türk firması olan Dia Grup yapmıştır. Yaklaşık 101 dönüm alana inşa edilen yapının kapladığı alan ise 57.500 metrekaredir. Kültür merkezinde kütüphane, müze, konser salonu, medya merkezi, sanat galerileri, yapay göl ve göl kafeteryaları bulunmaktadır. Yapım aşamasında 1500 kişinin yer aldığı projenin maliyeti ise 205 milyon Euro’dur.

Akışkan Yapı Tasarımı

Önemli bir detay olarak bu yapıda ziyaretçilerin hareketini kısıtlamayacak serbest akışkan bir ortam oluşturulmak istenmiştir. Bu amaç doğrultusunda çelik uzay kafes iskelet sistemi ile betonarme yapı entegre edilmiştir. Bu sayede sütunsuz büyük ölçekli hacimler oluşturulmuştur. Dikey yapısal elemanlar dış kaplama ve perde duvar sistemi ile absorbe edilmiştir. Çıkıntılı kirişler sayesinde yapının kuyruk kısmı incelerek sonlanmaktadır. Kıvrımlı çizme kolonlar ise yapının iç taraftan başlayarak batı kısmına doğru tabakalar yaratmasını sağlamaktadır.

Bilgisayar teknolojilerinin üst düzeyde kullanıldığı bu özel projede, cam yünlü kuvvetlendirilmiş beton kullanılmıştır. Açık beton yüzeyinde yalıtım amaçlı kullanılan cam yünü, yapıda hem ses  hem ısı yalıtımı sağlayan hem de yangın önleme özelliğine sahip bir malzemedir. Projenin dış detayında dikkat çeken bir detay ise panellerdir. 15.000 farklı boyutta ve şekilde panel kullanılmıştır. Pencerelerde ise gündüz güneş ışınlarını dışarı yansıtması ve enerji tasarrufu sağlaması açısından iki kat yansıtıcı cam kullanılmıştır. Yapının en yüksek noktası yerden 74 metre yüksekliktedir.

Net olmayan mekan algısı

Klasik simetri anlayışından uzak olan yapıda ağırlıklı olarak beyaz renk kullanılmıştır. Otopark alanının görüntüye zarar vermemesi için de yer altına inşa edilmesi uygun görülmüştür. Yapıda en öne çıkan diğer bir özellik ise mekan algısının net olmaması. İç mekan başlangıç ve bitiş açısından net hatlara sahip değil. Kendinizi bir denizde gibi hissedip mekanı algılamada netlik  hissedemeyebilirsiniz. Bu yeni mekan algısı çok tartışmalı olsa da yapılarda sıkça kullanılmaktadır. Kısacası Haydar Aliyev Kültür Merkezi adından sıkça söz ettirecek şekilde mimari dünyaya imzasını atmış bir yapıdır.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz