PAYLAŞ

İnşaat sektörünün sıkıntılı olduğu bu dönemde inşaat mühendislerinin yurtdışı projelerini öncelikli olarak düşünmelerini tavsiye ederim. Hem iş olanaklarının yurt içine göre daha fazla olması, hem de gelirlerini Euro ve USD üzerinden temin etmeleri onlara büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Yurtdışı projelerinde iş yapan firmalar, eleman arayışlarında iki konunun altını çiziyorlar. Birincisi yabancı dil, İngilizce ağırlıklı olmak üzere, Rusça, Arapça ve Fransızca. Diğer bir konu mesleki yazılımlar. Firmalar, geçmişte yaşadıkları kötü tecrübelerden dolayı, iş başvurusu yapan kişinin kullandığı yazılım ile ilgili olarak uluslararası yetkili bir firmadan geçerliliği olan bir Eğitim Sertifikasına sahip olmasını istiyorlar. Dolayısıyla eğitim almış olduğunuz firmanın söz konusu yazılım ile ilgili geçerli bir yetki belgesi yoksa ve hem emeğinize hem de yatırımıza yazık olmuş olur.

Bizlere eleman arayışı ile ilgili gelen talepleri göz önüne alarak yaklaşık iki ay süren kapsamlı bir çalışma yaptık. 
  • Hangi yazılım, hangi projelerde, hangi ülkelerde daha yaygın kullanılıyor?
  • Bu programları iyi bilenlerin, sertifika sahibi olanların günlük/aylık gelirleri yaklaşık ne kadar?
  • Kimler ne için bu programları öğrenmeli, bu programları bilmek onlara nasıl bir katma değer sağlayacak?

Bu soruların yanıtlarını aşağıdaki detaylı çalışmamızda bulabilirsiniz.

Ayrıca belirttiğim yazılımların yanı sıra PMP Sertifikasına sahip olmak da meslek yaşamınız boyunca önünüzü açacaktır.

Tüm bu araştırmayı yaparken, aşağıda yazdığım yazılımların bazılarının üreticilerinden ya da yetkili eğitim sağlayıcılarından üyelerimiz/takipçilerimiz için indirim talep ettik. Eğitimini almayı istediğiniz programlar için bize yazabilirsiniz. Sizi yetkili kurumlara yönlendirebilir ve indirimimizden faydalanmanızı sağlayabiliriz. İlgilendiğiniz programların eğitimine ilişkin cem@cemkafadar.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

PRIMAVERA P6 :

https://www.oracle.com/industries/construction-engineering/primavera-products/

Özellikle planlama konusunda iş arıyor ve Orta Doğu, Amerika, Afrika coğrafyalarında çalışmayı düşünüyorsanız, Primavera P6 yı bilmeden iş bulmanız bir hayli zor.

Planlama Mühendislerinin kesinlikle bilmesi gereken bir yazılım diyebilirim.

İyi bir Primavera kullanıcısı yurtdışında günlük 200 USD – 300 USD arasında bir kazanç sağlayabilir.

TILOS:

www.tilos.org

Demiryolu, otoyol, metro, köprü, enerji nakil hattı, boru hattı, kanal projeleri gibi mesafenin önemli olduğu projelerde ağırlıkla TILOS programı kullanılmaktadır.

İlgili eğitim merkezinden İngilizce alınan bir sertifika ile Avrupa, Kanada, Amerika, Asya, Avustralya ve Orta Doğuda çok rahat ve hızlı iş bulabilirsiniz.

TILOS programına iyi derecede hakim bir planlamacı, Kanada da günlük 400 – 600 USD, İngiltere’de ise 600 – 800 GBP ücret aralığında iş teklifleri alabilmektedir.

Planlama Mühendisi, Teknik Ofis Mühendisi, Proje Müdürü, Teklif Mühendisi ve Şantiye Şefi pozisyonları için aranan önemli bir yazılım.

BENTLEY SYNCHRO :

https://www.synchroltd.com/

Dünya genelinde en çok kullanılan 4D BIM simülasyon programıdır. Avrupa, Amerika ve Ortadoğu’da birçok mega projede SYNCHRO kullanılmaktadır. Bugün için örnek vermek gerekirse, Dubai’de yapılan yeni projelerin birçoğunda 4D BIM programının tercih edildiğini söyleyebilirim.

Turner, Skanska, BAM gibi dünyaca ünlü firmalar proje yönetimi alanında SYNCHRO ürününü tercih etmektedir.

Rönesans ve TAV gibi dünyaca ünlü Türk şirketleri yurtdışı projelerinde SYNCHRO programını kullanmaktadır.

Böylece iş programlarınızı 3 boyut model ile destekleyip, planlama aşamasındaki bütün sorun ve eksiklikleri görsel olarak daha iyi yönetebilirsiniz. Ayrıca artırılmış gerçeklik teknolojisi ile entegre proje yönetimi süreçlerini de destekleyebilirsiniz.

Planlama Mühendisi, BIM Mühendisi ve Teknik Ofis Mühendisi pozisyonlarında çalışanlar için mutlaka öğrenilmesi gereken bir yazılım olduğunu düşünüyorum.

REVİT DYNAMO:

Tasarım safhasında otomasyon için Autodesk tarafından geliştirilen açık kaynaklı görsel programlama dili olan DYNAMO, bugün BIM ile tasarım yapan tüm uluslararası firmalar tarafından kullanılmakta ve bilgisine sahip olan personeli aramaktadır.

Bu şekilde projenizde yapay zekanın temellerini atabilir, akıllı binalarınızın algoritmalarını tanımlayabilirsiniz.

REVIT üzerinde yaptığınız tekrar işlerini DYNAMO ile çözmeniz durumunda BIM süreçleriniz hem zaman hem de maliyet anlamında çok daha iyi duruma gelecektir.

EXCEL VBA (MACRO):

Öncelikle Hakediş, Bütçe, Planlama, BIM departmanları olmak üzere, Excel ve Raporlama ağırlıklı çalışan, çalışmalarını çok daha kısa sürede ve hatasız yapmak isteyen arkadaşlar bu konuda kendilerini geliştirmelidir.

Microsoft EXCEL VBA eğitimi; MIS, bilgi yönetimi ve raporlama birimleri başta olmak üzere, departmanının rapor yükünü çeken tüm bilgi çalışanları için uygundur.

Makroların büyülü dünyasını merak eden tüm EXCEL kullanıcıları, EXCEL makrolar ile teknik ofis becerilerini oldukça geliştirecektir.

AUTOCAD:

https://www.autodesk.com/

Bütün mühendislerin ve tasarımcıların olmazsa olmazlarının başında gelen bir yazılım.

AUTOCAD 2D bilmeyen tasarımcı zaten artık yok gibi, mühendisler için de ekstra bir artı değer sağlıyor.

ISETIA:

www.isetia.com

ISETIA yazılımı, proje süreç yönetimi, görev takibi, sahadan ilerleme için online veri toplama, dokümantasyon, BIM koordinasyon, satın alma planlaması, kalite kontrol, maliyet kontrol süreçlerinin dijital bir platformda yönetilmesine olanak sağlayan önemli bir yazılım.

Planlamacılar, tasarımcılar ve yöneticiler, bu programa iyi derecede hakim olduklarında, sadece proje bazlı işlerde değil, kurumsal firmaların merkez ofislerinde de iş bulmaları daha kolay diyebilirim.

İnşaat sektöründe PMI/AGILE metotlarını dünyada ilk uygulayan yazılım olan ISETIA, özelikle Avrupa, Singapur, Ortadoğu, Kanada, ABD’de bilinirliği ve kullanılırlığı yüksek bir yazılım.

Dubai Metro, Singapur Havaalanı, Çin Demiryolları, Umman Gaz, Mekke Genişletilmesi projesi başta olmak üzere otel, alışveriş, konut, hastane projelerinde kullanılan bu çözüm 2017 yılında ABD’de yılın en iyi inşaat yönetim sistemi seçildi.

COSTOS:

https://www.nomitech.eu/

Maliyet Analizi, Teklif Hazırlama konusunda sektörün en profesyonel yazılımları arasında gösterilen bir yazılım COSTOS.

Hem bildiğimiz klasik 2D hem de 5D BIM odaklı bir yazılım.

Maliyet konusunda ve teklif konusunda çalışanların uluslararası platformda bilmeleri durumunda kendilerine büyük avantaj sağlayacakları bir yazılım.

REVIT:

https://www.autodesk.com/

Yeni Jenerasyon 3D BIM destekli bir tasarım yazılımı.

BIM konusu günümüzde son derece popüler bir konu ve BIM in başlangıç noktalarından birisi de 3 Boyutlu tasarım.

Tahminimiz 5 senelik süreçte 3 boyutlu tasarım artık ülkemizde de, dünyada da standart olacak.

Bu konuda yerel yazılımlar önemli bir gelişim sağlamış olsa da REVIT sertifikanız uluslararası platformlarda daha kolay iş imkanı bulmanıza yardımcı olabilir.

ACCONEX:

https://www.oracle.com/industries/construction-engineering/aconex-products.html

Yurtdışında genelde kamu ihalelerinde devlet kuruluşlarındaki ağırlıkla doküman kontrolü konusunda çalışanların kullandığı proje tabanlı bir yazılım.

Doküman kontrolü yapanların iyi seviye ACCONEX kullanmayı bilmesi bir artı değer. Ancak her kurumun ve projenin beklentisi farklı olduğu için çok standart bir eğitim programı bu konuda yok ne yazık ki.

Ülkemizde bazı projelerde kullanılması istendi ise de nasıl sonuçlar alındığını tam olarak bilemiyorum. Ancak yurtdışında bilinen ve önemli bir yazılım.

SAP:

https://www.sap.com/index.html

ERP konusunda dünyada bilinirliği en yüksek olan yazılım olmasına rağmen, inşaat sektöründe çok fazla etkin değil. Ağırlıkla üretim yapan firmalarda tercih ediliyor.

İnsan Kaynakları, finans, satın alma ve depo takibi konularında yoğunlukla kullanılıyor. İnşaat malzemesi üreten firmalarda iş imkanları açabilecek bir yazılım.

ASTA Powerproject:

https://www.elecosoft.com/software/asta-powerproject-home/

Eğer İngiltere, Polonya, Hollanda ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde iş fırsatlarını kovalıyorsanız, planlama konusunda Avrupa pazarının önemli bir bölümünün ASTA kullandığını söyleyebilirim.

Proje Planlaması, Maliyet Kontrol, Risk Yönetimi ve 4D BIM Simülasyonlarında konusunda başarılı bir yazılım.

Skanska, Strabag, Horthteef, Vinci gibi firmaların ilk tercihleri arasında geliyor.

Ülkemizde de ciddi anlamda kullanıcısı var. Primavera ile kıyaslanıyor ancak aralarında farklar var.

Kullanıcı ara yüzü kolay. ASTA’da proje mühendisleri kendi planlarını kolaylıkla yapabiliyorlar.

Yazımın başında da belirttiğim gibi eğitimini almayı istediğiniz programlar için cem@cemkafadar.com adresinden bize yazabilirsiniz. Sizi yetkili kurumlara yönlendirebilir ve indirimimizden faydalanmanızı sağlayabiliriz.

Daha fazla güncel içerik için Güncel kategorimize bakabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz
Lütfen isminizi buraya giriniz