PAYLAŞ

Yapımını Rönesans Holding ve Japon Sojitz firmasının üstlendiği İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi, Başakşehir ve Kayaşehir arasında 789.031 metrekarelik arsa alanında inşa ediliyor. Taksim Meydanı’na 19, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne 23, Fatih Sultan Mehmet Köprüsüne 24 kilometre mesafede bulunmaktadır.

Hastanenin yapılma nedenleri, gelişen teknoloji ile birlikte geçmişte yapılmış hastanelerin bu teknolojiye elverişli olmaması, günümüz hastanelerinin kullanıcı taleplerini karşılamakta zorlanması gibi aksiliklerdir. Yapılan bu yeni hastane teknik altyapısı, iç planlanması, metro ulaşımı gibi avantajlarla insanlara büyük kolaylıklar sağlayacağı, durmadan hızla gelişen teknolojiye ayak uyduracağı düşünülmektedir. Ek olarak İstanbul’da büyük bir deprem herkes tarafından beklenilmektedir. Bu hastane son teknolojik ürünlerle herhangi büyük bir depremden sonra da faaliyet halinde olmayı hedeflemektedir.

İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi’nin Tasarımı

Proje alanında Ana bina, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Psikiyatri Hastanesi, Enerji binası ve ticari alanlar bulunmakta. Ana bina, ana kütle üzerinde 3 blok olarak yükselecek şekilde tasarlanmıştır. Böylelikle binalar arasında gezilebilir iç bahçeler oluşturulmuş ve de daha fazla ışıktan yararlanılması sağlanırken kule katlarından bakan insanlara da bir görsel oluşturmuş oluyor. 3 farklı kule katı tasarlanırken bu kuleler de kendi içinde 2 ye bölünerek toplamda 6 tane branşa hizmet etmesi sağlanmış.  Her bir kule katının üstüne yapılan toplam 3 tane helikopter pisti ile hava yoluyla getirilen hastalar binaya kolayca ulaştırılması sağlanmış. Kampüs büyük bir alana inşa edildiği için kampüs içinde hizmet verecek bir ring servisi de düşünülmüştür.

Hastanenin sayısal verilerine geçecek olursak, sağlık kampüsü toplam 1.000.000 metrekarelik kapalı alana sahiptir. Günlük 65.000 kullanıcı sayısına ulaşması beklenen hastane 10.000 kişiye de istihdam sağlayacağı düşünülmektedir. Ana binada 2354 yatak, FTR hastanesinde 200 yatak, Psikiyatri hastanesinde 128 yatak sayısıyla toplam 2682 yatak kapasiteli bir hastanedir. Kampüste toplam 89 ameliyathane, 836 poliklinik odası, 155 asansör ve 8.000 araçlık otopark bulunmakta.

İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi 2040 tane sismik izolatör kullanılmasıyla inşa edilmiştir. Hastane tamamlandığında dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olacaktır. Peki, sismik izolatör nedir? İzolatörler bir deprem anında binaya esneklik sağlayarak depremin etkisini minimuma indiriyor. Bu sismik izolatörler binaya 70 cm’ye kadar hareket etme olanağı sağlıyor.

2020 yılında bitmesi hedeflenen hastane büyük bir titizlilik ve büyük kontrollerle inşa ediliyor. Haftalık drone ile çekilen hava fotoğraflarıyla, yetkililer tarafından günlük kontrollerle yapımına hızlıca devam ediliyor. Açıldığında son teknolojik ürünlerin tıp alanında kullanılmasına olanak sağlayacak gibi görünüyor.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz