Modernist mimarinin en önemli mimarı olan Ieoh Ming Pei 1917’de Çin’de dünyaya gelmiş bir Amerikan vatandaşıdır. Bir bankacının oğlu olan Pei, doğup büyüdüğü yer olan ve aynı zamanda Dünya Miras Listesi’ nde yer alan Classical Gardens of Suzhou (Suju’nun Geleneksel Bahçeleri) evin adı ise Aslan Ormanı Bahçesi olup, su ile doğal olarak yapılan birçok kayaç heykellere sahiptir. I.M.Pei burada yapıların doğa ile nasıl birleştiğini özellikle ışık ve gölge hareketlerinin yapılarda nasıl izler bıraktığını küçük yaşta tecrübe etme şansı yakalamıştır. 17 yaşında Amerika Birleşik Devletleri’ne mimarlık eğitimi için giden I.M.Pei ilk olarak Pennsylvania University (Pensilvanya Üniversitesi) mimarlık fakültesine kayıt yaptırmış daha sonra Massachusetts Institute of Technology (MİT)’ye geçerek mimarlık eğitimini tamamlamıştır. Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini kazanmış ve burada Alman mimar ve Bauhaus tasarım hareketinin kurucusu Walter Gropius ile çalışma fırsatı bulmuştur. 2019 yılında 102 yaşında hayata gözlerini yuman I.M.Pei 20. Yüzyılın en başarılı mimarlarından birisi olarak gösterilmektedir.

Ieoh Ming Pei Eserleri
I.M.Pei gezerek öğrenmenin önemini ‘’Gezen daha çok bilir’’ sözüyle gezerek yerinde hissetmenin önemine dikkat çekmekte ve hayatının temeline de bu düşünceyi oturtan bir mimar olarak karşımıza çıkmaktadır. Nitekim eserlerini üretirken bile bu düşünceyle hareket ettiğini Islamic Museum of Art (İslam Sanat Müzesi) yapımından önce İslam müzesi bağlamını pekiştirmek için 3 yıl boyunca birçok İslam ülkesini yerinde gezmiştir. Louvre Müzesi piramidi için 2 yıl boyunca müzeye sıradan bir ziyaretçi gibi hatta bazen saklanarak girip çıkmıştır. Mekanın ziyaretçi üzerindeki yarattığı hissi, mekanın kültürünü anlamak I.M.Pei’ nin başvurduğu bir yoldur.


I.M.Pei’ nin eserlerinde geometrik şekilleri kullanması ve döneminin ilerisinde tasarımlara imza atarak çok dikkat çekmiştir. Bu geometri sevdasının da mimarlık eğitimi yıllarında Bauhaus ekolüyle olan ilişkisinden ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Ludwing Mies Van Der Rohe’ nin öğrencisi olan ve aynı zamanda Walter Gropius ile çalışma fırsatı bulan I.M.Pei gerek Bank of China da gerek Nationally Gallery için yaptığı ek yapı geometrik desenleri sevdiğini açıkça gösteriyor.


Hayatı boyunca bir çok önemli yapının altına imzasını atan Pei, arkasında bir çok kişiye ilham kaynağı olacak bir hayat bıraktı.
Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayınız.
Mimarlar Ne Der Namık Kemal Üniversitesi