Günümüzde özellikle büyük şehirlerde insanların en fazla şikayette bulundukları konuların başında gürültü geliyor. Çünkü gerek evlerde gerekse sosyal alanlarda oluşan yüksek ses,kişilerin arasındaki iletişimi ve bireysel odaklanmayı olumsuz yönde etkiliyor. Şimdilerde ses yalıtımı ile beraber istenilen sessiz ortamlara daha kolay bir şekilde erişilebiliyor. Son dönemlerde teknoloji ile beraber ortaya çıkan ses yalıtım malzemeleri ile birlikte çok daha konforlu ve sessiz bir yaşam sürmek mümkün. Ortaya çıkan sesin olumsuz etkilerini en aza indirmek için yapılan ses yalıtımındaki asıl amaç; var olan sesin ortam içinde yayılmasını olabildiğince kontrol altına almaktır. Peki sesin absorbe edilip kontrol altına alınması için ne gibi uygulamalar yapılmaktadır?
Genel olarak ses; önüne bir engel çıktığı zaman çarparak geri yansımaktadır. Bu sesin bir bölümü önünde var olan engel tarafından absorbe edilirken diğer kısmı da engelin diğer tarafına geçmektedir. Her malzemenin ses yutma potansiyeli farklı olduğu için ses yalıtımı için tasarım yapılırken mümkün olduğu kadar ses yutma(absorbe) potansiyeli yüksek maddeler tercih edilmektedir. Ses yalıtımı, gürültünün daha yoğun olduğu ve zararlı etkileri bulunan her yer için uygulanabilir. Geçmiş dönemlerde özellikle hastane, fabrika, okul gibi yerler için ses yalıtımları yapılıyordu ancak günümüzde istenilen her türlü bina için iyi bir kalitede ses yalıtımı yapılabilmektedir. Yapılan uygulamalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın paylaştığı ‘’BİNALARIN GÜRÜLTÜYE KARŞI KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK’’ yönetmeliğine uygun olarak uygulanmalıdır.
4Ses Yalıtımı

Yapılacak olan ses yalıtımı çalışması için ilk olarak sesin kaynağı tespit edilmektedir. Daha sonra ise ses ölçüm cihazı kullanımı ile var olan ses yüksekliği bulunmaktadır. Böylece oluşacak olan ses frekansının önlenebilmesi için en uygun ses yalıtım malzemeleri tespit edilebilmektedir. İki duvar arasındaki ses geçişlerinin önlenmesi, ortamdaki yankının önlenmesi ya da zeminde oluşmakta olan titreşimi önlemek gibi konularda birbirinden farklı ses yalıtım malzemesi çeşitleri kullanılmaktadır. Günümüzde hemen hemen her ses frekansına ve ses yalıtımın yapılacağı ortama göre ses kesici yalıtım malzemesi kullanılmaktadır. Gerçekleştirilecek olan ses yalıtımı tasarımı için yüksek yoğunluğa sahip ve daha kalın malzemeler seçilmelidir. Genelde ses yalıtımı için seçilen süngerler bariyerli süngerpan, bariyerli melamin süger, süngerpan, bariyerli akustik sünger, bariyerli yanmaz akustik süngerlerdir.
Ortam ve hacim akustiği sağlanması için ise genel olarak akustik paravan, masa bölücü seperatör, akustik baffle, akustik tahta panel, sarkık yüzer tavan paneli, akustik kumaş kaplı panel gibi ürünler kullanılır. Stüdyo tarzındaki ortamlar için yapılan ses yalıtımı tasarımı içinse akustik süngerler tercih edilmektedir. Yapıştırma ve monte işlemlerinde aks rapid sünger yapıştırıcılar kullanılırken çelik karkas profillerin üzerinde kullanılması için ise ses yalıtım bantları daha çok tercih edilmektedir.Ortamlara göre kullanılan malzeme ve yöntemleri kısaca yazacak olursak;
3Sinema Salonları
Gürültülü sinema salonlarında ses yalıtımı için en yaygın ve uygun malzemeler:
-Akustik kumaştan ses yalıtım süngerleri ve panelleri
-Ses dalgalarını önleyen ve kısıtlayan süngerler
-Salon zemini için kauçuk tabanlı halılar ve kauçuk mantar levha olacak şekilde sıralanabilir.
2Ses Kayıt Odaları

Ses kayıt odalarında genel olarak akustik süngerler ve çeşitleri kullanılır. Doğru sesin yakalanması ve dışarıya ses gitmemesi için çok önemlidir. Piramit, labirent ve yumurta akustik süngerlere, sesi doğru yansıttıkları ve sakladıkları için çokça başvurulur.
1Apartmanlarda Ses Yalıtımı
Apartmandaki ses yalıtımında hem duvar içine hem de duvar dışına yapılan çalışmalardan bahsedilebilir. Binanın yapım aşamasında bondex isimli sünger çeşidi kullanılır ve bu malzeme oldukça dayanıklı bir malzemedir. Aynı zamanda ısı yalıtımı da yapan bu malzeme, akustik süngerlerin parçalarının sıkıştırılmasıyla üretilir. Bu şekilde kullanıldığında daha fazla etkili oldukları bilinmektedir.
İnsanların ses yalıtımında kullanmak için karşılarında pek çok farklı çeşit ve yöntem olsa da bunlar arasından en iyi seçimlerin yapılması, istenilene daha yakın sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. Ne yazık ki günümüzde sadece uygun fiyatlı olduğu için kalitesiz ve kullanışsız malzemelerin seçildiği ses yalıtımları yapılıyor. Durum böyle olunca da gerçekleştirilecek yalıtım işlemleri istenilen sonuçları veremiyor.Projelerde maliyet doğal olarak göz önünde bulundurulur fakat eğer maliyet için projeye uygun olan malzemeler değil de düşük segment malzemeler kullanılırsa bu projenin doğru şekilde uygulanmadığı anlamına gelir.Bu sebeple projelerde malzemeden ziyade malzeme dışındaki bileşenlerden tasarruf edilmesi gerektiği kanaatindeyim.Örnek olarak iş gücü ve enerjiden tasarruf diyebiliriz.
Teknik anlamda daha fazla yazıya erişmek için buraya tıklayabilirsiniz…