Bu haftaki söyleşimizde; kendi Youtube kanalında içerikler üreten, aynı zamanda Youtube danışmanlığını yapan Mert Sezer ile birlikteydik. Sıcak tavrı ve bize ayırdığı vakit için kendisine çok teşekkür ediyoruz.
İnşaat mühendisliğine 2017’de ara verip gezi vlogları çekmeye başlayan Mert Bey, Cem Kafadar ile birlikte “İki Mühendis” kanalını da yürütüyor. Mesleği doğru anlatma, öğrencilere yardımcı olma amacıyla oluşturulan bu kanalın sizlere faydalı olacağını düşünüyorum. Yazının sonuna iki kanalın da linkini bıraktım, mutlaka inceleyin 🙂
Kendinizden kısaca bahseder misiniz? Kimdir Mert Sezer?
1983 doğumlu bir inşaat mühendisiyim. Babam da inşaat mühendisiydi. Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra kendi inşaat firmamı kurup inşaat işleriyle ilgilendim. Genellik taahhüt işleriyle uğraştım, kat karşılığı inşaat yaptım. Sonra 2017 başları gibi inşaat işlerine ara verip daha çok sosyal medya tarafına döndüm. Şimdilerde Youtube’da özellikle kendi gezi kanalımda bir de Cem Kafadar ile İki Mühendis isimli kanalımızda içerik üretmeye devam ediyorum.
İnşaat mühendisliğini bırakma sürecinizi anlatır mısınız? Çevrenizdekilerin tepkisi ne oldu? Sektörün şu anki durumuna bakınca doğru bir karar verdiğinizi düşünüyor musunuz?
Sektörün şu anki durumuna baktığımda çok doğru bir karar verdiğimi görüyorum. Çünkü 2016’da bu kararı verdiğimde aslında bir taahhüt sözleşmesi yapmıştım. Bir inşaat almıştım fakat mühendis olmak biraz da burada devreye giriyor. Geleceğin karanlık olduğunu görünce, anlaşıp sözleşmeyi feshettim. Benim yerime alan kişi ise şu an gerçekten zor durumda. Hani piyasanın şişirdiği, fiyatları uçurduğu bir ortamda, artık gerçekliğin dışına çıkmıştı her şey. Ben de onu görüp “artık burada bırakmak gerekiyor” dedim.
Benim işi bırakıp Youtube’a girmem komik oldu. Ailem bile, eşim değil de, ailemden insanlar bile “İnşaat mühendisisin Youtube ne alaka?” modundaydı. Bu da aslında biraz şöyle gelişti: Hayallerinin peşinden koşman gerekiyor. Aslında biz işçi değiliz. Hayatı işçi gibi yaşıyor herkes. Ben evlendikten 1 ay sonra babamı aniden kaybettim ve babamın hep bir sandal alabilme hayali vardı. Şu an sandal hepimizin cep telefonundan ucuz bir şey. Şimdi geri dönüp baktığımda hep diyorum ki para biriktirmek yerine anı biriktirmek zorundayım. Siz de dönüp bakın hayatınıza, nerede hangi işte ne kazandığınızı hatırlamayacaksınız. Sevdiğiniz insanlarla geçirdiğiniz güzel vakitleri, hoş sohbetleri hatırlayacaksınız. Belki bir espri yapacaksınız yıllarca geyiği dönecek. Bu sebeple ben de en iyi anıyı ailemle, sevdiklerimle gezerek biriktirebilirim dedim. Bununla ilgili de Youtube’da beni doyuracak bir video bulamıyordum, yoksa ben daha iyisini yaparım deyip Youtube’a girdim.
Şu sıralar bölüm değiştiren, sınava tekrar hazırlanan birçok inşaat mühendisliği öğrencisi var. Üniversitelerin inşaat mühendisliği sıralamaları da oldukça düştü. Eski bir mühendis olarak ne düşünüyorsunuz?
Net olarak söylemek gerekirse, ne yazık ki ülkemizin kalkınmasının inşaata bağlanmasından ziyade gençliğimizin geleceğinin inşaata bağlanması beni çok üzüyor. Ekonomi bir şekilde düzelir ama her yıl 12 bine yakın öğrenci mezun oluyor ve önceki yıllardan iş bulamamış inşaat mühendisleri de var. Bu böyle çığ gibi büyüyor ve ben buna çok üzülüyorum. İnşaat mühendisliği elbette bir gün düzelecek baktığımız zaman “medeniyet mühendisliği” ama bazı şeylerde de inat etmemek gerekiyor. Nerde trak orda bırak deyip hayatı değerlendirmek gerekiyor. Hepimiz mühendisiz, problem çözebiliyoruz ve karşımızda çok büyük bir problem var. O yüzden önce kendi işimizi çözmeye çalışacağız. Bölüm değiştirmeyin, mühendislik cebinizde dursun. 2. veya 3.sınıfta bir altyapı almışsın, bırakmak saçmalık. Ama bitirdikten sonra üstüne ne koyup diğerlerinden sıyrılabilirim bunu araştırmak gerekiyor.
Mühendisliği bırakmanıza rağmen “İki Mühendis” kanalınızda Cem Kafadar ile mühendislik üzerine videolar çekiyorsunuz. Bu durumu mühendisliğe olan özleminizle bağdaştırabilir miyiz?
Mühendisliğe özlem demeyelim sonuçta mühendislik bir hayat tarzı. İnsan ilişkilerinde, hayata bakışında, herhangi bir sorunu çözmende mühendisliği kullanıyorsun. Bu bir disiplin. Bir doktor 2 sene doktorluğu bırakınca doktorluğu bitmiş olmuyor. Sonuçta bu benim mesleğim, özlem duyma gibi bir durumum yok. Yarın piyasa şartları inşaat için elverişli olursa dönebilirim çünkü diplomam var. Bu bisiklet gibi bir şey, bir süre bisiklete binmeyince bisiklet sürmeyi unutmuyorsun. Cem Abi ile bu yola girme sebebimiz ise; gençlere, bu mesleği merak edenlere doğruyu anlatmak. Malı parlatmak değil amacımız. Mühendisliğin ne olduğunu bilip öyle girmek. Birçok kişi “İnşaat mühendisliğinde çok para var.” deyip giriyor. Arkadaş sen bu mesleğin ne olduğunu biliyor musun, bu tempoya ayak uydurabilecek misin? Bir mesleği sevmeden başarı gelmez. Sevmeyeceksen de boşu boşuna girme. Diplomalı amele olmamak lazım bu işte.

Kanalınızda belgesel tadında gezi videoları yayınlıyorsunuz. Takipçilerinizden aldığınız geri dönüşler de çok güzel. Kendinizi bu konuda nasıl geliştirdiniz? Ne tür eğitimler aldınız?
Kendi kendimi eğittim, hiçbir eğitim almadım. Sadece fotoğraf çekmeyi biliyordum. Ne video çekmeyi, ne montaj yapmayı ne de sinematografi biliyordum. Ama internet çok büyük bir kaynak. Gittim ekipmanlarımı aldım, saatlerce video izledim. Yanıldım, hatalar yaptım. Mesela şimdi ilk videolarımı izlediğimde gözlerim kanıyor, bu videoları nasıl çekebildim diyorum. Ama o hatalar olmadan bugünlere gelemiyorsun. Hayat çok plan yapmakla olmuyor. A, B, C planın oluyor ama biraz da girişken olmak gerekiyor. 2 sene içinde bir yere geldik, en azından insanlar severek takip ediyor.
Bir yeri gezmeden önce yaptığınız hazırlıklar neler?
Açıkçası bu çok değişiklik gösterebiliyor. Videolarımda gezdiğim yerin tarihini, kültürünü, yemesini içmesini belli bir seviyede tutmaya çalışıyorum. İnternet bilgi kirliliğiyle dolu. Mesela tarihi bir yeri anlatacaksam doğru bilgiyi bulmak önemli. Kaynak araştırması yapıyorum, anlatacaklarımı kesip biçip kısaltıyorum. Gideceğim yerleri planlıyorum. Benim gideceğim her yerde saat kaçta nerede olacağım belli. Harita üzerinde her yerim işaretli çünkü çok az vaktim var ve gezecek çok yer oluyor. O yüzden bu işin anahtarı planlama.
Dürüst bir şekilde cevaplayacak olursanız, kamera önündeki Mert Sezer ile normal yaşantısındaki Mert Sezer arasında herhangi bir fark var mı, varsa neler?
Dürüst olmak gerekirse biraz fark var. İnşaat mühendisisiniz, şantiye ortamı nasıl az çok biliyorsunuz. Şuna dikkat ediyorum: Beni bir çocuk izliyor olabilir, yaptığım şeyi örnek alacak bir genç izliyor olabilir onlara düzgün örnek olmaya çalışıyorum. Yoksa videolarımdaki hiçbir şey yapmacık değil. Tek istediğim birine örnek olabilecek şekilde konuşmak-davranmak.
Gençler arasındaki en popüler meslek youtuberlık. Birçok insan bu konuda istekli olmasına rağmen ilk adımı atamıyor. Yeni başlayanlara ne gibi önerileriniz olabilir?
Bu işe para kazanacağım diye girecek varsa girmesin. Youtuberlar parayı çuvalla götürüyorlar arkadaş tarzı bir giriş çok yanlış. Youtube macerama baktığımda, şantiyede bu kadar yorulmadığımı söyleyebilirim. Çünkü vahşi bir çekişme var. 2 hafta video atmadığın zaman Youtube seni yerin dibine atıyor. Her gün video atan insanlar var, her gün içerik kalitesi daha da yukarılara çıkıyor. Önemli olan bu yarışta güçlü kalabilmek. Maddi manevi çelik gibi sinirlerinizin olması lazım. İnsanlar yorum yazarken hiç acımıyorlar. Özellikle cahil cesaretine sahip bir kesim var ki, boş boş mesajlarla insanın sinirlerini bozabiliyorlar. Ben artık alıştım, umursamıyorum ama ilk girenler bunlara çok takılabiliyor. O yüzden para için değil, sadece gerçekten istekleri varsa bu işe girsinler.
Kanalınız dışında sosyal medya üzerine ne gibi işler yürütüyorsunuz? Verdiğiniz eğitimler vs. varsa biraz bahseder misiniz?
Canon Deneyim Merkezi’nde youtuberlık ve vloggerlık üzerine eğitimler veriyorum. Bu işe girmek isteyenler, neler yapabiliriz Youtube’da diyenler için eğitimlerim var. Google’ın “Youtube Kanal Geliştirme Danışmanlığı” sertifikasını aldım. Birkaç kişiye kanalını daha fazla izlenmeye ve aboneye ulaştırması için danışmanlık veriyorum. Hani daha çok kanal geliştirme ve vloggerlık diyebilirim. Türkiye’de bu danışmanlığı yapan çok kişi yok. Ben de istedim ki gençlere de faydam olsun, onlar da istediğini üretip yayınlayabilsin.

Mert Sezer kanalı için tıklayın.
İki Mühendis kanalı için tıklayın.
Sektörden farklı kişilerle yaptığımız röportajlarımızı da incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.