PAYLAŞ

Mühendislik, kendinizi geliştirme sınırlarının asla belirlenemeyeceği derin bir deryadır. Okuduğunuz mühendisliğin türü ne olursa olsun, her mühendislik dalında binlerce mezun olmasına rağmen bu sayı giderek de artmaktadır. Bu kadar mezunun olduğu bir sektörde kendinizi geliştirme adına doğru kararlar vermeli ve size fayda sağlayacak adımlar atmalısınız. Kendinizi geliştirmeye yönelik yapacağınız her hareket, sektördeki rakipleriniz arasından sıyrılıp daha iyi konumlara gelmenize olanak sağlayacaktır.

Bilgisayar teknolojilerinin her alanda kullanıldığı günümüzde, işinizde kullanılan programları verimli kullanabilmek oldukça önemlidir. Herkes programları bildiğini iddia etmektedir fakat bunu söyleyenlerin çoğu bu programları ileri düzeyde bilmemektedir. Kendinizi bu alanda geliştirmeniz emin olun ki size büyük artıları olacaktır. Ben de bu yazımda özellikle inşaat mühendisliğinde kullanılan temel mühendislik programları hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

 

OFFICE PROGRAMLARI

Office programları, alanı ne olursa olsun bir şirket için en gerekli programların başında gelmektedir. İster mühendis olun ister başka bir alanda çalışın bu programlardan özellikle birkaçını mutlaka iyi bir şekilde bilmeniz gerekmektedir. Mutlaka işinize yarayacağını düşündüğüm birkaç office programından bu yazımda bahsedeceğim.

1) Word

Bilinmesi gereken office programlarının başında gelmektedir. Bu program yardımıyla yazıya dökülebilen her türlü veriyi işleyebilirsiniz. Herhangi bir dökümanda yapılabileceğiniz her türlü işlemi word yardımıyla çok kısa süre içinde ve etkili olarak yapabilirsiniz.

2) Excel

Tüm iş alanlarından şirketlerin, elemanlarından istediği bir programdır. Microsoft şirketi tarafından elektronik tablolar oluşturmak amacıyla oluşturulmuştur. Excel sayesinde bilgisayar üzerinden verileri tablo sistematiği üzerinden organize etme, biçimlendirme, hesaplama ve raporlama gibi işlemleri çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Bahsetmekte fayda var, herkes excel bildiğini zannetmektedir fakat excel oldukça derin bir deryadır ve işverenlerin sizden istediği excelin basit özelliklerini bilmek değildir. Excel’i ileri özellikleriyle bilmek ve etkin bi şekilde kullanabilmek sektördeki diğer rakipleriniz arasında size oldukça fayda sağlayacaktır.

3)Powerpoint

Powerpoint, verilerinizi derleyip sunum haline getirmenizi sağlayan Microsoft Office programıdır. Bu programı kullanarak tabloları, grafikleri, yazıları renkli ve düzenli bir şekilde bir araya getirip sunum yapacağınız kitleye etkili bir görsellikle anlatımınızı yapabilirsiniz. Mutlaka bilinmesi gereken Microsoft Office programlarından biridir.

AUTOCAD

Autocad, şüphesiz mühendislik alanında akla gelen ilk uygulamadır. Kullanım ve öğrenim kolaylığı avantajıyla sektördeki en kullanışlı ve yaygın uygulamalardandır. Autocad yardımıyla projeleri 2 boyutlu ve 3 boyutlu olarak modelleyebilirsiniz. 2 boyutlu yaptığınız modellemeleri 3 boyutlu hale getirebilirsiniz.

Bu program yardımıyla bina, makine, mobilya tasarımı, elektrik proje çizimleri gibi çok geniş alanlarda çalışabilirsiniz. Analizleri ve simülasyonları bilgisayar ortamında inceleyebileceğiniz gibi, yaptığınız modellemeleri istediğiniz ölçeklerde kağıda dökebilirsiniz.

İnşaat mühendisleri ve mimarlar yeni tasarımlarını kolayca yapıp inceleyebilir, 3ds max, Revit gibi programlar yardımıyla üç boyutlu hale de getirebilirler. Tasarımdaki eksiklikler, hatalar tasarım kolayca bilgisayar ortamına veya kağıda dökülebildiği için tespit edilebilir ve düzeltilebilir.

 

SAP2000

SAP2000, yapıların tasarımları ve analizleri için kullanılan çok kapsamlı bir inşaat mühendisliği programıdır. “Structural Analysis Program” kelimelerinin baş harflerinin alınmasıyla oluşturulmuş program isminin, türkçesi “Yapısal Analiz Programı”dır.
Bu program yardımıyla 2 boyutlu yapılan modellemeler 3 boyutlu hale getirilebilir, karmaşık geometrili yapıların modellemesi kolaylıkla yapılabilir. Nesne tabanlı modelleme imkanı sunduğu için, inşaat çalışmalarında oldukça fayda sağlamaktadır. Bu kadar işlemi yapabilen program gözünüzü korkutmasın, sanılanın aksine hiç bilmeyenler için bile kolaylıkça öğrenilebilecek ve kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır.

 

 

MATLAB

Birçok mühendislik bölümünde kullanılan programın adı MATrix LABoratory kelimelerinin ilk hecelerinden gelmektedir. MATLAB, birçok farklı alandan çalışan ve öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde kullanılan programların başında gelmektedir.
MATLAB aracılığıyle teknik hesaplamalar ve problem çözülümleri için yazılımlar geliştirebilirsiniz. Bu program aslında bir programlama dilidir. Diğer programlama dillerinin aksine ihtiyaca yönelik olarak tasarlanmıştır yani öğrenmesi ve kullanımı diğer programlama dillerinden oldukça basittir. MATLAB ile matris, fonksiyon ve veri çizme, algoritma geliştirme gibi işlemleri yapabileceğiniz gibi diğer programlama dilleriyle birlikte de çalışabilirsiniz. Bu program karmaşık hesaplamaları çok kısa sürede yapabildiği gibi bunları grafiğe dökme imkanını da bize sağlamaktadır. Ayrıca 2D ve 3D modellemeler MATLAB yardımıyla çok rahat bir şekilde yapılabilmektedir.

 

 

STA4CAD

Bir Türk şirketi olan STA Mühendislik tarafından geliştirilen STA4CAD programı, inşaat mühendisliği alanında oldukça sık kullanılan bir tasarım ve analiz programıdır. Bu program aracılığıyla birden çok katlı betonarme binaların analizleri yapılabilmektedir. Tasarımı bilgisayar ortamına aktarılan her türlü yapının dayanıklılık testleri STA4CAD aracılığıyle yapılabilir. Başta sismik ve rüzgar analizleri ile statik analizler olmak üzere betonarme yapılar üzerinde pek çok analiz Sta4CAD ile kolaylıkla yapılabilmektedir.

ANSYS

ANYS, bilgisayar ortamında analiz ve simülasyonların yapılabildiği bir mühendislik programıdır. Bu program ile mekanik, yapısal analiz, akışkanlar, ısı transferi gibi alanlarda etkili analizler ve simülasyonlar yapılabilmektedir. 40 yıldan fazladır geliştirilmeye devam edilen ANSYS, birçok mühendislik alanında etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

 

 

 

Yazılım Dilleri

Artık kabul etmek gerekir ki yazılım alanında büyük gelişmelerin yaşandığı günümüzde, bir mühendis olarak bu ilerlemeden geri kalmamak gerekmektedir. Bir yazılımcı ya da bilgisayar mühendisi kadar yazılım konusunda bilgi sahibi olamasanız bile, en azından birkaç yazılım dilini temel şekilde öğrenip uygulayabilecek düzeyde olmanız sizin için yararlı olabilir. Bu dillerin başında Python, Javascript, Java, C, C++, C# gibi yaygın diller gelmektedir.

Sektörde kullanılan çeşitli programların eğitim videolarına ulaşmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz