PAYLAŞ

Her alanda olduğu gibi inşaat mühendisliği alanında da öğrenmek için okumak, çok okumak gerek. Bizler inşaat mühendisliği öğrencileri olarak, teknik bilgilerin bir kısmını okullarda öğreniyor olsak da sahaya, şantiyeye işin hareket kısmına dair bilgimve tecrübemiz mezun olduğumuz anda eksikliğini belli etmeye başlıyor. Firuzan Baytop, bizim gibi yeni mezun ve mezun adaylarını düşünerek 53 yıllık şantiye anılarını “Şantiyelerden Ders Alınacak Sıradışı Öyküler” diyerek bizimle paylaşmış. Bize de okuması kalmış.

Firuzan Baytop, 1948 yılı Güzel Sanatlar Akademisi –bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi- Mimarlık Bölümü mezunu. Yeni mezun olduğu sırada o yılların teknoloji düzeyinin de getirisiyle ilk tecrübesi zorlu bir şantiye olmuş. Ardından gelenlere kalacak güzel ve bir o kadar ilginç anıları da bu şantiyede başlamış. Gerek yapımı unutuldu denerek sonradan eklenen katlar, gerek kapısı olmayan mutfaklar… Kitapta bu ilginç olayları anlatırken bazı inşaat terimlerini de kullanıp açıklamış. Bu sayede yeni teknik bilgiler edinmemizin de önünü açmış. O yıllarda olmayan mimar- mühendis ve ustabaşı arasındaki kalifiye eleman gerekliliği gibi gerçekleri, yaşadığı olaylardan örnekler vererek bize aktarmış.

46 Adet Anı

104 sayfadan oluşan bu kitapta 46 adet uzunlu kısalı anılara yer verilmiş. Bazı yerlerde hikâyeyi desteklemek amaçlı resimler eklenmiş ve okuma daha keyifli hale getirilmiş. Temiz, beyaz kâğıt üzerine yapılmış baskı ve turuncu, yalın tasarımlı kapak kitabın özenle hazırlandığını gösteriyor bize. Elime aldığım zaman “Gerçekten
okumalı mıyım? Bir anı kitabı bana mesleğimle ilgili ne anlatabilir?” gibi düşüncelerim vardı fakat daha ilk hikâyeyi okuduktan sonra şantiyede insanlarla ilişkinin, kriz anı yönetiminin beklenmedik şekillerde gerçekleşebileceğini gördüm. Bir mimarın dilinden dinlediğimiz anılar doğrultusunda mimarlık ve inşaat mühendisliği disiplinlerinin birbirinden farklarıyla alakalı kafamda olan sorulara cevaplar buldum. İki mesleğin benzer ve farklı yanlarını, şantiye ortamında birbirleriyle olan yakın ilişkilerini yakından tanıma fırsatı yakaladım.

Siyasetle İnşaatın İlişkisi

Teknik yeterliliğin ve tecrübelerin aksine inşaat sektörünün siyasetle ilişkisinin de ne denli fazla olduğunu gözler önüne seren kitapta yakın siyasi tarihimizin inşaat sektörüne etkisini günümüzle kıyaslayabilirsiniz. Tarih tekerrürden ibaret olduğu
için de yazılardan yola çıkarak gelecekte sektörün nelerle karşılaşabileceğine dair fikir sahibi olabilirsiniz. İhale işlerinin ve bürokrasinin yaşattıklarını eleştirel bir dille ele alan hikâyelerde teknik ve sosyal iş hayatının yanı sıra diğer faktörlerle de baş başa
kalıyorsunuz. Kitap her yönden bizlerin gelişimine katkıda bulunuyor. Her inşaat mühendisinin ve inşaat mühendisliği adayının okuma listesine eklemesi gereken bir kitap.

Yazı : Aybige Gönül

sipariş için tıklayınız.

Eğer yazımızı beğendiyseniz ve bunun gibi deneme yazıları görmek istiyorsanız sitemiz alt başlıklarından “Bizce” alt başlığına da göz atabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz