PAYLAŞ

Jiazhou Bay Köprüsü, Shandong-doğu Çin’de bir karayolu köprüsüdür. Bu köprünün Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesini sağlayansa 42,5 km uzunluğunda olmasıdır. Bu da yaklaşık olarak 174 adet Londra köprüsünün art arda eklenmesiyle elde edilebilecek bir uzunluktur. Yapılan hesaplamalara göre köprünün 25.5 kilometresi su üzerindedir. Köprünün taşıt yolu genişliği 35 m olup, 6 şeritli düzeniyle rahat bir yolculuk sağlar. Köprü trafiğe 2011 yılının haziran ayında açılmıştır. Jiazhou Bay Köprüsü Huangdao ve Quindao şehirleri arasındaki uzaklığı 18 mile düşürmüştür. Bu da yaklaşık 40 dakika olan ulaşım süresini yarıya indirmiştir.

Köprünün ilk açıldığı zamanlarda trafik akışı çok seyrek olsa da, köprünün günlük 30 bin taşıt taşıma kapasitesine gelmesi ön görülmektedir. Bu sayının 2015’te 45 bin, 2020’de 60 bin ve 2029’da ise yaklaşık 75 bin olacağı düşünülmektedir. Eğer Jiazhou Bay Köprü’sü bu vaatleri gerçekleştirebilirse yatırımını 15 yıl içinde karşılaması beklenmektedir. Çin yetkilileri bu köprüyü Quindao’nun hızlı gelişimindeki önemli yapı taşlarından biri olarak görüyor. Köprünün yapımı 4 yıl sürmüş olup, 2.3 milyar dolara mal edilmiştir. Tamamı Çinli mühendisler tarafından yapılan köprü toplamda 5200 sütun üzerinde durmaktadır.

450 Bin Ton Demir

Köprü yapımında 10 bin işçi çalışmıştır ve iki ekip halinde yapılan inşatta körfezin iki tarafından iki ayrı inşaat başlayıp ortada birleştirilmiştir. Köprü yardımıyla birlikte ayrıca trafik akışını kolaylaştırmak için bu köprünün altında bir tünel inşaatı da devam ettirilmiştir. Köprünün toplam inşaatında 450 bin ton demir kullanılmıştır. Bu da yaklaşık 65 tane Eiffel kulesi yapımına yetecek miktarda demire karşılık gelmektedir. Ayrıca 2.3 milyon metre küp beton kullanılmıştır. Guinnes rekorunu şimdilik elinde tutan köprü son şampiyon olan Louisiana’daki köprüden 2.5 mil daha uzundur. 2016’da yapılacağı düşünülen bir başka köprü ise Hong Kong Macau ve Guangdong şehirlerini birbirine bağlaması planlanan ve yaklaşık 30 mil uzunluğunda olacak köprüdür. Bu da yeni bir rekorun tekrar Çinliler tarafından kırılacağının habercisi gibi.

Köprünün dayanımı ise bazı parametrelerle medyaya sunuldu; Richter ölçeğiyle 8.0 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olması tasarlanan köprü güçlü fırtınalara da dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca köprü 300 bin tonluk bir geminin çarpmasına dayanabilecek şekilde dizayn edilmiştir.

Köprüde kullanılan yeni bir teknoloji ise, dondurucu deniz bölgesi ve deniz suyunun çok tuzlu olması sonucun denizin içindeki beton kaplamalarındaki ve erimelerinin engellenmesi. “The non-bottom sealing concrete pouring jacket technology” adı verilen teknolojiyle, 4 farklı gelişim sağlandı. Bunların birincisi, Çin’e su içindeki köprü ayağı kalıplarında yenilik getirmesidir. İkincisi, elastik stres emilimi sayesinde kalıplardaki çatlamalar engellendi. Üçüncüsü, kalıpların geliştirilmiş zaman karşı dayanıklılığıdır (durabilite). Dördüncüsü ise çarpmaya karşı arttırılmış dayanıklılıktır.

Hazırlayan: Bayram SAMUR

 

İçeriği beğendiyseniz yine sitemiz Faruk Yurt’un yazdığı “Gateshead Milenyum Köprüsü” başlıklı yazıyı da okumanızı tavsiye ederiz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz