PAYLAŞ
Teknolojinin Gelişimi ve İnşaat Sektörü

Son yıllarda teknolojide yaşanan hızlı gelişmelerden diğer sektörlere oranla daha yavaş olsa da inşaat sektörü de faydalanmaya başlıyor. Her alanda yapay zekanın ve robotların kullanıldığı günümüzde yapıların da kendi kendini kontrol edebileceği fikri pek uzak görünmüyor.  Akıllı ev sistemleri üzerine çözümler üreten “Innogy” firması bu alanda büyük yatırımlar yapmakta. Innogy Geliştirme Merkezi’nin başında olan Alina Prawdzik “Artık binaların birçok şeyi izleyebileceği ve kontrol edebileceği bir aşamadayız. Ancak binanın otomatikleşmesine izin vermiyoruz. 10 yıl öncesinde akıllı arabalar sadece bir hayal iken, şimdi hepimiz akıllı arabaların kullanılabileceğine inanıyoruz. Geliştireceğimiz akıllı binalar ile kendi kendini kontrol edebilen ve yönetebilen mahalleler hatta şehirler kurmayı planlıyoruz.” diyerek şirketin politikasını net bir biçimde açıklıyor.

Neden Akıllı Bina?

Akıllı binaların asıl amacı ise sizin ev için yaptığınız ısıtma, soğutma, elektrik ve su kullanımı gibi temel şeyleri kendi kendine kontrol edecek olması ve acil durumlarda siz fark edemeseniz bile gerekli önlemleri alması. Bu yeteneklerin binalara entegresi ile önümüzdeki yıllarda yaşanacak enerji sıkıntısının büyük ölçüde halledileceği düşünülüyor. Bu özelliklere ek olarak, yapay zeka sizin tüketim alışkanlıklarınızı ve periyotlarınızı analiz ederek ne zaman alışveriş yapılması gerektiğini, neler alacağınızı size bildirecek.

Bu Binalar Neler Yapabilecek?

İnsanların çoğunun zamanlarının %70’inden fazlasını toplu yaşam alanlarında geçirdiği günümüzde; bu teknolojinin iş yerleri, ofisler, devlet binaları, okullar, kütüphaneler ve hastaneler hatta kafe ve lokantalar gibi yerlerde kullanılmasının daha yararlı olacağı düşünülmekte. Binada bulunacak yapay zeka sistemi, günlere göre yoğunluk verilerini kaydedip analiz ederek binanın yönetim işlerini en verimli şekilde yerine getirebilecek. Hatta dış etmenleri de (hava durumu, trafik yoğunluğu) göz önünde bulundurarak binayı hangi zaman aralıklarında kaç kişinin kullanacağını saptayabilecek.

Bu akıllı sistemlerin kendi başına değil, binayı kullananlarla veya çalışanlarla organize bir şekilde çalışması planlanıyor. İnsanlar akıllı telefonlarından binaya bağlanabilecek ve binanın anlık durumu ile ilgili bilgilere ulaşabilecek. Akıllı telefonlarımızdan otoparktaki boş park yerlerini, kütüphanedeki boş masaları tespit edebilecek; bina içinde kaybolmadan ve kimseye ihtiyaç duymadan aradığımız yeri bulabileceğiz. Hatta uygulama aracılığıyla çalıştığımız kısımdaki sıcaklık-nem değerlerini dahi kendimize göre ayarlayabileceğiz.

Yeni nesil binalar; bina içi yönetimi sağladığı gibi, mahalledeki hatta şehirdeki diğer binalarla da kişisel veriler haricindeki verileri paylaşarak akıllı mahalleler, akıllı şehirler kurulacak. Geliştiriciler, bu bilgi alışverişleriyle daha güvenli ve daha verimli yaşam alanları oluşturulacağına inanıyor. Ayrıca binadaki tesisat, elektrik veya herhangi bir arıza meydana gelmesi halinde de soruna uzaktan müdahale edip çözümler sunulabilecek.

Şu an için kağıt üzerindeki projelere baktığımızda akıllı ev sistemleri bize büyük faydalar sağlayacak bir sistem gibi görünüyor. Ama iş gerçek hayata döküldüğünde ve insanlarla etkileşim halinde olmaya başladığında ne gibi şeyler yaşanacak bunları da zaman içinde görüp deneyimleyeceğiz.

Kaynakça:

https://www.newcivilengineer.com

https://www.arm.com

 

1 YORUM

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz