PAYLAŞ
@Helmut Wannenmacher

Türkçe kaynaklarda Şemsiye Borusu şeklinde geçen Umbrella Arch uygulaması tünelcilikte yaygın olarak NATM uygulanan sahalarda kullanılan bir destek elemanıdır. İlk defa İtalya’da kullanılan bu yöntem, ülkemizde ise ilk olarak İstanbul Metrosu Yenikapı Şaftı’nda uygulanmıştır. Temel görevi üst zemin ve tünel içinde güvenli bir çalışma alanı yaratmaktır.

Yumuşak zeminlerde tünel açmanın en önemli detaylarından birisi, olası olumsuz çevresel etkileri azaltıp çalışan güvenliğini arttırmaktır. Umbrella Arch yöntemi bu olumsuz etkileri azaltarak tünel açma hızını arttırdığı, aynı zamanda tünel açma işleminden kaynaklanan olumsuz durumları oldukça azalttığı bulunmuştur.
Şemsiye boruları kullanılırken temel olarak 2 şey amaçlanır. Bunlardan ilki  kazı yapılan alanın üstüne gelen yükleri, sistemi deforme etmeden karşılamasıdır. Bir diğeri ise kazının bitmiş olduğu yerlerde, bölgeye gelen yükleri alana homojen bir şekilde iletmektir.

Umbrella Arch Temel Yapısı 

@maden.org.tr

Genel olarak 4 inç eninde ve 9 m boyunda borular kullanılmaktadır. Zeminin yapısına göre 2 inç enindeki borular da tercih edilebiliniyor. Bu boruların et kalınlığı ise 6.3 mm’dir.

 

 

Umbrella Arch Uygulanışı

jumbo
jumbo
Jumbo ile 130 mm çapında delikler açılır. Bu delikler projede istenen eğime göre, 6-10 derece arası, açılır. Bu delgilerde toplam 3 başlık kullanılılır. Ardından açılan deliklere tüm borular tek tek montajlanır.  Montajı biten boruların içine çimento enjeksiyonu verilmeye başlanır. Bu şekilde borunun içi ve borunun yüzeyle arasındaki kısımlar çimento enjeksiyonu ile doldurulur. Enjeksiyon işlemi enjeksiyonun sistemden dışarı taşmaya başlamasına kadar devam eder.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz