PAYLAŞ

Stadyumlar

Dünya üzerinde stadyumlar 11.000’den fazla 224 ülkede bulunmakta olup 4627 adeti Avrupa kıtasındadır. Bunlar sadece günümüzün en popüler sporlarından olan futbol stadyumları değil tabii ki. Stadyumlardan bahsetmek gerekirse, ilk stadyum M.Ö. 8. Yüzyılda yapılmıştır. Bu stadyumda 192 metre uzunluğunda ve 32 metre genişliğinde “U” şeklinde bir pist bulunmaktadır. Yapım şekillerine bakıldığında “U” şekline benzeyen bu stadyumlar belli bir şev açısı kullanılarak yerin altına kazı yapılarak veya deniz seviyesi üzerinde belirli bir yüksekliğe kadar yapılmışlardır.

Stadyum dendiği vakit hepimizin aklına -en azından benim aklıma- ilk olarak futbol stadyumları gelse de futbol stadyumlarıyla birlikte yarış pistleri de bu kategoriye dahildir. Günümüzün en büyük stadyumu 250.000 kapasiteli Amerika’da bulunan Indianapolis Speedway pistidir. Yarış pistlerini bu kategori dışında tutarsak dünyanın en yüksek kapasiteli stadyumu Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da bulunan 207.000 m2’lik bir alana yayılmış, yapımı 30 ay sürmüş ve 1 Mayıs 1989 yılında açılmış Rungrado May Day stadyumudur.

Rungrado May Day Stadyumu

Pekin Ulusal Stadyumu

Pekin’de bulunan Pekin Ulusal Stadyumu günümüzün en ilgi çekici stadyumlarından biri, yapımı tamamlandıktan sonra Çin halkı tarafından Kuş Yuvası (“The Bird’s Nest”) olarak adlandırılmıştır. 2008 olimpiyat oyunlarından sonra 91.000 olan kapasitesi 80.000’e düşürülmüştür. Büyük bir betonarme yapı olan stadyumun dış cephesi ve çatısı çelik bir yapıyla kaplanmıştır. Bu yapı stadyuma kuş yuvası izlenimi vermektedir. Çelik kısımlar kompleks bir geometriden oluşmaktadır. 24 ana kolona bağlı eğri kirişler yerin altına doğru giderek kaybolmakta, dış cephede tekrar ortaya çıkmakta ve stadyumun çatısının ortasındaki açıklığa tanjant olacak şekilde yerleştirilmiştir. Yapının geri kalan kısmında 7500’den daha fazla kiriş ve kolon bulunmakta ve toplamda 42 ton ağırlıkta ve 36 kilometrelik bir uzunluktadır. Tasarım sırasında Pekin’de sürekli olarak meydana gelen depremler de göz önünde tutulmuştur. EFTA adında yarı transparan bir membran bazı kirişlerin arasına yerleştirilmiştir. Yerleştirilen bu membran güneş ışığının stadyumun içine kısmen girmesini sağlamaktadır.

Pekin Ulusal Stadyumu

Atatürk Olimpiyat Stadı

Atatürk Olimpiyat Stadı

İstanbul’da yapılmış Atatürk Olimpiyat Stadından da bahsedelim biraz. Stadyumun mimarları ülkemizin de bizzat aday olduğu 2008 olimpiyatları için yapılan bu stadyumun özel bir tasarımı olmasını istemişler. Batı yakasındaki tribünün üstünü kapatan çatı bir orak şeklinde olup Türk Bayrağındaki Ay şeklini anımsatmakta ve Asya ve Avrupa arasındaki köprü olan İstanbul’u sembolik olarak temsil etmektedir. Doğu ve Batı tribünlerinin çatısı 60 metrelik beton kolonlarla desteklenmekte ve 2 adet askı halatı ile çatıya bağlanmaktadır.

Allianz Arena

2005 yılında Münih’te yapılan 66.000 taraftar kapasiteli Bayern Münich ve 1860 Münich takımlarının ortak stadyumu Allianz Arena’nın dış cephesi bu iki takımın hangisinin maçı varsa o takımın rengine bürünmektedir. Bu betonarme yapının tüm dış cephesi transparan kirişlerden oluşmaktadır. Bu sayede stadyumun aldığı renk ve stadyumun ışıkları dışarıdan adeta 50 metre büyüklüğünde bir oyuncak gibi gözükmektedir.

Allianz Arena

Hazırlayan: Çağatay HANEDAN

 

İçeriği beğendiyseniz daha fazla ilgi çekici yapı görmek için sitemizin “yapılar” bölümünü ziyaret edebilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz