PAYLAŞ

BÜYAP olarak bu yıl teknik gezi düzenlediğimiz yerlerden bir tanesi de Osmangazi Köprüsü oldu.İlk olarak oraya ulaştığımızda güvenliğimiz için yelek ve baret aldık, daha sonra mühendisler, köprü hakkında bilgi vermek için bizleri feribotla karşı tarafta bulunan şantiye merkezine geçirdiler. Proje Müdürü Fatih Zeybek tarafından yapılan sunumda özelikle videolar çok etkileyiciydi. Köprü sunumunun ardından yemek arasında diğer mühendislerle konuşma imkanı bulduk. Bu şekilde sıcak karşılanmak beni çok mutlu etti. Yemeğin ardından tekrar feribotlara binip, köprüyü daha yakından inceleme şansı bulduk. Biraz projenin özelliklerinden bahsetmek gerekirse:

İzmit Körfezi’nde yapımı devam eden Osmangazi Köprüsü Dil Burnu ile Altınova’nın Hersek Burnu arasında bir geçiş sağlayacak. Böylece İstanbul-Bursa-İzmir karayolunda önemli bir kısalma olacak. Köprünün toplam uzunluğu 2682 metre, ana açıklığı 1550 metre, genişliği 35.93 metre olan geçişin sudan yüksekliği ise 64 metre olacak. Mevcut durumda körfezin etrafı 90 kilometre uzunluğunda ve bu mesafeyi almak ortalama 1 saat 20 dakika sürerken yapılan feribot seferleri bu süreyi 40-60 dakikaya kadar indirebiliyor. Geçiş köprüsünün tamamlanmasıyla birlikte araçlar, bu mesafeyi yaklaşık 6 dakikada geçecek.

olan bu projeyi Japon IHI firması yapıyor. Yüklenici firmalar ise Nurol, Özaltın, Makyok, Astaldi, Yüksel, Göçay İnşaat. Diğer asma köprülerden ayırt edici özelliklerinin başında ayaklarının suya oturuyor oluşu geliyor. Köprü kuzey ve güney kulelerinin temelinin denizde oturduğu zeminde deniz tabanında -43 metre kotuna kadar iniyor. Temeli 28 Ekim 2010’da atılan projenin köprünün açılış tarihi ise 30 Haziran 2016 olarak belirtiliyor. Geçiş ücreti ise 35 Dolar+KDV olarak belirlenmiştir.

BUYAP – CIVIL NEWS 2016

 

Boğaziçi Üniversite Yapı Kulübü’nün diğer şantiye gezilerinden olan “Tünelcilik Teknolojisinde Yeni Bir Çağ: Avrasya Tüneli” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz