PAYLAŞ

İskele su üstünde yükselmiş ve genellikle direkler veya çakma kazıklarla desteklenerek inşa edilen köprü yapıları veya yürüyüş yolu olarak kullanılan yapıdır. Kazık ya da direk çakma işlemi su yüksekliğine dalga hızına ve hava koşullarına uygun olacak şekilde belli bir kısmı kara içinde, belli bir kısmı su içinde kalan kısmı da su yüzeyinde olacak şekilde yapılır.

İskele İnşası

Bir iskele inşaatına başlanmak için öncelikle iskele boyunca  kazıklar karadan itibaren çakılmaya başlanır ve kazıkların sağlam olabilmesi için kazık içine demir ve beton dökümü yapılır. Bazı tip iskelelerde karaya gömülü olan kazıklar için beton dökümüne gerek kalmayabilir. Beton dökümü yerine kazıkların üstüne maksimum baskıya dayanıklılık gösterebilen demir kapaklar örtülebilir. Tüm kazıkların çakılma işlemi bittikten sonra da kazıklar arasında bir köprü görevi görecek şekilde I tipi demirler enlemesine ve boylamasına olarak yerleştirilir. Bunun sonucunda da artık  zemin inşaatına başlanabilir. Kalıp yerleşimi ve demirlerin döşemesi sonrasında oluşmuş kirişlerin arasına precastlar yerleştirilerek beton zemin inşa edilir.

 

Farklı amaçlarda kullanılmak üzere inşa edilmiş olan birçok iskeleler bulunur ve bu yapılar beton, demir,  çelik gibi sağlam malzemeler kullanılarak gerekli mukavemente dayanacak şekilde oluşturulur.

Bu tür deniz yapıları uzun yıllarca dalgalara ve hava koşullarına karşı ayakta kalabilecek şekilde tasarlanır. En az 25 yıl sağlam bir şekilde dalgalara dayanabilen yapıların usta mühendislikler sayesinde 75-100 yıla kadar ömürleri sağlanabilir.

Yapılacak olan iskelenin uzunluğuna en büyük geminin kullanabileceği seviyede olacak şekilde karar verilir. Yani iskelelerin uzunluğu büyük tip gemilerin uzunluğu kadar ya da daha fazla olmalıdır. Tabii ki de sadece gemi büyüklüğü değil başka etkenler de iskelelerin boyutunda rol oynar. Örneğin toprağın jeolojik yapısı ya da kullanım amacı gibi. Çeşitli iskele tipleri mevcuttur. Bunlar açık iskele, kapalı iskele ya da yüzen iskele olarak örneklendirilebilir.

 

KULLANIM ALANI

Yanaşma tesisleri olarak kullanılabilir. genellikle gemiler tarafından deniz ile kara arasında ürün ve yolcu taşıması yapmak için kullanılır. Yanaşma tesisleri denize dik veya paralel şekilde kullanım amacına bağlı olarak tasarlanabilir. Bu tesisler iskele veya rıhtım olarak adlandırılır. Aynı zamanda turizm amaçlı, balıkçılık veya yürüyüş yolu olarak kullanabilen iskeleler de mevcuttur.

 

Dünyanın en uzun iskelelerinden biri:

Dünyanın en uzun iskelesi yaklaşık 6.5 kilometre uzunluğunda olup Meksika’nın Yucatan eyaletinde bulunmaktadır. Bu iskele boşaltım iskelesi olarak bilinmektedir. Gemilerin boşaltımı için kullanılır. Yoğun bir deniz trafiğine sahip olduğu bilinmektedir.

Nasadan görüntülenen iskelenin fotoğrafı:

 

Teknik konularda veya yapılar hakkında daha fazla yazıya ulaşmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynakça:

Kaynak1

Kaynak2

Kaynak3

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz