PAYLAŞ

Portfolyo başarınızda önemli bir rol oynar. Başvurduğunuz yerdeki ilk izleniminizi portfolyonuzla oluşturacağınız için, portfolyo hazırlamak oldukça önemlidir.

Portfolyonuz mutlaka aynı dili konuşmalı bir sayfadan diğerine geçtiğimizde uyumsuz tonlar, uyumsuz temalar ile karşılaşmamalıyız. Ayrıca CV’nizle portfolyonuz aynı konseptte olmalıdır.

Şimdi, portfolyo hazırlarken size yardımcı olabilecek birkaç temel konudan bahsetmeye çalışacağım.

portfolyo nasıl hazırlanır

PORTFOLYONUZDA NELER BULUNABİLİR?

Okulda gerek stüdyo derslerinde gerek diğer derslerde yapılan dönem projeleri, tasarım eskizleri, maket fotoğrafları bulunmalıdır. Ayrıca hobi olarak yaptığınız eskizler, sulu boya, karakalem çalışmaları, marker boyamaları gibi çalışmalarınızı koymanız tavsiye edilir. Çünkü mimarlık sadece plan proje yapmaktan ibaret değildir. Yetenekleriniz tasarıma bakış açınızı gösterecektir.

Ancak bunların hepsini birden koymanız kalabalığa yol açabilir. Oldukça sade, anlaşılır olması açısından içlerinden nitelikli ve uyumlu olanlarını seçmelisiniz.

PROJELERİN REVİZESİ

Ekleyeceğiniz projeleri mutlaka revize etmelisiniz. Mutlaka düzenlemelisiniz. Mesela proje dersi için jüri kaygısı ve yetiştirme telaşıyla hazırladığınız ama aslında içinize sinmeyen noktalar mutlaka vardır. Bunları düzeltin hatta yeniden yapabilirsiniz.

Portfolyonuzun konseptine uyumlu halde görseller hazırlarsanız çok daha güzel olacaktır.

TEKNOLOJİ KULLANIMI

Portfolyonuz sadece basılı bir kitapçık olarak kalmamalıdır. Şirketler inovatif ve teknolojiye sürekli ayak uyduran kendini geliştiren kişilere öncelik vermektedir. Potfolyonuzu kesinlikle pdf formatında mail atmaya hazır bir şekilde bulundurun ve pdf boyutunuzu oldukça küçük tutmaya çalışın. Çok yüksek boyutlu pdfleri indirmek istemeyebilirler ayrıca zaten her yere kolaylıkla da gönderemezsiniz.

port

 

Pdf’in yanı sıra online portfolyo paylaşabileceğiniz platformlar kullanırsanız portfolyonuz internetten bir çok kişi tarafından ulaşılabilir olur ve link yoluyla göndermeniz de çok daha kolay olacaktır.

BAŞVURUYA YÖNELİK HAZIRLAMA

Portfolyonuzu başvuru yapacağınız firmaya yönelik hazırlayabilirsiniz hatta birkaç farkı çeşit portfolyonuz olabilir. Mesela başvuru yapacağınız şirket ya da pozisyon teknik bilgi isteyen bir iş olabilir. O zaman yaptığınız projeler sadece konsept çalışması aşamasında olan fikir projeleri olmamalıdır. Yapı derslerinde ya da strüktür derslerinde çözdüğünüz uygulanabilirliği yüksek projeler olmalıdır.

Ya da başvurunuz sadece özel tasarımlar yapan ve yıl boyunca sadece birkaç konsept proje üzerine çalışan bir firma olabilir. O zaman onlara projenizde daha çok konsept çizimlerinizi çalışmalarınızı ve maket çalışmalarınızı koyabilirsiniz.

Tabii ki bu sadece o konuya yönelik olan çalışmaları koyun gerisini çıkarın demek değil. Her yönde yeteneklerinizi gösterin ancak daha baskın olarak çalışacağınız alanı koymalısınız.

YÜKSEK LİSANS BAŞVURULARI İÇİN

Üniversiteler araştırma çalışmaları yürüten kurumlardır. Bu yüzden onlara katıldığınız proje yarışma vs varsa onları gösterin. Klasiklerin dışına çıktığınız noktalarınızı vurgulayın. Ayrıca başvuru yaptığınız yüksek lisans programının alanına yönelik bir portfolyo oluşturmalısınız.

 

CV hazırlamayla ilgili yazımızı da okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz