PAYLAŞ

Tarih öncesi bütün megalitik yapılar arasında en bilineni kesinlikle İngiltere’de Salisbury Ovası’nın tebeşir meralarında bulunan Stonehenge’dir.  Stonehenge, Neolitik taş devri ile Bronz çağı arasında en az 5 kademeden oluşan bir anıttır. Bu yapı, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendirilmektedir. Stonehenge kelime anlamı olarak ise eski İngilizcede “asılı taşlar” anlamına gelmektedir.

Stonehenge Yerleşim Düzeni

Stonehenge İngiltere’nin güneyinde, Salisburg düzlüklerinde yer alan 3 metreden yüksek, dikine duran taşların oluşturduğu gizemli bir çemberdir. Yaklaşık olarak 30 büyük taştan meydana gelen Stonehenge, Searsen ve Lintel olarak adlandırılan 2 grup taştan oluşur. Bir çember oluşturacak şekilde dizilmiş olan Saersen’ların her biri 26 ton ağırlığındadır ve 3 metrenin üzerinde bir yüksekliğe sahiptir. Lintel’ler ise her biri 6 ton ağırlığındadır ve horizontal bir şekilde Searsen’lerin üzerine yerleştirilmişler. Taşların etrafında ne olduğu anlaşılamayan, içinde taş ya da tahta izi bulunmayan Aubrey Çukurları adı verilen 56 tane çukur vardır; dairenin merkezinden bakıldığından yaz aylarında doğan güneşle aynı hizada olan ünlü Heel Taşı ve bazı hatlar kuzeydoğuya yönlendirilmiştir.

Stonehenge İnşasındaki Gizem

Londra’nın 130 km batısında bulunan Stonehenge’i bu denli önemli ve gizemli kılan inşasında kullanılmış taşlardır. Bu taşların insan aklını zorlayan ağırlıktadır. Akıl almaz bir düzenle yerleştirilen bu ağır taşlar, soru işaretlerini de bünyesinde barındırmaktadır. Yapıda birbirine paralel olan iki taşın üzerine oldukça ağır olan taşlar yerleştirilmiştir. Burada gereken kuvvet ise, aklın sınırlarını zorlar niteliktedir. Taşların nasıl kaldırıldığının dışında, taşların bu bölgeye kilometrelerce uzak taş ocaklarından nasıl getirildiği de çözülemeyen bir diğer durumdur.

Yapılış Amacı

1200 yılı aşkın bir dönem boyunca bu alanda yaşayan ardıl nesiller tarafından üç aşamalı olarak inşa edilen bu kompleks elbette ki belirli bir amacı gerçekleştirmek için inşa edilmiştir. Fakat kompleksin yapılış amacı ile ilgili net bir şey söylenememektedir. Anıtın tapınak, mezarlık, yıldız gözlemevi ya da her üçü birden olabileceği düşünülmektedir. Son araştırmalarsa bu kompleksin yıldız gözlemevi olarak kullanılmış olabileceğini destekler niteliktedir. Çünkü dairenin merkezindeki taş anıt, MÖ 2000 civarındaki yaz gündönümünde, güneşin tam taş anıtın üzerinde doğacağı şekilde hizalanmıştır. Kompleks içindeki diğer hizalar Stonhenge’in ayın devirlerini ve diğer astronomik görüngelerini saptamak için kullanıldığına işaret etmektedir. Ama iki mil ötede bulunan, oldukça büyük benzer bir ahşap yapının kalıntıları aynı sonuçların çok daha az emekle başarılabileceğini göstermektedir.

Stonehenge gerçekten astronomik bir işleve sahip olabilir, ama büyük bir emekle ve özenle yapılmış olması onun kabilenin kimlik simgesi de olduğunu göstermektedir. Her yıl toplanan kabileler tarafından yaşamın ve güneşin çevriminin kutlandığı bir toplanma yeri olduğu düşünülmektedir.

 

KAYNAKÇA:

Mimarlığın Öyküsü, Leland M. Roth, S:213,214,215

http://www.gizemligercekler.com/gizemli-stonehenge-anitini-kim-insa-etti/

https://www.bilgiustam.com/stonehenge-taslarinin-sirri-nedir/

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz