PAYLAŞ

Prefabrik yapılar, basit temellerden oluşan, hızlı bir şekilde montajı ve demontajı yapılan basit yapılardır. Binaların dış yapısı betopan, sandviç panel gibi malzemelerden oluşmaktadır. Ayrıca izolasyon malzemesi de kullanılmaktadır. Bu malzemeler EPS veya XPS malzemeleridir. Dış cephelerde betopan kullanılırsa, iç cephelerde de betopan veya alçıpan kullanılabilir. Basit profil çatı taşıma sisteminden oluşmaktadır. Yapılan prefabrik yapıların yaklaşık ömrü elli yıl civarındadır. Okul, depo, hastane, ev ve spor salonları gibi hemen hemen her şey bu tür yapılardan oluşmaktadır. Prefabrik yapıların kullanımı günümüzde hızla artmakta ve inşaat sektöründe pratiklik sağlamaktadır.

Prefabrik Yapıların Avantajları

  • Güçlü yapılardır

Bir yapıyı oluşturan modüler, geleneksel olarak inşa edilen yapılardan daha dayanıklıdır.

  • Daha kısa sürede inşa edilir

Fabrikada küçük modüler bir evin inşa edilmesi 2 aydan daha kısa sürede tamamlanabilir. Bunun nedeni otomasyon, daha büyük ekip ve daha fazla tekrarlanabilirliktir.

  • Maliyeti düşüktür

Prefabrik yapıların yapımı hızlı olduğundan dolayı maliyeti olumlu yönde etkilemektedir.

Avantajlar arasından muhtemelen en önemli faktör maliyetidir. Prefabrik yapıların geleneksel yapı inşaatlarından kesinlikle daha ucuz olacağını söyleyemeyiz fakat yapının projesine göre fiyat farklılık gösterir.

  • Hasar riski düşüktür

İnşaat sırasında yapının çoğu fabrikada inşa edildiğinden dolayı işçi kazalarının olma riski çok azdır. Aynı zamanda prefabrik yapıların inşasında inşaat malzemelerinin çalınma oranı çok daha azdır.

  • Akustik

Modüler evlerin akustiği, geleneksel olarak inşa edilmiş evlerden çok daha iyidir. Aynı zamanda ses ve ısı yalıtımı prefabrik yapılarda daha iyidir.

  • Depreme dayanıklıdır

Prefabrik yapıların esnek olmalarından dolayı depreme ve zemin kaymalarına karşı dayanıklıdırlar.

  • Çevrecidir

Yapının çoğu fabrikada inşa edildiğinden dolayı çevre kirliliğine neden olacak hiçbir faktör barındırmamaktadır.

Prefabrik Yapıların Dezavantajları

  • Yapının ömrü

Prefabrik yapılar, geleneksel olarak inşa edilmiş yapılara göre belki de en büyük dezavantajlarından birisi ömrünün daha kısa olmasıdır. Betonarme yapılar yüzyıllar boyunca kullanılabilirken prefabrik yapılar elli -yetmiş yıl arası kullanılabilir. En yaygın modüler ev inşası ahşap evlerdir. Ahşap evler elli –yüz yıl arası ömre sahiptir ve ahşap ev inşası prefabrik ev inşasından daha yaygındır.

  • Yangına dayanıklılık

Ahşap modüler evlerin duvarları ve tavanları sadece 1 saatlik yangına dayanıklıdır. Tuğla evlerde genellikle 2 saattir. Ek olarak, ahşap yanıcı bir malzemedir. Beton ve tuğla yanmaz. Yapı inşaatında yanıcı olmayan malzemeler kullandıkça, yangın durumunda kayıplar azalmaktadır.

  • Isı birikimi

Prefabrik yapılar diğer yapılara göre daha hızlı bir şekilde soğumaz ve ısınmaz. Bu büyük bir dezavantajdır. Beton modüler evler yüksek biriktirme değerine sahiptir, ancak betonun kendisinin iletkenliği çok yüksektir. Bu, yüksek ısı kayıplarını önlemek için çok kalın bir yalıtım gerektiriyor demektir.

 

Kaynak:

http://www.prefabrikevfiyatlari.gen.tr/teknik-ozellikler/prefabrik-prefabrik-celik-evler-hakkinda-evler.htmlhttps://www.emlakdanismanlari.com/prefabrik-evin-avantajlari-ve-dezavantajlari-6147/9362

 

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz