PAYLAŞ

Yurt dışında staj yapmak mı? Yurt dışı mı? Ama nasıl, zor değil mi? gibi sorularınızı duyar gibiyim. Gelin isterseniz en başından başlayalım. Çok istediğim ve hep hayalini kurduğum inşaat mühendisliğini kazanmıştım. Sektörün içine girdikçe mesleğimle ilgili birçok bilgi edinmeye başladım. Bu mesleği seçerken yurt dışında çalışmak ile ilgili en ufak bir fikrim dahi yoktu. Zaman geçtikçe çok iyi anladım ki Türk inşaat mühendislerinin yurt dışında çalışma imkânları oldukça fazla. Neden olmasın ki? Yapı Merkezi, Rönesans, Polimeks, Enka, Limak ve sayamadığım birçok inşaat firması yurt dışında iş alırken bizlere de yurt dışında staj ve çalışma imkânı sunuyorlar. Bu durum beni son derece mutlu etmişti. Gezmeyi çok seven yeni yerler keşfetmekten hoşlanan birisi için yurt dışına çıkmak ve orada sevdiği mesleğini icra etmek… Bu durum beni mesleğe karşı daha çok sevgi beslemem ve kendime yeni hedefler koymama sebep olmuştu.

Yurt Dışına Hazırlık Dönemi

İnşaat mühendisliğini kazanmıştım artık sıra yurt dışında çalışmaktı. Çalışmadan önce tabi bana yol gösterecek olan yurt dışında staj adımını halletmem gerekiyordu. Yurt dışında staj yapabilmem için ya tanıdık (referans) vasıtasıyla ya da kendi imkânlarımla elimden gelenin en iyisini yapıp bunu başarmam gerekecekti. Hiçbir tanıdığım yurt dışında çalışmadığı için kendi imkânlarımla bunu başarmamdan başka bir seçeneğim yoktu. Peki, ne yapmam gerekiyordu? Diğer öğrencilerden farklı olacak bir şey yapmam gerekiyordu. Her açıdan benim gelişimime katkıda bulanan Mühendisliğe Hazırlık Kulübünde görev almaya başladım. Sosyal hayatımın gelişmesinde çok katkısı olduğu gibi bana meslek hayatımda da yardımcı olacak çeşitli bilgiler öğrenmeme yardımcı oldu. Daha sonrasında İngilizcenin yanında ikinci bir dil öğrenmeye karar verdim. İki seçeneğim vardı. Afrika ülkeleri için Fransızca ya da Orta Asya ülkeleri için Rusça öğrenecektim. Peki, hangi dili öğrenmeliydim? Öncelikle nerede çalışmak istediğime karar verdim. Sıcak iklimde çalışmanın bana göre olmadığını düşünerek Rusçaya yöneldim.

Staja Kabulüm

2. Sınıfın başlarındayken Rusça kursuna gitmeye başladım. Belirli bir seviyeye kadar Rusçamı geliştirdikten sonra MHK’nın düzenlediği Esta Construction’ın Rusya genel müdürü Erdal Güner’in seminerine katıldım. Eski bir MHK yönetim kurulu başkanı olan Erdal Bey, anılarının yanında yurt dışında çalışma ile ilgili deneyimlerini bizlere aktırdı. Anlattıkları ile beni daha çok yurt dışında çalışmaya heves’, hale getirdi. Hemen Esta Construction İnsan Kaynaklarına bir mail atma kararı aldım. MHIC’da aktif üye olduğumu ve az da olsa Rusça bilgimin olduğunu belirttim. Staj kabulleri açıklanana kadar ısrarcı bir şekilde staj programlarına kabul edilip edilmediğimi sordum. Ve sonunda başarmıştım. Artık Esta Constructıon ile Rusya’da Mercedes-Benz fabrikası inşaatında stajyer olarak kabul edilmiştim.

Yolculuk Başlıyor

Rusya Sheremetyevo havalimanına iniş yaptığımda staj benim için başlamış oldu. Beni karşılamaya gelen İdare İşler Sorumlusu ile bize tahsis edilen eve geçtik. 3 stajyer olarak artık bu evde kalacaktık. Ev 3+1 olup klasik Sovyetler zamanından kalma 14 katlı bir binanın dairesiydi. Ev gayet güzel ve kullanışlıydı. Bizlere tahsis ettikleri gibi orada çalışan her mühendise bir ev tahsis ediliyordu. Evden şantiyeye ulaşım ise servis araçları ile sağlanıyordu.

Hayat burada çok erken başlıyordu. Sabah 6:45’de kalkıp servisimiz ile 7:30 gibi şantiyeye varıyorduk. Kaldığımız evden şantiye arası mesafe yaklaşık otuz dakika sürüyordu. Mesai bitimi ise saat 19:00’da bitiyordu. Peki, haftalık tatiller? Mühendislerin her hafta izinleri yoktu. İki haftada bir pazar günü izinleri vardı. Yurt dışında hemen hemen her Türk firmasında olduğu gibi çalışma temposu da Esta Construction için aynıydı. Peki, bu iki haftada bir hakları olan izinlerini rahatlıkla kullanabiliyorlar mıydı? Hayır. Bazen işlerin yürümesi için o pazar günleri bile çalışmak zorunda kalıyorlardı. Mesai 19:00’da bitiyor demiştim hatırlarsanız. Aslında o mesai genellikle mühendisler için 19:00’da bitmiyor. Bazı durumlarda şantiyede kalmak zorunda oluyorlardı.

Rusya’da Mühendis

İsterseniz biraz da mühendislerin hayatları ve maaşları hakkında konuşalım. Orada çalışan mühendislerin çoğu Rusça konuşabiliyor. Bu durum da Rusya’da çalışmayı kolaylaştırıcı hale getiriyor. Ailelerinden uzakta çalıştıkları için genellikle aile hasreti yaşıyorlar. Çalışan mühendislerin büyük bir çoğunluğu Rus bir vatandaşla evli olduğu için aslında Rusya’da aile hayatını sağladıklarını da söyleyebiliriz. Gelelim maaşlarına, orada çalışan mühendisler tecrübelerine ve görevlerine göre çeşitli miktarlarda maaş almaktalar. Yeni işe başlayan bir mühendis ise yaklaşık 1750 dolar maaş almakta. Ayrıca şantiyede 3 öğün yemek yedikleri için herhangi bir yemek masrafı ödememekteler. Düzenli olarak evlere temizlikçi gelmekte ve evin kirası ise firma tarafından ödenmekte.

Staj Günlerim

Staj günlerime gelecek olursak, mesai başlamadan önce bizimle ilgilenen mühendislerin yanına gidiyorduk. İlk gün şantiyeyi birlikte gezip şantiyenin konumu ve konuşlanması ile ilgili bilgiler edindik. Daha sonrasında gün geçtikçe şantiyede devam eden tüm işler ile ilgili bilgi sahibi olmaya başladık. Aslında stajyerler olarak pek bir iş yapmıyorduk. Devam eden işleri anlamaya ve terimlere alışmaya çalışıyorduk. Bizimle ilgilenen mühendis zamanla bizlere birtakım işler vermeye başladı. Örneğin bizim için mesai artık 8:00’da değil de 7:45’de başlıyordu. Saat 7:00’da mesaisi başlayan kalfa ve işçileri yerlerinde olup olmadığını kontrol etmemiz için artık görevlendirilmiştik ve tüm gün boyunca yapılan işlemleri takip ediyorduk.

Zaman geçtikçe bize daha çok iş verilmeye başlandı. Projenin sahaya uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmemiz isteniyor, arada gelip bizlerden iş ile ilgili geri dönüşler bekleniyordu. Bazen ise yapılan işlerin metrajını bulmamız isteniyordu. Stajım esnasında çelik yapılardan, yol betonu dökümüne; epoksi işlemlerinden yalıtım işlemlerine kadar birçok alanda bilgi sahibi oldum. Kendi açımdan değerlendirecek olursam çok verimli bir staj dönemi geçirmiş oldum.

Rusya’daki Yaşam Şartları

Biraz da Rusya hakkında bilgi vermek istiyorum sizlere. Benim kaldığım yer Moskova merkeze toplu taşıma ile yaklaşık bir buçuk saat sürüyordu. Stajda kaldığım süre boyunca her pazar günleri Moskova’yı gezme fırsatım oldu. Bu esnada tarihin en eski metrolarından biri olan Moskova metrosunu da görmüş oldum. Türkiye’de klasik olarak gördüğümüz metroların aksine oradaki metrolar mimari anlamda oldukça. Daha sonrasında hemen hemen herkesin bildiği Kızıl Meydan, Kremlin, Arbat Caddesi, Aziz Vasili Katedrali ve Lenin’in Mozolesi gibi yerleri gezip görme imkânım oldu. Ayrıca oraya kadar gidip de Nazım Hikmet’in mezarına uğramamak olmazdı. Moskova’da o kadar çok yeşil o kadar çok park bahçe var ki gezmekle bitmiyordu.

Biraz da yeme ve içme imkânlarından bahsetmek istiyorum. Orada sadece 3 yerde yemek yiyebilirsiniz. Mc Donald’s, Burger King ve KFC. Yemek kültürü çok olmayan bir ülke olan Rusya’da genellikle insanlar bu 3 yeri tercih etmekteler. Özbek mutfağına ait restoranları görmek de mümkün. Peki, Rusya pahalı mı sorusunu düşünüyor olabilirsiniz. Türkiye’ye göre biraz pahalı olsa da gayet uygun şeyler bulmak da mümkün.

İş hayatından önce iş hayatının adeta bir simülasyonunu yaşadığımız stajlarımızı olabildiğince zengin geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. İleride ne yapmak istediğini ya da ne yapmak istemediğini bilmek için tüm fırsatları kovalamalıyız. Bulduğumuz fırsatları da kaliteli değerlendirmek için elimizden geleni yapmalıyız. Umarım meslek hayatımızda her şey dilediğimiz gibi olur. Çünkü işimizi severek yaparsak bir gün bile çalışmış olmayız…

Enes Ay

Teknik Boyut – 2019

 

Eğer sizler de yurt dışında staj yapıp devamında orada çalışmak istiyorsanız öncelikle dikkat çekici bir CV hazırlayıp bu şirketleri etkilemeniz gerekir. Böyle bir CV oluşturabilmek için sitemiz yazarlarından Ömer Beyhan Şahin’in yazdığı “Etkili CV Hazırlamanın Püf Noktaları”başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz