PAYLAŞ

Günümüzde çoğu meslek grupları çeşitli makinelerden destek almaktadır. Özellikle insan gücünün yetmediği birçok işlem için makineler büyük kolaylık sağlamaktadır. Birçok işlem ve yoğun iş gücü gerektiren inşaat mühendisliğinde de iş makinelerinden sıkça faydalanılır. Bu yazım sektörde karşılaşabileceğiniz genellikle şantiyelerde kullanılan inşaat makineleri üzerine olacak. Özellikle stajda ve yeni mühendis olan meslektaşlarım için faydalı olmasını umuyorum.

İnşaat Makineleri Nelerdir?

1.Ekskavatör 

Ekskavatörler birçok amaç için kullanılabilen bir iş makinesidir.Paletli ve lastik tekerlekli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kazı yapma, zemini sıyırma, kırma(kırıcılı ekskavatör), kanal kazma ve yükleme gibi işler için sıkça kullanılır. Yol (kara ve demiryolu), baraj ve maden ocaklarında yaygın olarak kullanıldığı alanlardır.

2. Kule Vinç

İnsan gücünün yetmediği bir çok alanda ağır malzemeleri kaldırmak için  kullanılan iş makinesidir. Kullanım amacına göre birçok çeşidi vardır.Kule vinç, pergel vinç, tek ray vinç ve gezgin vinç gibi çeşitleri vardır. Özellikle kule vinçin iyi mesnetlendirilmesi gerekir.

3. Beton Vibratörü

Beton vibratörü  beton döküldükten hemen sonra , taze betondaki  havanın uzaklaştırılması ,betonun kalıp içinde daha homojen bir şekilde dağılması ve beton ile donatının daha iyi birleşmesi amacıyla kullanılır. Bu sayede  betonun yüzeyi daha pürüzsüz olur ve beton segregasyonu da önlenmiş olur.

.

4. Tünel Açma Makinesi (TBM)

Köstebek adıyla da bilinen  Tünel Açma Makinesi tünel açmak amacıyla  kullanılan,  bir yandan kazarken diğer yandan da hafriyattaki taş ve toprağı bir ayrıştırma bandıyla taşıyabilen büyükçe makinelerdir. Kumlara ,sert kayalara ve çoğu toprak tipine uygulanabilir.

5. Perdahlama (Helikopter) Makinesi

Perdah makinesi diğer adıyla helikopter beton dökümünden sonra zeminin yüzeyinin düzleştirilmesi ve dağınık yüzeylerin istenilen  yapıya ulaşmasını sağlayan iş makinesidir.

6. Dozer

Dozerler  farklı  amaçlarla kullanılan iş makineleridir. Özellikle her çeşit kazı işi, kabaca yapılması istenen tesviye işlemi, dolgu malzemesinin yayılması, her çeşit enkazın yıkıntı ve artık malzemelerin uzaklaştırılması, kazılan malzemenin itilerek taşınması gibi işlemler için kullanılır.Dengeli bir yapısı vardır, bu sayede bir çok zeminde kolaylıkla çalışır.

Dozerler bıçaklarının çalışma biçimine göre 3’e ayrılır;

  1. Buldozer
  2. Angledozer
  3. Tiltdozer

7. Silindir

Silindirin asıl  görevi toprak ve asfalt gibi malzemeleri sıkıştırmaktır. Genel olarak yol, baraj ve inşaat işlerinde kullanılır. Sıkıştırma şekline göre statik, vibrasyonlu, ve osilasyonlu çeşitleri mevcuttur.

 

8. Yükleyici (Loader)

İnşaatlarda hafriyat yükleme amacı ile kullanılan makinedir. Bunun yanı sıra şantiyelerde zemin tesviyesi, ağaç sökümü, taşıma, temizlik gibi işlerde kullanılmaktadır. Yükleyici farklı tasarımlarla farklı işleri yapabilme potansiyeline sahiptir.

9. Skreyper

Skreyper sertlik gösteren zeminlerin gevşetilmesinde ve gevşetilen zeminde kazı yapılmasında ve hafriyat taşınmasında kullanılan iş makinesidir. Yol inşaatlarında malzemenin homojen serilip düzgün bir yüzey oluşturmasını sağlar.

10. Greyder

Greyder, zemin tesviyesi ve çalışılabilecek  sertlikte bulunan zeminlerde hendek açma ve şev düzeltme işlerinde kullanılan iş makineleridir. Daha çok yol yapımı gibi işlerde yüzeyin düzeltilmesi amacıyla kullanılan, farklı açılarla toprağı kesip yayabilen, engebeli yerleri düzeltmek için kullanılan makinedir.

11. Beton Dağıtıcı

Beton dağıtıcının görevi  betonu istenilen noktaya ve kota ulaştırmaktır. Tırmanır tip, örümcek, paletli ve mekanik gibi çeşitli tipte beton dağıtıcı  vardır. Tırmanır tip olanlar yapı yükseldikçe bünyesindeki hidrolik sistemler sayesinde yapıyla beraber yükselme becerisine sahiptir. Örümcek tip beton dağıtıcılar herhangi bir monte işlemi yapılmadan kullanılabilme kolaylığı sağlarlar. Paletli tip beton dağıtıcılar ise tüneller ve engebeli araziler için daha uygundur.

 

 

Eğer yazımızı beğendiyseniz ve sektörle ilgili daha fazla güncel bilgiye ulaşmak istiyorsanız sitemiz alt başlıklarından “Güncel” alt başlığına göz atabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz