PAYLAŞ

Dünya üzerinde çok farklı alanlarda yürütülen projeler ve bunların yönetiminde farklı kültürlerde yetişmiş kişiler bulunmakta. Durum böyle olunca, zamanla birbirinden bağımsız şekilde çeşitli proje yönetim yöntemleri ve uygulamaları meydana gelmiştir. Bu çeşitlilik ise küreselleşme ile sınırların ortadan kalktığı günümüz dünyasında uluslararası alanda ortak iş yapmayı zorlaştırabilmektedir. Böyle bir handikapı iyi analiz eden PMI (Project Management Institute) tüm dünyada kullanılabilecek bir yöntem geliştirerek bunu PMBOK (Project Management Body of Language) adında bir kaynakta toplayıp proje yönetiminin standardizasyonu konusunda çok büyük bir katkı sağlamıştır. PMBOK ile amaçlanan, farklı lokasyondaki proje yöneticilerinin ortak bir çerçeve etrafında mutabık kalarak projelerin başarısını arttıracak yöntemlerin kullanılması ve bu yöneticilerin aynı zamanda kullandıkları çerçeveye katkıda bulunup sürekli iyileşmenin sağlanmasıdır. PMBOK referans alınarak PMI’ın ortaya koymuş olduğu bu yöntemlerin özümsendiğinin bir göstergesi olan PMP (Project Management Professional) sınavını başarıyla tamamladıktan sonra ise artık tüm dünyada geçerliliği olan bir sertifika sahibi olunabilmektedir.

Project Management Institute

Konunun en başına, Project Management Institute’den bahsetmeye başlayarak dönecek olursak, Project Management Institute 1968 yılında Amerika’nın Pennsylvania Eyaleti’nde James Snyder, Edward Engman, Eric Jenett, Micheal Homyak ve Susan Gallagher tarafından kurulmuştur. Farklı sektör ve firmalarda deneyimleri olan bu insanlar projelerin yönetilmesinin bilimsel bir yoldan geçmesi gerektiği konusunda hemfikirdiler.

O dönemlerde bir topluluk oluşturma konusunda daha önce de bazı yerel girişimler mevcuttu fakat hiçbiri geniş katılıma ulaşamamış ve sönük kalmıştı. Kuruluşundan sonraki süreçte Project Management Institute 1974’te 1000, 1984’te 4000 üyeye ulaştı. Bugünse tüm Dünya çapında yaklaşık 500.000 üyeye sahip olan kuruluşun Türkiye’den 2000 civarı üyesi bulunmaktadır.

Sertifika için neler gereklidir?

Project Management Sertifikası sahibi olabilmek için Project Management Institute’un düzenlediği PMP Sertifika Sınavı’na girip başarılı olmak gerekmektedir.

Temelinde Proje Yönetimi uygulamalarıyla ilgili bilgi, beceri, araç ve teknikleri ölçmeyi amaçlayan bu sınava başvurabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Başvuru esnasında ön lisans veya lisans diploması gerekli olmakla birlikte, başvuru tarihinden önceki 8 sene içinde, ön lisans mezunlarının 7500 saatlik, lisans mezunlarınınsa 4500 saatlik süre ile proje görevlerine önderlik etme, yol gösterme ve projelerde takım üyesi olarak görev alma zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu şartları sağlayan kişiler online yapılan, 200 soruluk Project Management testine girmeye hak kazanırlar. 175 soru üzerinden değerlendirilen bu sınavı geçmek için en az 106 doğru cevap vermek gerekmektedir. Sınav kazanılıp, sertifika sahibi olunduktan sonra ise sertifikanın geçerlilik süresi 3 yıldır. 3 yılın sonunda sertifikanın yeniden geçerli olabilmesi için bu süreç içerisinde PMI tarafından “PDU” olarak adlandırılan puanların (60 puan) toplanması gerekmektedir. Puanların toplanması için proje yönetimi ile ilgili makale, kitap vb. çalışmalarda bulunmak, eğitimlere katılmak, eğitimci olmak, Proje yönetim görevlerinde yer almak vb. çalışmalarda bulunmak gerekmektedir. Bu süreç PMP sertifikası sahibi kişilerin bu alanda daima çalışmalarda bulunmalarını ve sürekli kendilerini geliştirmelerini teşvik etmektedir.

Sertifikaya Sahip Olmanın Avantajları

Project Management Sertifikasına sahip olmanın getirilerinden bahsedecek olursak bu sertifika sizin proje yönetimi konusundaki bil-yap tecrübenizi artırmaktan ziyade, mevcut  yetkinliğinizin yeterliliğini ispatlayan bir sertifika olacaktır. Bu sertifikaya sahip olmanın getirilerini madde madde şöyle sıralayabiliriz:

1)Sertifikalı proje müdürlerinin gelirleri daha yüksektir.

PMP sertifikası olan proje yöneticileri, sertifikası olmayanlara göre yıllık ortalama 10.000 $ daha fazla maaş almaktadır. Ayrıca proje yöneticiliğinin günümüzde uluslararası normları belirlenmiş bir meslek olarak, dünyada kabul görmüş olmasıyla, PWC’nin çalışmasına göre en çok kazanan meslekler sıralamasında avukatlıktan sonra ikinci sırada olması, bu ihtiyacın en belirgin göstergesidir.

2)Project Management sertifikası özgeçmişinizi destekler.

Kuruluşlar artık PMP sertifikasını proje yönetiminin bir gereksinimi olarak algılamaya başladılar ve bu da PMP sertifikasının size daha fazla iş ve kariyer fırsatı sunacağı anlamına gelmektedir.

3)Project Management Sertifikası daha kaliteli network kurmanızı sağlar.

Dünya genelinde 500.000 civarında PMP sertifikalı kişi var ve PMI sık sık bu sertifikalı kişilerin katılabileceği yerel ve uluslararası etkinlikler düzenliyor. Bu etkinlikler kişilerin iş ağlarının genişlemesine yardımcı olabilir.

4)Müşterilerin sertifika isteme sayısındaki artış.

Değişen ve gelişen imkânlarla birlikte çoğu şirket artık projelerini yönetecek olan kişilerin sertifikalı olmasını talep ediyor. Şirketlerini ileriye taşıyacak projelerin usta kişilerce yönetilmesini istemeleri onların en doğal hakkı. Sonuç olarak bu durumda sertifika sahipleri birkaç adım öne geçiyor.

5)Proje yönetimi sürecini ve becerilerinizi geliştirir.

Gelelim Project Management Sertifikasının esas oluşturulma sebebine. Sertifika alım sürecinde yapılanlar, sizin proje yönetimi becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olarak, proje kısıtları içerisinde maksimum fayda elde etmenizi sağlar.

Cenk Alp Sezgin

CivilNews, 2017

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz